Presidència

El Consell col·labora amb la UPV en la subtitulació de continguts audiovisuals assistida per ordinador en temps real i basada en la intel·ligència artificial

07/08/2020
- La Generalitat destinará 180.000 euros para financiar este proyecto de investigación e innovación
- Se pretende potenciar la accesibilidad de los medios de comunicación para la ciudadanía
- La Generalitat destinarà 180.000 euros per a finançar aquest projecte de recerca i innovació
- Es pretén potenciar l'accessibilitat dels mitjans de comunicació per a la ciutadania



El Consell ha aprovat un conveni entre la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), per a la subtitulació de continguts audiovisuals assistida per ordinador en temps real i basada en la intel·ligència artificial.

La Generalitat destinarà 180.000 euros a la UPV per a dur a terme aquest conveni, que té per objecte el foment de la recerca en l'àmbit de la intel·ligència artificial per a aplicar-la en les finalitats de servei públic de radiodifusió i televisió d'àmbit autonòmic i d'interés públic, amb la qual cosa es pot ampliar l'accessibilitat de la ciutadania als continguts audiovisuals i facilitar la superació de les barreres vinculades a diferents escenaris de discapacitat.

Així, es tracta d'un projecte de recerca i innovació en intel·ligència artificial que pretén potenciar l'accessibilitat dels mitjans de comunicació per a la ciutadania (persones amb dificultats auditives, creació de recursos per a facilitar l'aprenentatge del valencià, etc.).

En definitiva, les parts coordinaran les seues estructures i compartiran els seus coneixements i capacitats, i impulsaran accions de recerca i desenvolupament per a subtitulació assistida per ordinador d'àudio i vídeo basat en intel·ligència artificial, que funcione en temps real amb un alt percentatge d'encert en, almenys, valencià i castellà, i amb traducció assistida per ordinador en, almenys, valencià i castellà.

La subtitulació assistida per ordinador, a part de les aplicacions directes (millorar la qualitat lingüística i la velocitat dels subtítols, postedició, reformulació...), serà un primer pas per a altres aplicacions d'intel·ligència artificial en sistemes de comunicació transmèdia (avatars digitals per llengua de signes en temps real per accessibilitat, classificació automàtica d'àudio i vídeo, continguts formatius de promoció del valencià independentment de la llengua nativa de l'audiència, suggeriments a la persona usuària en funció de perfils, etc.).

Obligacions de la UPV

En concret, la UPV durà a terme la recerca i desenvolupament de sistemes capacitats per a la subtitulació assistida per ordinador, de programació pròpia i associada, en directe i en diferit, en valencià, de continguts audiovisuals en mitjans i canals de comunicació.

De la mateixa manera, la UPV realitzarà la recerca i desenvolupament de sistemes capacitats per a la subtitulació assistida per ordinador, de programació pròpia i associada, en directe i en diferit, en castellà, de continguts audiovisuals en mitjans i canals de comunicació.

Servei públic

Aquest conveni s'emmarca en el compliment del mandat marc de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, que concreta els principis i els objectius programàtics de la funció de servei públic, així com les línies estratègiques en gestió, oferta, producció, emissió, R+D+I per a la televisió, la ràdio i els continguts en línia.

La CVMC és un organisme públic innovador amb vocació de posar la tecnologia al servei de la ciutadania. Entre els seus objectius es troba la innovació, la recerca i el desenvolupament del servei públic.

Per la seua banda, la UPV és una entitat de dret públic de caràcter multisectorial i pluridisciplinari que desenvolupa activitats de docència, recerca i desenvolupament científic i tecnològic, que està interessada a col·laborar amb els sectors socioeconòmics per a assegurar una de les finalitats de la docència i la recerca, que és la innovació i la modernització del sistema productiu.