Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivenda

La Conselleria d'Habitatge inverteix 15 milions d'euros en dos plans dirigits a entitats locals per a l'adquisició i la rehabilitació de cases

23/03/2021
La Conselleria d'Habitatge inverteix 15 milions d'euros en dos plans dirigits a entitats locals per a l'adquisició i la rehabilitació de cases
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge indica que el Pla Adha té com a objectiu ampliar el parc públic municipal
- El pla 'Recuperem llars' ofereix subvencions per a la rehabilitació d'habitatges i edificis d'entitats locals per a destinar-los a lloguer social
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge indica que el Pla Adha té com a objectiu ampliar el parc públic municipal
- El pla 'Recuperem llars' ofereix subvencions per a la rehabilitació d'habitatges i edificis d'entitats locals per a destinar-los a lloguer social



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha donat a conéixer dos plans dirigits a entitats locals, en els quals la Conselleria invertirà un total de 15 milions d'euros i els objectius dels quals són ampliar el parc públic municipal i rehabilitar habitatges i edificis municipals per a destinar-los a habitatges de lloguer social.

Es tracta del Pla Adha, a què la Generalitat destinarà 10 milions d'euros per a subvencionar l'adquisició d'habitatges per part dels ajuntaments i les mancomunitats.

Així mateix, es posa en marxa el pla 'Recuperem llars', que ofereix subvencions per un import total de 5 milions d'euros dirigits a la rehabilitació d'habitatges i edificis d'entitats locals per a destinar-los a lloguer social.

En l'acte, dirigit telemàticament als ajuntaments de la Comunitat Valenciana, també han intervingut la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, i el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio.

Martínez Dalmau ha destacat que els dos plans "contribuiran a la revitalització dels municipis i del món rural i incidiran en la base de la vida quotidiana, que no és una altra que l'habitatge". "Un objectiu que pretenem assolir mitjançant dues eines: el foment de la rehabilitació i l'adquisició d'habitatges per a incorporar-los al parc públic i acompanyar i reforçar així l'Estratègia valenciana antidespoblament de la Generalitat".

El vicepresident també s'ha referit als Fons NextGenerationEU i ha assegurat que "amb la seua arribada pretenem enfortir l'impuls a la rehabilitació en tots els habitatges valencians que ho necessiten, encara que l'experiència ens demostra que per a fer efectiu el dret a un habitatge digne és necessari implementar també altres instruments que ens hi asseguren l'accés universal".

Pla d'adquisició d'habitatge per a municipis

En primer lloc, el vicepresident s'ha referit al plantejament de les bases del Pla Adha, coordinat per la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana, que regulen la concessió de subvencions a entitats locals per a l'adquisició d'habitatges, amb l'objecte d'ampliar els patrimonis públics d'habitatge municipals.

Les adquisicions les podran fer les entitats locals mitjançant el procediment de tanteig i retracte (en el cas que hagen subscrit un conveni amb la Generalitat), o per adquisició directa per raons d'emergència habitacional.

El vicepresident ha indicat que es tracta d'un pas més en la col·laboració institucional i el compromís de la Generalitat de donar suport als municipis per a crear o ampliar els respectius parcs públics d'habitatge i poder així donar resposta conjunta a situacions d'exclusió residencial i emergència habitacional.

El termini de presentació de sol·licituds començarà l'endemà de la publicació de la convocatòria; fins al 10 de novembre. Per a determinar la prioritat de les sol·licituds presentades, l'únic criteri objectiu per al procediment de concessió que es preveu és el del moment de presentació de sol·licituds i fins a esgotar la dotació pressupostària.

Elena Azcárraga ha detallat que els habitatges subvencionats es destinaran a fins socials, en règim de cessió d'ús o de lloguer públic, i s'adjudicaran a persones en situació de vulnerabilitat que es troben inscrites en els registres de sol·licitants d'habitatge autonòmic i/o municipal. També es podran destinar per a fixar residents en municipis xicotets o en risc de despoblament.

Quan es tracte d'habitatges individualitzats i els annexos respectius, la quantia màxima de la subvenció serà el 100 % del preu d'adquisició de l'habitatge i els annexos, amb els límits de preu màxim per habitatge establits per als habitatges protegits de règim general. En el cas d'edificis complets, l'import que se subvencionarà serà d'un màxim de 1.000 euros per metre quadrat construïts segons consten en el cadastre i fins a un màxim d'un milió d'euros.

Els habitatges o edificis que s'adquirisquen hauran d'estar ubicats en sòl urbà, conformes amb l'ordenació urbanística i no hauran d'estar sotmesos a cap procediment de restauració de la legalitat urbanística; complir amb les condicions de qualitat, habitabilitat i accessibilitat, segons la normativa, o a falta d'això ser susceptibles d'adequació.

Ajudes a la rehabilitació d'habitatges

A continuació, el vicepresident s'ha referit al pla 'Recuperem llars', impulsat per la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica. Segons ha explicat, té com a finalitat que els habitatges municipals s'adeqüen a les condicions d'habitabilitat necessàries per a usar-los, però també es destinen a augmentar aquell patrimoni municipal mitjançant la possibilitat d'adquirir habitatges per a rehabilitar-los i posar-los en ús. L'import màxim per municipi serà de 500.000 euros.

"Amb aquestes ajudes es vol fomentar la recuperació d'una oferta d'habitatges amb fins socials, prioritàriament en municipis amenaçats pel despoblament, encara que no s'exclouen altres casos, que puga simultàniament satisfer la necessitat de conservació d'aquests nuclis poblacionals empobrits i atraure nova població", ha recalcat Alberto Rubio.
Ment
Es podran subvencionar actuacions prèvies necessàries per a escometre l'adequació de l'habitatge o l'immoble; obres de rehabilitació, ampliació o adequació destinades a assolir les condicions d'habitabilitat adequades; qualsevol intervenció destinada a millorar elements comuns en cas que es tracte d'una rehabilitació d'un edifici complet, i l'adquisició de l'immoble prèviament a la rehabilitació, si és el cas.

Els habitatges o els edificis que s'acullen a aquest programa hauran de tindre una antiguitat superior a 30 anys i les obres no podran estar iniciades abans de la sol·licitud de les ajudes. El termini per a executar les obres de rehabilitació no podrà excedir els 18 mesos. Si el termini fora superior, s'haurà de justificar.

El pressupost protegible serà igual a la suma del cost de les actuacions subvencionables previstes, sense sobrepassar 500 euros/metre quadrat de superfície construïda d'habitatge, fins a un màxim de 50.000 euros per habitatge.

Així mateix es correspondrà amb el valor de compra de l'immoble sense sobrepassar 200 euros/metre quadrat de superfície construïda d'habitatge, fins a un màxim de 20.000 euros per habitatge que es derive de la rehabilitació.

La subvenció es calcularà a partir de la suma dels pressupostos protegibles anteriors aplicant percentatges en funció de la població que atenga l'entitat local. Així, els municipis de menys de 5.000 habitants podran ser subvencionats per la Generalitat amb un 100 %; els que tinguen entre 5.000 i 50.000 habitants, amb un màxim del 80 %, i els de més de 50.000 habitants, amb un màxim del 60 %.

Per a la baremació de les sol·licituds s'han adoptat sis criteris prioritzant aquelles sol·licituds que vinguen de municipis amb menys nombre d'habitants i en risc de despoblament i també en actuacions de rehabilitació d'edificis o habitatges situats en àrees degradades o vulnerables.

Galeria d'imatges