Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Exposició

Soler destaca el paper de les dones en l'àmbit tecnològic i reivindica la figura de pioneres amb un treball que no va ser reconegut per la història

05/03/2020
Soler destaca el paper de les dones en l'àmbit tecnològic i reivindica la figura de pioneres amb un treball que no va ser reconegut per la història
- El conseller d'Hisenda i la consellera d'Innovació han inaugurat una exposició fotogràfica de la DGTIC pel Dia Internacional de la Dona
- Les dones representen la mitat de la plantilla de la DGTIC, "la qual cosa és una excepció en l'àmbit professional tecnològic i un exemple que s'ha de seguir", segons Vicent Soler
- L'objectiu de la mostra és fer valdre i homenatjar les dones que són com referents femenins en el món de la tecnologia
- El conseller d'Hisenda i la consellera d'Innovació han inaugurat una exposició fotogràfica de la DGTIC pel Dia Internacional de la Dona
- Les dones representen la mitat de la plantilla de la DGTIC, "la qual cosa és una excepció en l'àmbit professional tecnològic i un exemple que s'ha de seguir", segons Vicent Soler
- L'objectiu de la mostra és fer valdre i homenatjar les dones que són com referents femenins en el món de la tecnologiaEl conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, han inaugurat l'exposició fotogràfica 'Referents', organitzada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona el pròxim 8 de març.

L'exposició, que es podrà visitar a la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre fins al pròxim 13 de març, pretén fer valdre el treball que realitzen diàriament el grup de dones que conformen la Direcció General, al mateix temps que homenatja aquelles dones que per la tasca que van desenvolupar en el passat van resultar pioneres i clau en el món de la tecnologia però, no obstant això, no van rebre el reconeixement merescut dels seus col·legues i de la societat en general.

En el transcurs de l'acte, al qual ha assistit també el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, Vicent Soler ha volgut felicitar les organitzadores de la iniciativa, les dones que treballen en la DGTIC, "que des de fa alguns anys desenvolupen, a més d'una gran tasca professional, una sèrie d'accions de visibilització del treball i la presència femenina en les professions tecnològiques".

"Es tracta d'una tasca encomiable la que fan aquestes dones, que fan valdre el seu propi talent i el d'aquelles altres el treball de les quals no va ser suficientment reconegut a pesar de ser pioneres en aquest sector", ha assegurat.

Per la seua banda, Carolina Pascual ha destacat la importància que l'Administració visibilitze el gran treball de les dones en els camps de l'enginyeria i de la tecnologia, perquè és un reconeixement a la seua tasca i perquè, a més, proposa referents femenins per a les generacions més joves en l'àmbit de les professions STEM.
 
La consellera ha considerat que, a més de valorar el treball diari d'aquestes professionals, la mostra també serveix per a potenciar les vocacions científiques i tecnològiques i lluitar contra la bretxa digital. "És un exemple d'innovació i tecnologia inclusiva", ha afirmat.

Excepció i exemple

Vicent Soler ha explicat que és important "visibilitzar la tasca de les dones en tots els camps de la nostra societat i, especialment, en el de la tecnologia. En la DGTIC es podria destacar que, aproximadament, la mitat del personal d'enginyeria són dones, la qual cosa resulta en l'actualitat una excepció que ha de servir d'exemple a la societat i encoratjar les més joves".

Soler ha destacat que, "encara que la taxa d'activitat laboral femenina ha crescut en els últims 20 anys, s'han produït pocs avanços pel que fa a la seua participació en el sector tecnològic, en el qual la seua presència ha augmentat en 5 punts escassos i representa el 37,4 %, segons les dades de la patronal AMETIC".

"No obstant això ?ha continuat?, en la conjuntura actual, en la qual la Unió Europea calcula que el 45 % de les ocupacions estaran, en un parell d'anys, relacionades amb l'àmbit digital i faltaran més de mig milió de llocs per cobrir en tota Europa, el fet que la presència de les dones en el sector siga baixa, i que en les carreres universitàries inclús s'estiga reduint, representa un desavantatge real per a les dones en el mercat laboral".

Soler ha indicat que "si a l'actual bretxa laboral de gènere s'afig aquest desavantatge la bretxa augmentarà i generarà efectes col·laterals en la societat en el seu conjunt. Per posar un exemple, necessitem la visió de les dones per a lluitar contra els anomenats algoritmes injustos que corren el perill de perpetuar-se en l'àmbit de la intel·ligència artificial".

Fotografies de dones dedicades a la tecnologia

Les fotografies que ha fet José Miguel Castellote mostren les treballadores de la DGTIC, la gran majoria enginyeres informàtiques, de telecomunicacions o de matemàtiques, totes elles dedicades a la tecnologia, i entre les funcions de les quals destaca el desenvolupament de programari, la direcció de projectes informàtics o el disseny de serveis d'infraestructures de sistemes o de xarxes i comunicacions.

Quant a les fotografies de les pioneres, es tracta de dones que, per l'època en què van començar la seua carrera professional o per alguna altra condició, van treballar en projectes punters i no se'ls va reconéixer l'aportació que hi van fer. En algunes ocasions van ser alguns esdeveniments històrics, com ara la Segona Guerra Mundial, els que els van donar l'oportunitat de treballar, atesa l'escassetat de mà d'obra masculina durant les conteses.

En l'exposició també es mostra el treball d'algunes d'aquestes dones a qui sí que se'ls va acabar reconeixent i que, en alguns casos, compten amb premis i condecoracions dels seus governs, sobretot en el cas de les més joves, com Radia Perlman, la mare d'Internet. De la mateixa manera es mostren figures que, malgrat no pretendre ser tecnòlogues, van desenvolupar idees visionàries, com Ángela Ruiz Robles, la inventora de l'enciclopèdia mecànica i precursora del llibre electrònic.

Ja que els inicis de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) es van donar principalment als Estats Units, la majoria dels referents històrics que s'han triat són de l'Amèrica del Nord. No obstant això, l'exposició i les organitzadores d'aquesta plantegen qüestions com "Quines van ser les pioneres espanyoles?", "i les valencianes?", i "tenen entrada en la Viquipèdia?".

Galeria d'imatges