Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivenda

Martínez Dalmau presenta les conclusions de l'estudi d'accessibilitat de 1.135 edificis públics de municipis de la Comunitat

24/03/2021
- Els edificis avaluats per la Generalitat pertanyen a 180 municipis de menys de 50.000 habitants
- El vicepresident ha presidit la Taula d'Accessibilitat de la Comunitat Valenciana, en la qual s'ha constituït el Comité Tècnic
- Els edificis avaluats per la Generalitat pertanyen a 180 municipis de menys de 50.000 habitants
- El vicepresident ha presidit la Taula d'Accessibilitat de la Comunitat Valenciana, en la qual s'ha constituït el Comité Tècnic



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha presidit la Taula d'Accessibilitat de la Comunitat Valenciana, acompanyat pel director de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la UPV (ETSAV), Iván Cabrera Faust, i pel director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio.

Martínez Dalmau s'ha referit a l'informe elaborat per la Conselleria i ha assegurat que "des del Govern de la Generalitat, estem posant el peu en l'accelerador com mai s'havia fet abans, perquè entenem que l'accessibilitat universal és una condició indispensable per a garantir la igualtat d'oportunitats".

"Call concebre sense obstacles tot el que es crea i es dissenya novament, i adaptar progressivament tot allò que ja s'ha realitzat amb barreres, una prioritat no només de les nostres edificacions, sinó que cal estendre també a una futura accessibilitat urbana per a facilitar la mobilitat i el flux autònom de totes les persones", ha assegurat.

Sobre les avaluacions que la Generalitat està duent a terme, ha dit que requereixen respostes immediates perquè "entenem que els edificis públics són l'espai en què l'Administració entra en contacte amb la ciutadania. Si perpetuem les barreres arquitectòniques, estarem permetent que una part de la població quede exclosa amb total normalitat dels serveis públics".

Pel que fa als resultats de l'informe, ha indicat que "les conclusions evidencien el llarg camí que queda per a recórrer, ja que el 85 % dels edificis estudiats incompleixen, almenys, algun dels paràmetres de senyalització estudiats".

"Les deficiències continuen concentrant-se en la falta d'elevadors i ascensors a causa de l'antiguitat de les construccions i, a més, alguns ascensors analitzats no compleixen amb les dimensions mínimes perquè hi entre una cadira de rodes", ha detallat.

"No obstant això, observem com els edificis de nova construcció presenten un índex més alt de compliment de les normes, cosa que ens indica que en les normes d'edificació es van tenint més en compte aquestes qüestions per a no deixar ningú arrere", ha afegit.

Avaluació de 1.135 edificis públics

En la reunió de la Taula d'Accessibilitat s'ha presentat el resultat de l'estudi l'objecte del qual ha sigut donar a conéixer les condicions d'accessibilitat de 1.135 edificis públics pertanyents a 180 municipis de menys de 50.000 habitants.

El diagnòstic assenyala que "els esforços de conscienciació i l'aparició de normativa més ambiciosa han assolit un impacte positiu en l'accessibilitat", segons Martínez Dalmau, per a qui, "no obstant això, també es fa patent el fet que continua sent necessària la posada a punt del parc públic edificat d'acord amb els estàndards actuals".

Amb aquest treball es pretén, segons ha explicat el director general Alberto Rubio, assentar les bases per a la millora necessària de les condicions d'accessibilitat en edificis públics existents de la Comunitat Valenciana i així poder conéixer l'estat de cada un dels seus elements, el seu nivell d'accessibilitat global, i la inversió estimada per a l'adequació. L'estudi aporta una visió general de cada municipi i província, com també a escala autonòmica, la qual cosa permet, al seu torn, un plantejament estructural de la qüestió.

En aquest sentit, la primera qüestió que cal tractar a partir dels resultats és que la deficiència més generalitzada correspon a la senyalització. Es tracta de l'assignatura pendent comuna a la gran majoria d'edificis analitzats. En concret, el 85,26 % incompleix almenys algun dels paràmetres de senyalització estudiats, aspecte que té una solució relativament senzilla, ja que no requereix l'execució d'obres i té un impacte econòmic reduït.

D'altra banda, una vegada analitzats els edificis segons l'any de construcció o última reforma, s'ha pogut observar que el nivell d'accessibilitat millora progressivament. De fet, en els edificis construïts o reformats en l'última dècada s'ha observat que el percentatge dels que obtenen grau d'accessibilitat acceptable s'eleva fins al 15,43 %.

Cal destacar que aproximadament dos terços de la inversió estimada corresponen a la millora de tan sols dos elements dels més de 40 estudiats: d'una banda, la instal·lació o renovació d'ascensor accessible per a comunicació entre plantes de l'edifici i, d'una altra, la reforma en lavabos per a arribar a la quota mínima de lavabos accessibles.

La carència detectada en ascensors explica en gran manera que quasi el 60 % dels edificis obtinguen una qualificació molt baixa d'accessibilitat. Dels edificis analitzats en què es requereix l'existència d'ascensor accessible, el 27,34 % no compleix amb les dimensions mínimes i el 39,1 % no disposa de cap ascensor, accessible o no.

Constituït el Comité Tècnic d'Accessibilitat

D'altra banda, ha quedat constituït el Comité Tècnic d'Accessibilitat, davant del qual Alberto Rubio ha exposat les accions que s'estan abordant orientades a la millora de l'accessibilitat en l'edificació, entre les quals destaca la revisió de les actuals normes DC 09 (que es refereixen a les condicions de disseny i qualitat en habitatges). En el procés de revisió de les normes està previst, segons ha assegurat, donar audiència al Comité Tècnic d'Accessibilitat per a conéixer les seues propostes de millora d'aquestes normes pel que fa a l'accessibilitat.

D'altra banda, Alberto Rubio ha proposat dur a terme enguany dos nous estudis dirigits a garantir les condicions d'accessibilitat universal en espais públics, en continuïtat amb els estudis que s'han desenvolupat en els últims anys i amb els quals s'ha obtingut el diagnòstic d'accessibilitat en edificació d'ús públic tant de la Generalitat com dels municipis.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau