President
COVID-19

Ximo Puig: "Hem de ser madurs per a tindre un Nadal diferent i amb alegria responsable"

05/12/2020
Ximo Puig: 'Hem de ser madurs per a tindre un Nadal diferent i amb alegria responsable'
- El president anuncia que es mantindrà el confinament perimetral de la Comunitat Valenciana del 5 de desembre al 15 de gener excepte els dies 23, 24, 25 i 31 de desembre i 1 de gener per als desplaçaments amb motiu de reunions familiars
- En les nits del 24 al 25 i del 25 a 26 de desembre, així com del 31 a l'1 de gener, s'ampliarà fins a les 1.30 hores la llibertat de circulació de persones en horari nocturn, que segueix vigent fins a mitjanit
- Es manté la limitació a 6 persones de les reunions socials i fins a 10 les reunions familiars en els dies festius, llevat que es tracte d'un mateix grup de convivents
- Les cavalcades de Reis hauran de ser estàtiques i només s'autoritzarà que els Reis Mags recórreguen els pobles i ciutats a bord de vehicles
- El cap del Consell ha presidit la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19
- El president anuncia que es mantindrà el confinament perimetral de la Comunitat Valenciana del 5 de desembre al 15 de gener excepte els dies 23, 24, 25 i 31 de desembre i 1 de gener per als desplaçaments amb motiu de reunions familiars
- En les nits del 24 al 25 i del 25 a 26 de desembre, així com del 31 a l'1 de gener, s'ampliarà fins a les 1.30 hores la llibertat de circulació de persones en horari nocturn, que segueix vigent fins a mitjanit
- Es manté la limitació a 6 persones de les reunions socials i fins a 10 les reunions familiars en els dies festius, llevat que es tracte d'un mateix grup de convivents
- Les cavalcades de Reis hauran de ser estàtiques i només s'autoritzarà que els Reis Mags recórreguen els pobles i ciutats a bord de vehicles
- El cap del Consell ha presidit la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sol·licitat aquest dissabte a la societat valenciana prudència i maduresa "per a tindre un Nadal diferent i amb alegria responsable" en la compareixença que ha fet, juntament amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19, en què s'han abordat les mesures de control i prevenció contra la pandèmia que s'adoptaran fins al 15 de gener i de cara a les festes nadalenques.

Ximo Puig ha explicat que es mantindrà la restricció d'entrada i eixida de la Comunitat Valenciana fins al 15 de gener excepte els dies 23, 24, 25 i 31 de desembre i 1 de gener per als desplaçaments amb motiu de reunions amb familiars i persones pròximes.

També es mantindrà la restricció de mobilitat nocturna fins a les 12 hores de la mitjanit fins al 15 de gener. Excepcionalment, les nits del 24 al 25 i del 25 a 26 de desembre, així com la del 31 a l'1 de gener, s'ampliarà l'horari de lliure circulació de persones fins a la 1.30.

Així mateix, les mesures anunciades, que es publicaran dissabte en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, preveuen mantindre fins al 15 de gener el límit vigent d'un màxim de sis persones en les reunions socials.

En el cas de les trobades familiars, durant els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i 1 de gener, es permetrà incrementar el nombre de persones presents a les reunions fins a 10 assistents. En tot cas, es recomana que en aquestes trobades no se superen els dos grups de convivència.

El president de la Generalitat ha recordat el "dany personal, social i econòmic", així com "el dolor en les famílies que han perdut una persona estimada" provocat per la pandèmia, per la qual cosa hi ha apel·lat a "celebrar unes festes en què prime l'únic sentiment insubstituïble i essencial del Nadal: recordeu, compartir i forjar l'esperança".

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, al seu torn, ha destacat que el coronavirus "no fa cas de decrets ni respecta les resolucions, som nosaltres qui les hem de respectar, per responsabilitat".

A la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19 han assistit, a més del president de la Generalitat i la consellera de Sanitat, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

També han acudit a la trobada el secretari autonòmic de Promoció Institucional i Cohesió Territorial, Alfred Boix; la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

Altres de les mesures anunciades en els següents àmbits són:

Restauració i hostaleria

L'horari de tancament dels establiments de restauració i hostaleria, per a les nits del 24 al 26 de desembre de 2020 i del 31 de desembre de 2020 a l'1 de gener de 2021, serà a la 1.00, sense que puguen acceptar comandes a partir de les 00.30 hores.

L'ocupació de les taules serà d'un nombre màxim de 6 persones per taula, excepte les formades per familiars o propparents, que podrà ser d'un màxim de 10 persones per taula o agrupacions de taules.

Esdeveniments nadalencs

Es permetran les cavalcades estàtiques en llocs on es puga controlar l'accés, i es garantirà sempre el compliment de totes les normes d'higiene, ús de mascareta, distància de seguretat interpersonal, nivell d'aforament i mesures de prevenció.

En tot cas, s'autoritzarà que els Reis Mags facen un recorregut en els pobles i ciutats a bord de vehicles de transport. No es podran celebrar carreres populars típiques de les festes nadalenques.

Mesures sobre esdeveniments o activitats amb concentració de persones

Els esdeveniments i activitats que es desenvolupen tant a l'aire lliure com en espais tancats en cap cas podran superar les 150 persones, incloent-hi participants i organitzadors, ni superar l'aforament del 50 %.

Aquesta mesura afecta espectacles públics, activitats recreatives i socioculturals, exhibicions d'animals i celebracions populars, però no els actes culturals com teatres, cinemes, auditoris de música, centres culturals, sales de concerts, sales d'exposicions o sales de conferències, així com la celebració de proves selectives o exàmens duts a terme per organismes oficials o centres educatius.

Mesures relatives a activitats firals i parcs d'atraccions

Com a novetat, els centres firals, i parcs d'atraccions poden obrir al públic fins al límit d'aforament del 50 % tant en instal·lacions tancades com a l'aire lliure. S'inclouen en aquest apartat els parcs temàtics, zoològics o aquaris.

Mesures relatives a parcs i zones d'esbarjo a l'aire lliure

Com a hores d'ara, els jardins i zones d'esbarjo a l'aire lliure romandran oberts només des de les 7.00 a les 23.00 hores.

Mesures relatives a l'activitat física o l'esport fora d'instal·lacions esportives, al medi natural

També com a novetat, es poden fer activitats en el medi natural en grups de fins a 30 persones.

Mesures relatives a esdeveniments esportius no professionals

La celebració dels esdeveniments esportius, entrenaments o competicions esportives no professionals que se celebren en instal·lacions esportives podran desenvolupar-se amb un aforament de públic màxim del 30 %, i amb un límit de 150 persones assistents.

Aquesta mateixa regulació regirà per als esdeveniments esportius o competicions esportives que es facen a l'aire lliure en espais naturals o en la via pública.

Mesures relatives a piscines

Es manté l'aforament del 30 % per a les tancades i del 50 % per a les obertes, però, com a novetat, es podrà fer ús dels vestuaris. Però no es podrà fer ús de les dutxes ni de les fonts d'aigua.

Mesures relatives a mercats de venda no sedentària o mercats ambulants

Es manté l'aforament del 50 % de llocs o l'augment d'espai que equivalga a això i s'introdueix l'alternativa de no limitar el nombre de llocs però sí l'aforament de visitants al 50 %.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha solicitado este sábado a la sociedad valenciana prudencia y madurez "para tener unas Navidades diferentes y con alegría responsable", en la comparecencia que ha realizado, junto a la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, tras la reunión de la Mesa Interdepartemental para la Prevención y Actuación frente a la covid-19, en la que se han abordado las medidas de control y prevención frente a la pandemia que se adoptarán hasta el próximo 15 de enero y de cara a las fiestas navideñas.

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig