Justícia, Interior i Administració Pública

El Consell crea la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte que oferirà ajuda jurídica, psicològica i social en 21 ciutats

04/11/2016
- És un projecte pioner a Espanya, que col·loca la víctima en el centre d'atenció abans, durant i després del procés judicial
- El nou organisme serà gestionat directament per la Conselleria de Justícia, en coordinació amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives
- Prestarà atenció especialment als casos de violència de gènere
El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es crea la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte.

Aquest organisme, de gestió directa per part de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, oferirà als ciutadans una atenció integral des del punt de vista jurídic, psicològic i d'assistència social en el cas que hagen sigut víctimes o testimonis d'un delicte.

Es tracta d'un projecte pioner a Espanya dissenyat perquè la víctima tinga tota l'ajuda necessària, per a orientar-la en el procés judicial i, sobretot, per a atendre-la des del punt de vista psicològic i social amb la finalitat que puga superar un episodi tan traumàtic.

En aquest sentit, la xarxa d'oficines està dissenyada perquè puguen adoptar totes les mesures necessàries per a la protecció i participació de les víctimes en els processos judicials i per a evitar-ne una segona victimització.

Un total de 21 oficines estaran a la disposició dels valencians. N'hi haurà una en cada capital de província i 18 més repartides a Alzira, Sueca, Gandia, Xàtiva, Paterna, Requena, Sagunt, Torrent, Catarroja, Alcoi, Benidorm, Dénia, Elx, Elda, Orihuela, Torrevieja, Vila-real i Vinaròs.

Les instal·lacions de Castelló, València, Alacant i Elx disposaran d'un equip multidisciplinari format per advocats, psicòlegs, treballadors socials i criminòlegs.

Aquests equips serviran, a més, de suport a les oficines comarcals. Des de les oficines s'elaboraran protocols per a l'adequada coordinació amb les xarxes assistencials de tota la Comunitat Valenciana.

Per al pròxim any 2017, la xarxa tindrà un pressupost inicial d'1,1 milions d'euros, però aquesta dotació estarà oberta a possibles modificacions pressupostàries, si fóra necessari.

La Conselleria de Justícia gestionarà, en coordinació amb Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, una xarxa que prestarà atenció especialment a les víctimes de la violència de gènere. Per això, les seues oficines podran ser utilitzades com a organismes de coordinació de les ordres d'allunyament en casos de maltractament per violència domèstica.

A més, tindrà protocols específics per a atendre les necessitats de col·lectius més vulnerables com, a més de les esmentades víctimes de violència de gènere, els menors d'edat, els discapacitats físics o psíquics, les persones en situació d'exclusió social, les víctimes de tràfic d'éssers humans, d'agressions sexuals, delictes d'odi i els afectats per la repressió durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Per a tots aquests col·lectius es dissenyaran plans d'actuació multidisciplinària que inclouran les fases d'acolliment i orientació, la informació, la intervenció i el seguiment quan tot el procés en els tribunals acabe.

Així mateix, la xarxa d'oficines podrà orientar els usuaris sobre les possibilitats de mediació extrajudicial en els supòsits en què jurídicament siga possible.

El nou model amplia la xarxa assistencial

El model actual que integraven les oficines de l'antiga FAVIDE (Fundació d'Ajuda a les Víctimes del Delicte) se centrava sobretot en l'assistència lletrada a qui ho sol·licitara. Amb la nova xarxa se supera aquest model i s'amplia la xarxa assistencial per a garantir el dret de les víctimes.

Amb el nou sistema es facilitarà a víctimes i testimonis no solament els recursos necessaris per a garantir la seua seguretat sinó també, una assistència integral i especialitzada.

Per aquest motiu, la Generalitat assumirà la gestió de la xarxa d'oficines, ja que la justícia és un servei públic essencial que requereix la màxima atenció i dotació de recursos per part de l'Administració autonòmica. Els seus treballadors seran funcionaris de carrera o personal laboral de la Generalitat.

La xarxa d'oficines desenvoluparà l'activitat en coordinació amb els òrgans judicials, la Fiscalia, l'Advocacia, els instituts de medicina legal, les forces i cossos de seguretat, els serveis socials i qualsevol altra institució que puga estar en contacte amb la persona afectada per un delicte.