Sanitat Universal i Salut Pública

Prop de 40.000 persones han sigut intervingudes a través del Pla de xoc i l'autoconcert per a disminuir les llistes d'espera en 2020

31/03/2021
- S'han derivat 25.649 pacients a través del Pla de xoc i 14.060 pacients han rebut una intervenció mitjançant autoconcert
- Concha Andrés: "Hem prioritzat un Pla de xoc especial per als pacients en espera de més de 180 dies i prioritat indicada per un especialista"
- S'han derivat 25.649 pacients a través del Pla de xoc i 14.060 pacients han rebut una intervenció mitjançant autoconcert
- Concha Andrés: "Hem prioritzat un Pla de xoc especial per als pacients en espera de més de 180 dies i prioritat indicada per un especialista"Un total de 39.708 pacients han sigut intervinguts a través del Pla de xoc contra les llistes d'espera quirúrgiques en els 27 centres privats que col·laboren amb de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i de l'autoconcert, realitzat als centres públics dependents d'aquest departament, en 2020.

En concret, l'any passat, es van dur a terme un total de 25.648 derivacions de pacients per a ser intervinguts a través del Pla de xoc. Durant el primer trimestre, és a dir, abans de l'estat d'alarma, van ser 5.415 els i les pacients derivats a aquestes clíniques. Des que es va reprendre l'activitat el mes de juny han sigut 20.234 els i les pacients derivats.

Per províncies, s'han derivat 2.241 pacients a clíniques de Castelló, 9.984 pacients a centres de la província d'Alacant i 13.423 a les clíniques que col·laboren amb la Conselleria a la província de València.

Respecte a l'anomenat 'autoconcert', que permet al personal sanitari operar fora de la seua jornada laboral, l'any passat es van realitzar un total de 14.060 intervencions als hospitals de la xarxa pública de la Conselleria de Sanitat.

En aquest sentit, la secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, ha recordat que "la pandèmia per coronavirus ha interferit en el ritme de l'activitat assistencial i quirúrgica als centres públics, en els quals, fins i tot, es va haver de paralitzar per a poder atendre els pacients COVID-19 i únicament es realitzaven les intervencions urgents i no demorables".


La majoria de pacients que estan en llista d'espera quirúrgica es deu a patologies menors. Por especialitats, més del 50 % de pacients que esperen per a sotmetre's a una operació és per una patologia d'oftalmologia, principalment cataractes, o de traumatologia, com ara intervenció del túnel carpià i hàl·lux valg, entre altres.

Segons ha indicat la secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, "a més de disposar de l'autoconcert als centres públics, que permet que els nostres professionals continuen operant fora de la jornada ordinària, i el Pla de xoc, hem prioritzat un Pla de xoc especial per als pacients en espera de més de 180 dies i prioritat indicada per especialista, revisió realitzada pel personal facultatiu de les diferents especialitats".

Pla especial per a pacients en espera de més de 180 dies

La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa un Pla de xoc especial per a les persones que estan en espera més de 180 dies i amb una indicació de prioritat alta valorada pel seu especialista. D'aquesta manera, de manera proactiva, es contacta amb cada pacient, a qui s'informa de nou de les opcions per a la seua intervenció.

En aquest sentit, cal assenyalar que, entre juny del passat any i març de 2021, del total de 7.880 pacients als qui se'ls ha cridat per a oferir-los aquesta opció entre els mesos de juny de 2020 a març de 2021, ho van acceptar 3.948 (50,10 %), mentre que 3.107 (39,43%) no ho van fer i 825 (10,47 %) suposen un altre tipus de motius.