Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Les Corts

Oltra anuncia l'aprovació del decret per a la gratificació salarial al personal sanitari i sociosanitari de centres dependents d'Igualtat

11/11/2020
- Al voltant de 1.500 professionals es beneficiaran d'aquesta 'paga' per a compensar l'esforç que han fet durant la pandèmia de la COVID-19
- La vicepresidenta ha comparegut en la Comissió de Política Social i Ocupació de les Corts
- Al voltant de 1.500 professionals es beneficiaran d'aquesta 'paga' per a compensar l'esforç que han fet durant la pandèmia de la COVID-19
- La vicepresidenta ha comparegut en la Comissió de Política Social i Ocupació de les CortsLa vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que aquest divendres el Ple del Consell aprovarà un decret llei "per a compensar econòmicament l'esforç realitzat pel personal sanitari i sociosanitari de centres dependents de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives durant la pandèmia".

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta durant la seua compareixença en la Comissió de Política Social i Ocupació de les Corts, per a donar compte de la gestió que ha fet el departament que dirigeix en els centres de persones majors enfront dels rebrots ocasionats per la pandèmia sanitària. Es tracta d'una gratificació salarial extraordinària que beneficiarà al voltant de 1.500 treballadores i treballadors de centres públics.

La vicepresidenta ha mostrat el seu agraïment a "cada una de les persones que treballa en el sistema públic de serveis socials per la seua generositat", i a les empleades i empleats públics que han donat tot de si mateixos "per ser al peu del canó i atendre la ciutadania".

En aquest punt, ha fet una "menció especial" a les persones afectades pel coronavirus i ha recordat les 1.972 valencianes i valencians que han mort, 664 dels quals són persones majors que vivien en centres residencials.

Durant la compareixença la vicepresidenta ha detallat el treball que s'ha fet des del departament que dirigeix per a protegir els col·lectius "més vulnerables", donar resposta a les situacions generades per la pandèmia i evitar, en la mesura que fora possible, "que l'emergència sanitària esdevinguera una emergència social".

En aquest sentit, Oltra ha destacat com és d'important comptar amb uns serveis públics "potents i robustos, en un estat fort i pròxim que atenga les necessitats de les persones", per això, a més de les mesures que la Generalitat ha adoptat en els últims mesos, en aquests moments se n'estan preparant altres per a posar-les en marxa "de manera immediata".

En primer lloc, la vicepresidenta ha explicat l'ampliació del suport de la Generalitat al sector residencial amb l'aprovació d'un decret de concessió directa de subvencions a centres, habitatges tutelats i entitats d'iniciativa social "per a fer front a les necessitats extraordinàries derivades de la pandèmia".

Per a fer-ho, es destinaran 10,9 milions per a cobrir les despeses que s'hagen tingut de manera extraordinària des del 14 de març fins al 31 de desembre de 2020, el 50 % dels quals "anirà destinat a cobrir el cost del personal addicional contractat i a l'esforç de les persones professionals que han estat treballant, i segueixen fent-ho, cada dia en situacions molt difícils". El 50 % restant es destinarà a compres de material, com ara l'adquisició de tauletes tàctils i televisors, entre d'altres, perquè les persones residents "puguen viure amb més privacitat, mantindre la seua autonomia i tindre contacte amb l'exterior i les seues famílies".

Pel que fa al personal, la vicepresidenta ha indicat que s'ha dut a terme un pla de xoc amb la contractació de 29 professionals, que se sumen als 12 del Servei d'Inspecció, per a reforçar les gestions i els treballs relacionats amb la pandèmia.

Així mateix, l'any que ve es durà a terme una equiparació salarial amb el personal sociosanitari dels centres públics per a igualar-los al personal de Sanitat, per a "acabar així amb una desigualtat inexplicable que perjudicava especialment en els centres de Serveis Socials", ha explicat Oltra. Aquesta mesura beneficiarà 56 metges i metgesses i 184 infermers i infermeres.

Centres residencials

Durant la compareixença, la vicepresidenta ha detallat les diverses resolucions aprovades pel seu departament amb instruccions per als centres de persones majors, atenent les diverses fases de la pandèmia de la COVID-19.

La primera d'aquestes establia el pla de transició en la nova normalitat de les residències de persones majors en situació de dependència, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM, amb aspectes referents, entre altres, a la seguretat i la higiene en els centres, els torns de treball del personal o les visites, amb l'objectiu de garantir la seguretat de les persones majors usuàries d'aquests recursos.

La vicepresidenta ha explicat que, posteriorment, es va comunicar a la direcció dels centres la necessitat d'elaborar un pla de contingència que incloguera mesures relacionades amb la capacitat del centre per a possibles aïllaments de residents, estoc d'equips de protecció, formació per al personal, organització de visites, proves de PCR o el contacte telemàtic amb les famílies de les persones residents.

Segons ha assenyalat la vicepresidenta, fins ara s'han presentat els plans de contingència de 314 de residències i 124 de centres de dia. En aquest punt, la vicepresidenta ha insistit en la necessitat de vetlar "pel compliment d'aquestes mesures que garanteixen la seguretat dels nostres majors" i, en aquest sentit, ha assenyalat que des del mes de març passat el Servei d'Inspecció de la Conselleria ha fet 86 inspeccions a centres residencials, la qual cosa suposa "una inspecció cada dos dies i mig".

Dependència

D'altra banda, la vicepresidenta ha assenyalat que des de la Conselleria s'ha fet "un gran esforç" perquè la gestió i la tramitació de les prestacions i els serveis a les persones que més ho necessiten es continuara prestant i no es veren ressentides per la pandèmia.

En el cas de l'atenció a les persones en situació de dependència, un informe de l'IMSERSO del mes de setembre passat, en relació a l'impacte de la COVID-19 en el sistema per a l'autonomia personal i l'atenció a la dependència, situa la Comunitat Valenciana en tots els indicadors "entre les tres millors valorades de tot l'Estat, i és la segona comunitat autònoma amb més creixement, únicament per darrere de Múrcia".

Quant a la resolució d'expedients, la Comunitat Valenciana se situa en primer lloc, amb un 11,5 % de creixement, a distància suficient de les dues següents, Navarra i les Illes Balears, que augmenten un 3,4 % cada una.


Pressupost 2021

En la seua intervenció, la vicepresidenta s'ha referit al pressupost de polítiques socials de 2021 i ha dit que és "el més elevat de la nostra història", amb un increment del 20 % respecte al d'enguany i un 131,91 % respecte al del 2015. Un pressupost de prop de dos mil milions d'euros "per a augmentar recursos, centres, places i professionals per a atendre més, i millor, totes les persones que ho necessiten".

A això s'uneix el pla d'infraestructures, que disposarà de més de 500 milions d'euros i permetrà avançar molt més en el "nou model residencial", partint d'un mapa d'infraestructures "racional, equilibrat i objectiu" que possibilitarà, entre altres coses, evitar "molts dels efectes dramàtics de pandèmies com la que estem vivint".