Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Diàleg tecnològic

El Comité d'Innovació que impulsen l'AVI i Creu Roja proposa el desenvolupament d'eines d'anàlisi emocional per a detectar la soledat no desitjada

05/03/2020
El Comité d'Innovació que impulsen l'AVI i Creu Roja proposa el desenvolupament d'eines d'anàlisi emocional per a detectar la soledat no desitjada
- El grup multidisciplinari, coordinat per la professora Soledad Pinazo, proposa innovacions per a fer front a un problema social en auge
- Aposta per generar sistemes de recomanació, basats en intel·ligència artificial, que proposen recursos de suport a les persones afectades
- El grup multidisciplinari, coordinat per la professora Soledad Pinazo, proposa innovacions per a fer front a un problema social en auge
- Aposta per generar sistemes de recomanació, basats en intel·ligència artificial, que proposen recursos de suport a les persones afectadesEl desenvolupament d'eines d'anàlisi semàntica, de sentiments i del llenguatge natural amb la finalitat de detectar i predir casos de soledat no desitjada és una de les solucions innovadores que ha proposat el grup multidisciplinari d'especialistes, impulsat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i Creu Roja, per a fer front a un problema en auge que afecta especialment els majors, les persones amb diversitat funcional, els migrants, les dones i els joves.

Amb aquest objectiu, els representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i de l'empresariat que formen part d'aquest comité han plantejat la necessitat d'optimitzar els processos de recollida i tractament d'informació procedent dels centres sanitaris d'Atenció Primària, els serveis socials i les entitats del tercer sector.

En aquest sentit, advoquen per mapejar la incidència de la soledat no desitjada per zones geogràfiques, fent ús, així mateix, de fonts de dades obertes, amb la finalitat de dimensionar, visibilitzar i dissenyar accions de voluntariat específiques enfront d'aquest problema.

Al capdavant d'aquest grup d'especialistes, la vicepresidenta de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia i professora de la Universitat de València, Sacramento Pinazo, ha defensat l'ús de la tecnologia com un instrument per a impulsar les persones aïllades a fer un gir a la seua situació personal.

En aquesta línia, el grup de treball ha apostat en aquesta última sessió per generar sistemes de recomanació, basats en algoritmes d'intel·ligència artificial, que poden aprendre els gustos, les necessitats i les preferències dels usuaris per a proposar-los, en última instància, programes assistencials i recursos de suport a través de diversos canals. D'aquesta manera, es pretén garantir que el missatge arribe al públic objectiu.

Les noves tecnologies, han insistit, poden contribuir a capitalitzar el valor de les persones vulnerables i ajudar-les a mostrar i compartir els seus coneixements i habilitats, de la mateixa manera que contribueixen a promoure els programes de 'Mentoring' com a via per a superar les dificultats a través de l'experiència i el suport d'un mentor.

Tecnologies immersives

D'altra banda, els especialistes proposen també el disseny de tecnologies immersives i interactives que ajuden el ciutadà a posar-se en la situació de la persona afectada i el seu entorn, així com la incorporació d'aquestes en campanyes socials que impulsen la presa de consciència del problema i fomenten l'empatia amb els col·lectius afectats.

Es tracta, en definitiva, d'acostar les dades al ciutadà perquè prenga consciència d'un problema en augment i amb nombroses arestes. "No hi ha un perfil únic, no hi ha la soledat, sinó les soledats; de la mateixa manera que no hi ha una població diana, sinó poblacions", ha precisat la coordinadora, Sacramento Pinazo.

Per a implantar aquestes solucions, el Comité considera necessària la col·laboració dels assistents socials, voluntaris i metges d'Atenció Primària per a recomanar a les persones afectades les innovacions desenvolupades com a resultat d'aquest diàleg tecnològic.

Aquest grup de treball està integrat pels representants de la comunitat científica Daniel Ruiz (Universitat d'Alacant), Javier Palanca i Vicente Traver (Universitat Politècnica de València) i Rosa Baños (Universitat de València), a més de Rocío Zaragozá (AIJU) i Rakel Poveda (IBV) per part dels instituts tecnològics.

De la mateixa manera, el teixit productiu aporta quatre integrants, avalats per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV). Es tracta de Soledad Alonso (Gestió Sociosanitària del Mediterrani, SL), Celia Sánchez (One Million Bot SL), Joaquín Rieta (PrevenPro) i Pau Amat (Soft Home Digital Services, SLU), que durant el desenvolupament del Comité no actuen en representació de les seues respectives empreses, sinó en defensa de l'interés general.

Com a principal beneficiària d'aquest diàleg tecnològic, Creu Roja, participen la directora autonòmica d'Intervenció Social, Teresa Navarro; la presidenta de la Comissió d'Educació d'aquesta organització a la Comunitat Valenciana, Amparo Pérez; així com el director del departament de Serveis Tecnològics Digitals de Creu Roja Espanyola, Carlos Capataz. A més, des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives assisteix la directora general de Persones Majors, Mercedes Santiago.

Galeria d'imatges