Educació, Cultura i Esport

El Consell aprova el decret que regula les entitats esportives de la Comunitat Valenciana

12/01/2018
- La nova normativa estableix mesures per a corregir desigualtats i afavorir la incorporació de les dones a la pràctica esportiva i a les funcions directives
- També estableix les modalitats i especialitats esportives que no podran practicar grups o seccions de recreació esportiva
El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es regulen les entitats esportives de la Comunitat Valenciana, i desplega així la Llei 2/2011, de 22 de març, de la Generalitat Valenciana, de l'esport i l'activitat física.

Mitjançant aquest decret es defineixen les línies bàsiques de l'estructura organitzativa de l'esport a la Comunitat Valenciana, amb la finalitat de garantir el funcionament democràtic i eficaç de les entitats esportives i facilitar l'accés de tots els ciutadans a la pràctica esportiva. Igualment, cal destacar-hi les mesures per a corregir desigualtats i afavorir la incorporació de les dones tant a la pràctica esportiva com a les funcions directives d'aquestes entitats.

El decret consta de tres títols que aborden disposicions generals, així com la regulació dels clubs esportius i les federacions esportives. En concret, en el títol primer es regula l'objectiu i el règim jurídic de les entitats esportives i estableix normes per al respecte dels valors democràtics, amb una menció especial a la igualtat de gènere i a l'esport adaptat i inclusiu.

També s'hi regulen les classes, règim jurídic i responsabilitat d'aquestes entitats, la necessitat d'estar inscrites en el Registre d'Entitats Esportives de la Comunitat Valenciana i de sotmetre's a un codi de bon govern amb pràctiques inspirades en els principis de democràcia i participació.

A més, s'hi estableix la necessitat que les entitats incorporen mesures d'aplicació efectiva del principi d'igualtat entre dones i homes, amb la promoció de l'esport femení i la igualtat en òrgans de representació i govern de les entitats, i per a això indica que en les juntes directives de les federacions ha d'haver-hi una representació mínima d'un 40 % de membres de cada sexe. També s'hi reconeix una protecció especial de les entitats que promouen l'esport adaptat i inclusiu.

El títol segon estableix el règim orgànic i les disposicions sobre els socis i sòcies dels clubs esportius. En concret, s'hi regulen aspectes com ara el concepte de club esportiu com a associació privada sense ànim de lucre, la seua constitució o el contingut dels estatuts. Pel que fa al règim orgànic se'n regulen els òrgans de govern i representació (assemblea general, junta directiva i presidència), el funcionament i les competències respectives.

Quant a les sòcies i socis de clubs esportius, s'hi regulen els requisits d'admissió, les classes i els drets i obligacions d'aquests. Finalment, també s'hi regulen aspectes relatius als règims econòmic, documental, disciplinari i electoral dels clubs.

Pel que fa al títol tercer, dedicat a les federacions esportives, s'hi fa l'adaptació de la normativa anterior a les noves exigències de la Llei de l'esport i l'activitat física, concretant el seu règim jurídic, el procediment de constitució i extinció, estatuts, funcions, organització i funcionament, règim econòmic i patrimonial, llicències i competicions, transparència i l'estatut de les persones directives.

De la mateixa manera, s'hi regula el concepte i àmbit d'actuació de les federacions, com a associacions privades sense ànim de lucre, el contingut mínim dels estatuts i la forma de constitució d'aquestes. Així mateix, s'hi estableix la composició, funcionament i competències dels òrgans de govern i representació: assemblea general, junta directiva i presidència, que el seu titular ha de ser elegit per votació cada quatre anys, es limita el nombre de mandats consecutius fins un màxim de tres, i altres òrgans com, si escau, les comissions de modalitat i els comités tècnics.

D'altra banda, s'hi regula el règim econòmic i patrimonial de les federacions (pressupostos, comptes i rendicions) així com aspectes relatius a les llicències federatives (concepte, contingut i requisits per a l'expedició) i les competicions esportives oficials. Finalment, s'hi fixen les obligacions de transparència de les federacions i s'hi regula l'estatut de les persones directives, que en la seua relació laboral amb la federació s'han de regir per un contracte d'alta direcció.

Entre les disposicions addicionals cal destacar la relativa a les modalitats i especialitats esportives que no podran practicar grups o seccions de recreació esportiva. Aquests grups o seccions (associacions per a la pràctica d'un esport al marge de l'àmbit federat) no podran practicar modalitats i especialitats esportives quan aquesta pràctica implique un risc, tant per l'existència de contacte físic entre les persones que practiquen l'esport, com pels riscos per a la salut que comporte un aprenentatge o pràctica deficient. El decret inclou, com a annex, la relació de modalitats i especialitats esportives que no podran ser practicades pels esmentats grups o seccions de recreació esportiva.