Sanitat Universal i Salut Pública

El Consell formalitza l'adhesió de la Comunitat Valenciana a l'aplicació Radar COVID per al rastreig de contactes

12/03/2021
- L'ús de l'app ha estat emparat per un acord del Consell Interterritorial mentre s'esperaven els convenis bilaterals amb cada autonomia
- La informació que recull l'aplicació es tracta exclusivament per a finalitats d'interés públic en l'àmbit de la salut
- L'ús de l'app ha estat emparat per un acord del Consell Interterritorial mentre s'esperaven els convenis bilaterals amb cada autonomia
- La informació que recull l'aplicació es tracta exclusivament per a finalitats d'interés públic en l'àmbit de la salutEl Ple del Consell ha aprovat el conveni entre el Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que formalitza l'adhesió a l'ús de l'aplicació Radar COVID, que coadjuva en el rastreig i la detecció de persones contagiades per coronavirus.

Fins ara, la utilització de l'app estava emparada per acord del Ple del Consell Interterritorial mentre s'esperava la signatura dels convenis preceptius amb cada comunitat.

L'acord preveu que la informació que recull l'aplicació es tractarà exclusivament per a finalitats d'interés públic en l'àmbit de la salut, per a garantir nivells elevats de qualitat i de seguretat de l'assistència sanitària o, si és el cas, per a protegir els interessos vitals de l'interessat o d'altres persones físiques.

Radar COVID empra tecnologia Bluetooth de baix consum i funciona de manera completament anònima. De fet, una vegada instal·lada en el telèfon mòbil, permet comunicar, sempre preservant la privacitat, els diagnòstics positius i el possible contacte mantingut amb una persona infectada.

Per a la Comunitat Valenciana, Sanitat ha desenvolupat un sistema de generació de codis perquè els que donen positiu en un test de coronavirus i tenen descarregada l'aplicació en el seu terminal mòbil puguen introduir-los-hi.

En concret, la persona obté un codi de 12 dígits de confirmació quan accedeix a la web que s'ha habilitat 'ad hoc' en la pàgina de la Conselleria de Sanitat Universal.
En aquesta web (http://coronavirus.san.gva.es/ca/web/radar-covid), cal identificar-s'hi amb el número de SIP, la data de naixement i la data d'emissió de la targeta SIP.

Després de comprovar que les dades són vàlides, es verifica el número de telèfon en què rebre l'SMS amb el codi. El sistema comprova llavors la data i el resultat de l'última prova diagnòstica de COVID-19 i, si el resultat és positiu, adjudica al pacient un codi de confirmació. La persona visualitza el codi en pantalla i també el rep per SMS en el telèfon indicat. Només es pot obtindre un codi per persona i no es pot reutilitzar.

Fins ara, s'han descarregat 261 codis a la Comunitat Valenciana (i el mes amb més activitat ha sigut gener, quan va haver-hi un total de 123 descàrregues de codi).

Per la seua banda, els contactes de la persona infectada reben una alerta en el telèfon mòbil que els notifica que han estat prop d'algú que ha donat positiu en una prova PCR.

La comunicació es completa amb l'advertència que ha d'extremar les mesures preventives i vigilar si desenvolupa símptomes en els 10 dies següents. En cas de presentar tos, febra o dificultat respiratòria, se li diu que sol·licite cita a través de l'aplicació GVA Coronavirus o en la web de Sanitat.

A més de garantir la privacitat de les persones usuàries l'aplicació no sol·licita ni nom, ni telèfon, ni correu electrònic, ni cap altra dada personal. L'app és segura i està disponible tant per a Android, en Google Play, com per a iPhone, en App Store.