Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat

El Consell inicia el procediment d'elaboració del Pla d'Acció Territorial de l'Àrea Funcional de Castelló

28/10/2016
- El pla pretén projectar l'Àrea Funcional de Castelló cap al futur com un territori sostenible i capaç de dotar els seus ciutadans d'una elevada qualitat de vida
- Inclou la Infraestructura Verda, el sistema de ciutats, les infraestructures de mobilitat i un catàleg de paisatges
- Tindrà un projecte de participació pública molt ambiciós
El Consell ha sigut informat de l'inici del procediment d'elaboració del Pla d'Acció Territorial de l'Àrea Funcional (PAT) de Castelló i del projecte de decret per a aprovar-lo.

El Pla d'Acció Territorial de l'Àrea Funcional de Castelló és un instrument d'ordenació territorial integral d'àmbit supramunicipal, com prescriu la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP).

Aquest pla pal·liarà la falta de coordinació del planejament general estructural dels municipis dels voltants de Castelló.

Aquesta falta de visió conjunta del territori supramunicipal ha suposat l'aparició de grans disfuncions territorials que, sumades a la bombolla immobiliària, han produït efectes negatius, com el creixement del sòl segellat en més de tres vegades el creixement de la població; la proliferació de sòl urbanitzable planificat sense cap viabilitat en el mercat; l'augment de l'ús del vehicle privat; la pèrdua de biodiversitat del mosaic agroforestal; la banalització del paisatge i l'ocupació de sòl agrícola d'alta capacitat.

Per a resoldre aquests problemes i projectar l'Àrea Funcional de Castelló cap al futur com un territori sostenible i capaç de dotar els seus ciutadans d'una elevada qualitat de vida, la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha iniciat l'elaboració i tramitació del PAT de l'Àrea Funcional de Castelló, que vindrà acompanyat de la documentació pertinent per a satisfer el procediment de l'avaluació ambiental i territorial estratègica.

El PAT comprén 70 municipis i està definit per dos espais, l'Àrea Urbana Integrada, que inclou les localitats de les comarques de la Plana Alta i la Plana Baixa més pròximes a Castelló de la Plana, i el segon, que inclou municipis de les comarques de l'Alt Millars, l'Alcalatén i l'Alt Maestrat, així com alguns municipis de les comarques de la Plana.

En total comprén una població aproximada de 470.000 habitants i 3.269 km2, la qual cosa suposa més del 9 % de la població total de la Comunitat Valenciana.

Infraestructura Verda

En aquest marc descrit, les principals propostes del PAT de Castelló són la definició i caracterització de la Infraestructura Verda del territori amb els objectius de conservar i posar en valor els sòls amb més valors ambientals, territorials, paisatgístics, productius i culturals, així com el conjunt de connexions territorials i biològiques que permeten la conservació dels processos ecològics, i afavorir, al mateix temps, un ús recreatiu sostenible del territori.

També aquesta Infraestructura Verda ha de dissenyar-se i gestionar-se per a potenciar els serveis ambientals: adaptació i lluita contra el canvi climàtic, producció d'aliments de proximitat, millora de la qualitat dels aqüífers, absorció de contaminants atmosfèrics, funció d'espai lliure urbà supramunicipal, etc.

Finalment, la Infraestructura Verda ha de proporcionar qualitat al territori, orientant els possibles creixements cap a les zones menys vulnerables i de menor valor ambiental, i deixar cinturons verds entorn dels nuclis urbans i proporcionar alternatives viables a les extensions dels nuclis.

Sistema de ciutats

En segon lloc estan les propostes en matèria de sistema de ciutats. Ací, el pla treballa en una doble direcció, identificant sectors de sòl planificats però amb una marcada falta de sostenibilitat, i la definició i regulació d'àmbits estratègics de caràcter supramunicipal.

En el primer cas es definiran els sectors de baixa densitat d'escassa viabilitat, aquells que superen manifestament els índexs màxims de l'Estratègia Territorial o afecten la Infraestructura Verda. En aquests casos, s'analitzarà la situació jurídica de cada sector i s'actuarà en conseqüència.

En el cas dels àmbits estratègics, s'identificaran els espais que poden jugar un paper rellevant en el desenvolupament sostenible d'aquest espai urbà, i reforcen les potencialitats del territori: àrees d'oportunitat, nova centralitat, àrees de millora de dotacions, centres i eixamples, àrees d'activitat econòmica a potenciar, etc.

Totes aquestes podran desenvolupar-se amb una sèrie d'avantatges quant a la celeritat de la seua tramitació, i seran no computables a l'efecte d'índexs màxims de creixement, a més de poder acollir-se a altres avantatges de naturalesa econòmica.

Infraestructures de mobilitat

El tercer tipus de propostes es desenvoluparà sobre les infraestructures de mobilitat, on s'adoptaran les infraestructures de vertebració externes i internes necessàries perquè l'Àrea Funcional Castelló es connecte amb els grans nodes globals i s'eliminen els problemes de congestió de la xarxa urbana i interurbana, que reforçarà el model productiu i l'accessibilitat universal.

Totes les propostes passen per l'augment de la quota de captació de viatges per part dels sistemes de transport públic, posar en relació les polítiques sobre els usos del sòl amb l'accessibilitat o fomentar la mobilitat per als vianants i ciclistes en les ciutats.

Per a tot això, la Conselleria està elaborant el Pla de Mobilitat Sostenible Metropolità de Castelló, que conté una enquesta de mobilitat en aquesta àrea per a conéixer els desplaçaments de la població en funció dels mitjans i els motius de viatge. Tots els resultats d'aquest pla s'incorporaran al PAT amb l'adequada contextualització territorial.

Estudi de Paisatge-Catàleg de Paisatge

El quart tipus de propostes deriva de l'Estudi de Paisatge-Catàleg de Paisatge que delimitarà les unitats de paisatge adequades per a zonificar el sòl no urbanitzable dels plans generals estructurals dels municipis.

A més, s'identificaran tots els recursos paisatgístics d'escala supralocal, i s'establiran directrius específiques d'integració en la morfologia del territori i del paisatge de tots els projectes que tinguen un reflex espacial.

L'últim tipus de determinacions serà una normativa per a coordinar el conjunt dels plans municipals en aspectes tan rellevants com la regulació del sòl rural, les polítiques d'habitatge, els equipaments públics supramunicipals, el transport públic, els creixements urbanístics, etc.

El PAT tindrà, a més, un projecte de participació pública molt ambiciós, que es desenvoluparà a diverses escales del territori i es consultarà a tots els agents públics i privats involucrats en el desenvolupament sostenible de l'Àrea Funcional de Castelló.