Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Programa Next Generation

La Conselleria d'Habitatge comparteix amb el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers la importància de la gestió dels fons europeus per a ajuntaments

10/06/2022
La Conselleria d'Habitatge comparteix amb el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers la importància de la gestió dels fons europeus per a ...
- Ha tingut lloc una jornada sobre la gestió de les ajudes a la rehabilitació per a ajuntaments centrada en el Pla de barris
- L'objectiu immediat de la Generalitat és aconseguir que 17.314 habitatges de la Comunitat Valenciana estiguen renovats a finals de 2023
- Ha tingut lloc una jornada sobre la gestió de les ajudes a la rehabilitació per a ajuntaments centrada en el Pla de barris
- L'objectiu immediat de la Generalitat és aconseguir que 17.314 habitatges de la Comunitat Valenciana estiguen renovats a finals de 2023



La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha traslladat al Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració local de la província de València (Cosital), la importància de la gestió dels fons europeus als municipis.

En el transcurs d'una jornada organitzada per la Generalitat, s'ha tractat el Programa d'ajudes per a actuacions de rehabilitació en l'àmbit de barri del Pla de recuperació, transformació i resiliència d'Espanya (2021-2026), finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU.

En l'acte inaugural de la jornada han participat la subsecretària de la Vicepresidència Segona, Blanca Jiménez, i el vicepresident de l'esmentat col·legi professional, Jorge García. Mentre que el secretari autonòmic, Alejandro Aguilar, ha sigut l'encarregat de clausurar les sessions de treball.

Blanca Jiménez ha centrat la seua intervenció en la importància històrica que representen els fons europeus, que són, ha dit, "capitals per a la Comunitat Valenciana". Jiménez ha assenyalat que rehabilitar el parc edificat valencià és un assumpte urgent per al departament del Consell que dirigeix Héctor Illueca.

Per la seua banda, Alejandro Aguilar ha manifestat que el gran repte del Pla de barris "és dur a terme 24.997 actuacions de renovació, amb un estalvi mitjà mínim del 30 % d'energia primària en, almenys, 17.314 habitatges rehabilitats a finals de 2023". Això exigirà, segons el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, "un ampli nivell de mobilització del sector de l'edificació en el seu conjunt i també de les administracions públiques".

Programa d'ajudes a la rehabilitació de barris

La sessió de treball ha arrancat amb l'exposició de la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, que ha explicat els detalls del Pla de barris i dels entorns residencials de rehabilitació. Així mateix, ha exposat els objectius generals del pla.

Azcárraga també ha destacat la necessitat de realitzar aquestes actuacions, ja que "el 50 % dels edificis d'ús residencial és anterior a 1980 i reuneixen bastants carències en sostenibilitat".

A més, ha indicat que amb aquest programa es pretén "donar un impuls públic per a millorar la qualitat de vida de barris sensibles, subvencionant actuacions integrals de rehabilitació de l'edificació, junt amb la reurbanització dels espais públics inclosos en els entorns residencials de rehabilitació programada".

El directiu dels fons europeus Next Generationon de la Vicepresidència Segona, Jorge Hervás, s'ha referit a la gestió dels entorns residencials i la relació dels agents públics de rehabilitació amb les comunitats de propietaris.

En aquest sentit, ha subratllat que són els agents públics de rehabilitació els encarregats de l'establiment de mecanismes que faciliten la tramitació de les ajudes, a més de l'execució de les obres per a donar informació i facilitar la presa de decisions mitjançant acords de comunitat.

En el transcurs de la jornada s'ha insistit en el procediment de la concessió d'aquestes ajudes, que són de concurrència competitiva i a les quals poden optar com a beneficiaris els ajuntaments. La quantia màxima d'aquestes ajudes pot assolir els 21.400 euros per habitatge. En cas que hi haja vulnerabilitat econòmica, la subvenció es podrà complementar amb una ajuda personal que podrà arribar als 26.750 euros en les actuacions amb més estalvi energètic assolit.

Les obres podran estar iniciades abans de la sol·licitud de les ajudes, sempre que no estiguen començades abans de la presentació telemàtica del preceptiu Informe d'avaluació de l'edifici (IEEV-CV), si és el cas, ni abans de l'1 de febrer de 2020. El termini per a la presentació de sol·licituds conclourà el pròxim dia 20 de juny.

Compartir experiències en la gestió

Les explicacions també han servit per a dotar d'eines els municipis per a l'execució d'actuacions de regeneració urbana i compartir les experiències prèvies en la gestió d'àrees de regeneració dels ajuntaments de Gandia, Alcoi i Picanya.

La jornada, organitzada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica en col·laboració amb Cosital, ha tingut lloc a la seu de la Fundació Universitat ADEIT.

Tota la informació sobre el Pla de barris es troba a la disposició de les entitats locals en la pàgina web de la Conselleria: consulteu ací.

Galeria d'imatges