Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

Héctor Illueca aposta en la New European Bauhaus per "experiències arquitectòniques enriquidores, sostenibles i inclusives"

09/06/2022
Héctor Illueca aposta en la New European Bauhaus per 'experiències arquitectòniques enriquidores, sostenibles i inclusives'
- El vicepresident segon clausura a València el 'Meeting the Irta's' dins del Festival New European Bahuhaus
- L'esdeveniment compta amb la presència dels pioners de la promoció d'una arquitectura responsable amb el medi ambient
- El vicepresident segon clausura a València el 'Meeting the Irta's' dins del Festival New European Bahuhaus
- L'esdeveniment compta amb la presència dels pioners de la promoció d'una arquitectura responsable amb el medi ambient



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha clausurat el 'Meeting the Irta's', dins d'una de les jornades organitzades en el Festival New European Bauhaus. Hi ha fet una clara aposta "per promoure pràctiques i experiències arquitectòniques enriquidores, sostenibles i inclusives".

El Festival New European Bauhaus és un esdeveniment sobre arquitectura sostenible i innovadora en el qual es comparteixen experiències amb els pioners de la promoció d'una arquitectura responsable amb el medi ambient i les persones.

El vicepresident ha agraït els esforços dels participants "per compartir i posar en comú conceptes i idees innovadores de què extraiem lliçons fonamentals per al futur de l'arquitectura al nostre territori".

Així mateix, ha assegurat que l'esperit innovador de la New European Bauhaus porta a escoltar la diversitat creativa de la societat i ha reivindicat el paper de la dona en el món de l'arquitectura. "El masclisme de la Bauhaus va silenciar i va oblidar dels llibres d'història les figures de diverses arquitectes i dissenyadores essencials amb les quals, si se'ls haguera prestat atenció, la història del disseny i la innovació europea haguera sigut molt diferent".

Per això, considera necessari, com a Administració pública i com a societat, "escoltar la diversitat de veus i experiències que ens poden aportar un coneixement essencial de cara a la transició ecològica que estem obligats a fer".

El Festival New European Bauhaus reuneix persones de tots els àmbits de la vida per a debatre i donar forma a un futur sostenible i inclusiu. Una gran oportunitat per a establir contactes, intercanviar i celebrar, des de la ciència fins a l'art, el disseny, la política, l'arquitectura i la tecnologia.

Té lloc del 9 al 12 de juny a Brussel·les, però s'han organitzat esdeveniments paral·lels en tota la Unió Europea, com aquesta jornada a València. Compta amb debats, oradors, actuacions artístiques, exposicions i oportunitats per a establir contactes.

Programa de la jornada

L'obertura de la jornada 'Meeting the Irta's', celebrada a València, ha comptat amb la participació de la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica, Laura Soto, i la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria, Matarredona, que ha parlat del Pla d'impuls a la innovació i investigació aplicada per a la transició ecològica en l'arquitectura (IRTA), que compta amb un pressupost d'1,4 milions.

Aquesta línia d'ajudes de la Vicepresidència Segona promou projectes i obres arquitectòniques que fomenten la incorporació de mesures sostenibles en l'àmbit mediambiental, social i econòmic per a millorar la qualitat dels espais habitats, a més de projectes d'investigació aplicada i desenvolupament en matèria d'arquitectura i sostenibilitat.

A continuació, la CEO de Green Building Council Espanya, Dolores Huertas, ha parlat sobre la descarbonització.

En la primera taula redona s'han exposat projectes pioners en l'Administració pública, com ara la regeneració de la plaça Espanya de Canet lo Roig; l'adequació de la plaça Major de Casinos; la transformació de la fàbrica de farines en biblioteca, museu i lloc de cotreball a Camporrobles; la rehabilitació de l'ajuntament de Castalla, així com el projecte Escalà de la Universitat Politècnica de València i l'Oficina de l'Energia de l'Ajuntament de València.

El cap d'Innovació de l'Ajuntament de València, Fermín Cerezo, ha oferit una xarrada sobre innovació en l'Administració i Leticia Ortega i Miriam Navarro, de l'Institut Valencià de l'Edificació, sobre l'economia circular en l'arquitectura.

'Altres maneres de viure' és el títol de la segona taula redona en què han participat representants de l'Associació Pares Autisme CV, la Fundació Asindown, l'Institut de Construcció Sostenible, Proyme Ingeniería y Construcción SL, Vive Godella Homes i Vida Sostenible Cohousing.

La tercera taula s'ha centrat en l'habitatge del futur i s'hi han exposat les experiències de la Pobla de Vallbona, el Cabanyal, Ondara, els primers habitatges amb certificació Passivhaus a València o l'adaptació d'un habitatge a la transició ecològica.

Antonio Maciá i Ángel Benigno González, de la Universitat d'Alacant, han tancat la jornada parlant de la 'Reforestació urbana: el bosc a la ciutat' i 'Mètode suprem de planificació energètica' respectivament.

Galeria d'imatges