Sanitat Universal i Salut Pública
Asma y coronavirus

La Fe participa en un estudi internacional que conclou que la població infantil amb asma no ha estat afectada de manera significativa per la COVID-19

08/09/2020
- Els xiquets i xiquetes amb asma no constitueixen població de risc de contagi ni de complicacions en cas de contraure COVID-19
- Els xiquets i xiquetes amb asma no constitueixen població de risc de contagi ni de complicacions en cas de contraure COVID-19
- L'equip de Pneumologia i Al·lèrgia Infantil assegura que l'ús de mascareta per a la població pediàtrica amb asma és segur



El cap de secció de Pneumologia i Al·lèrgia Infantil de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Antonio Nieto, ha participat en un estudi internacional sobre l'impacte de la COVID-19 en els serveis de pneumologia pediàtrica de 91 centres sanitaris que atenen una població estimada de més de 133.000 xiquets amb asma.

Nieto, que també és investigador del grup d'investigació en Al·lèrgia i Malalties Respiratòries de la Infància de l'IIS La Fe, ha explicat que la principal conclusió de l'estudi és que els xiquets i les xiquetes amb asma no sembla que estiguen significativament afectats per la COVID-19.

L'article publicat en 'The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice' assegura que, des que va començar la pandèmia, l'estat de la població infantil amb asma pot, inclús, haver millorat a través d'una adherència més gran als tractaments i a la reducció de les exposicions. L'estudi només ha reportat 15 casos confirmats de COVID-19, la qual cosa explica que la incidència estimada no siga diferent dels informes de les cohorts pediàtriques generals.

Mascaretes i asma infantil en la tornada a les aules

Amb motiu de l'inici del curs escolar, la Unitat de Pneumologia i Al·lèrgia Infantil de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha redactat un informe amb precisions sobre l'ús de les mascaretes als col·legis en la població infantil amb asma.

Segons l'informe, la població en edat escolar amb asma o al·lèrgies no té més risc de contraure la COVID-19, ni la seua malaltia de base suposa que un possible contagi derive en situacions potencialment més greus. Així, tindre asma o al·lèrgia no suposa una circumstància eximent per a deixar d'assistir a l'escola amb normalitat.

En aquest escenari, Antonio Nieto, autor de l'informe, ha explicat que durant les intercrisis la capacitat pulmonar dels xiquets amb asma sol ser completament normal, amb la qual cosa l'ús de la mascareta no suposa una limitació més gran per a una respiració normal en comparació amb xiquets no asmàtics.

"No estaria justificat utilitzar una asma controlada per a sol·licitar l'exempció de l'ús de la mascareta ?ha assegurat Nieto?; encara més, no utilitzar-la implicaria un risc gratuït de contagi per al pacient i els seus companys".

L'informe també indica que únicament durant les crisis, quan la funció pulmonar estiga afectada, la mascareta pot ser un factor limitant, per la qual cosa la Unitat de Pneumologia i Al·lèrgia infantil de l'Hospital La Fe recomana ponderar-ne l'ús en funció del risc de contagi de COVID-19 i de la gravetat de la crisi.

Així, les opcions recomanades són que el o la pacient romanga al seu domicili mentre dure la crisi, millore i puga tornar a classe amb mascareta, o bé, en el cas de crisis lleus, que acudisca a classe amb mascareta, mantenint la distància de seguretat de manera estricta i utilitzant el tractament prescrit.

L'informe precisa que únicament en casos d'asma greu amb obstrucció fixa l'exempció d'usar mascareta podria estar justificada amb l'avaluació necessària del risc de contagi o transmissió de la COVID-19.

Galeria d'imatges