Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

Illueca presenta les ajudes al lloguer, a què es destinen 25, 3 milions d’euros

15/06/2022
Illueca presenta les ajudes al lloguer, a què es destinen 25, 3 milions d’euros
  • L’objectiu és facilitar l’accés a un habitatge o habitació en lloguer o cessió d’ús a sectors de població amb escassos mitjans econòmics
  • Anuncia novetats en aquesta convocatòria: “aconseguir que siguen cada vegada més inclusives i amb canvis exigits per diferents col·lectius”
  • L’objectiu és facilitar l’accés a un habitatge o habitació en lloguer o cessió d’ús a sectors de població amb escassos mitjans econòmics
  • Anuncia novetats en aquesta convocatòria: “aconseguir que siguen cada vegada més inclusives i amb canvis exigits per diferents col·lectius”

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presentat la convocatòria per a 2022 i 2023 de les ajudes al lloguer d’habitatges, a què es destinaran un total de 25.339.200 d’euros.

L’objectiu d’aquestes ajudes, que s’emmarquen en el Pla estatal d’habitatge 2022-2025, és facilitar l’accés a un habitatge o habitació en lloguer o cessió d’ús a sectors de població amb escassos mitjans econòmics, mitjançant l’atorgament d’ajudes directes.

El vicepresident segon ha destacat la importància d’aquesta nova convocatòria que ofereix a la ciutadania “estabilitat, progressivitat i equitat”. Així mateix, ha assegurat que aquestes ajudes “reforcen el dret a l’habitatge i milloren la qualitat de vida de les persones que viuen en règim de lloguer”, i alhora “incideixen en una de les despeses que més preocupa moltes famílies, i combat la seua vulnerabilitat”.

Tres milions de persones dediquen a Espanya més del 30 % dels ingressos a pagar el lloguer, i el 19 % dels inquilins destina més de la meitat a aquest mateix fi. És més, l’última enquesta sobre les condicions de vida, publicada per l’INE, assenyala que el percentatge de població en risc de pobresa o exclusió social ha augmentat fins al 26,4 %, i un 7 % es troba en situació de carència material severa.

Unes dades que Illueca ha qualificat de “molt greus”, per la qual cosa ha fet una clara aposta per “polítiques que avancen amb fermesa per a blindar el dret a l’habitatge, que considerem, com hem dit moltes vegades, porta d’entrada de molts altres drets”.

D’altra banda, el responsable d’Habitatge ha anunciat que aquesta convocatòria d’ajudes “presenta novetats per a aconseguir que siguen cada vegada més inclusives i amb determinats canvis exigits per diferents col·lectius”. Un d’aquests canvis és que, com el Bo Jove, les ajudes estan pensades per a dos anys i no per a un sol exercici. És a dir, se subvencionaran els rebuts de lloguer de fins a 24 mensualitats.

Una altra de les novetats és que no se subvencionarà el 50 % del rebut a tots els sol·licitants per igual, sense tindre en compte altres variables. Se subvencionarà la meitat del lloguer a persones o unitats de convivència amb ingressos igual o inferiors a 1 en l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM). I, progressivament, si es tenen més ingressos, se subvencionarà menys percentatge del lloguer. Amb aquesta nova dinàmica “arribem a més gent abans d’exhaurir la línia de pressupost destinada a les ajudes de lloguer”.

Aquesta convocatòria també incorpora una exigència del col·lectiu de persones majors i pensionistes. “Tant a les persones que viuen soles amb únicament prestacions públiques com a les persones que viuen acompanyades però tots els membres de la unitat de convivència tenen més de 65 anys, se’ls subvencionarà la meitat del lloguer”, ha remarcat el vicepresident.

La quantia total màxima de les ajudes per a 2022 i 2023 serà inicialment de 25.339.200 euros, 9.439.200 dels quals corresponen al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i 15.900.000, a la Generalitat.

En la presentació també han intervingut el secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, i la directora general d’Emergència Habitacional, Pura Peris, que ha explicat els principals requisits per a accedir a aquestes ajudes.

Requisits per a accedir a les ajudes

Es podrà acollir a subvenció el lloguer de l’habitatge o habitació que siga la residència habitual i permanent de la persona o unitat de convivència sol·licitant i que conste en el contracte d’arrendament.

Entre els requisits necessaris hi ha el fet que la suma total de les rendes anuals de les persones convivents siguen iguals o inferiors a 3 vegades l’IPREM. Aquest llindar serà de 4 vegades l’IPREM si es tracta d’una família nombrosa general, persones amb discapacitat o víctimes de terrorisme i de 5 vegades l’IPREM quan es tracte de famílies nombroses de categoria especial o de persones amb discapacitat amb un grau reconegut igual al 33 % o superior.

A més dels casos anteriors, per a accedir a aquestes ajudes també es tindrà en compte la situació de grups d’especial atenció com ara, entre altres, les persones afectades per procediments de desnonament, execució hipotecària o dació en pagament; famílies monoparentals amb fills sempre que no hi haja pensió compensatòria; dones víctimes de violència de gènere; joves extutelats; persones exconvictes; afectades per situacions catastròfiques, o unitats en què totes les persones es troben en situació de desocupació i hagen exhaurit les prestacions.

Les ajudes es concediran tenint en compte la localitat en què estiga situat l’habitatge i podrà anar des dels 420 als 770 euros mensuals per a lloguer i cessió d’habitatge i dels 175 als 300 euros per a arrendament o cessió d’habitació. En els supòsits de famílies nombroses o de persones amb discapacitat, el límit màxim és de 900 euros.

La Conselleria concedirà les ajudes fins a exhaurir l’import màxim disponible per a la convocatòria, encara que es prioritzaran els sol·licitants pertanyents als grups d’atenció especial.

L’ajuda es concedirà pel termini de dos anys o vint-i-quatre mensualitats com a màxim, que s’hauran de correspondre amb les mensualitats meritades durant el període comprés entre l’1 de gener de 2022 i el 31 de desembre de 2023 o, en tot cas, les que corresponguen a partir de la data de subscripció del contracte.

La sol·licitud s’ha de formalitzar electrònicament mitjançant un formulari disponible en el portal de la Generalitat  www.gva.es, o presencialment en els serveis territorials. El termini de presentació serà d’un mes a partir de la publicació en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ (DOGV).

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica