Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ley Familias

Igualtat inicia l'elaboració de la Llei de diversitat familiar i suport a les famílies amb l'inici de la consulta pública prèvia

15/05/2021
- La vicepresidenta ha explicat que aquesta nova llei pretén garantir els drets de tota la diversitat de famílies
- La consulta pública anirà acompanyada d'un procés participatiu amb diverses entitats relacionades amb l'àmbit familiar
- La vicepresidenta ha explicat que aquesta nova llei pretén garantir els drets de tota la diversitat de famílies
- La consulta pública anirà acompanyada d'un procés participatiu amb diverses entitats relacionades amb l'àmbit familiar



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat que el seu departament ha iniciat el període de consulta pública prèvia que suposa l'inici del procés per a l'elaboració de la Llei de diversitat familiar i suport a les famílies, "amb la qual es volen garantir els drets de totes les realitats familiars i la diversitat de famílies".

Oltra ha explicat que l'inici del tràmit per a l'elaboració de l'avantprojecte de llei s'ha fet coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Famílies, una data que té especial importància per al Consell del Botànic, perquè les famílies són "un eix central en les seues polítiques", com ho demostren les nombroses mesures que ha posat en marxa en aquests anys.

En aquest sentit, ha recordat iniciatives com l'equiparació en l'àmbit autonòmic de les famílies monoparentals amb les nombroses, l'impuls a l'acolliment familiar com a fórmula prioritària a l'hora de treballar amb els xiquets i xiquetes en situació de desemparament, el desenvolupament de l'educació pública i gratuïta de 0 a 3 anys o la posada en marxa de prestacions com la renda valenciana d'inclusió, que reconeix de manera específica la situació de les unitats de convivència diferents.

L'objectiu d'aquesta nova llei, que és un dels objectius que es va marcar la Conselleria a l'inici d'aquesta legislatura, és proporcionar el reconeixement que mereix la diversitat familiar, "com un espai clau de socialització i convivència, sobretot en societats com la mediterrània, en què les xarxes familiars tenen un valor fonamental".

"Hi ha moltes realitats familiars, moltes classes de famílies, i totes mereixen la mateixa consideració i tracte", ha sostingut la vicepresidenta, que ha advertit que aquest serà un dels principis fonamentals sobre els quals es vol construir aquesta llei, la qual, com ocorre amb totes les impulsades des d'aquesta Conselleria, es pretén que siga un text àmpliament participat.

El període de consulta pública prèvia, que és aquell en el qual qualsevol persona o entitat pot fer totes aquelles propostes i consideracions que vulga respecte a la llei, sense un text que les condicione, estarà obert des del 15 de maig fins al 20 de juny. Un mes durant el qual es recolliran totes aquelles idees que s'aporten a través de la pàgina web de la Conselleria.

La vicepresidenta ha fet una crida a les famílies i al conjunt de la societat a participar de manera activa en l'elaboració d'aquesta llei, que tindrà un caràcter transversal, ja que l'estructura familiar afecta tots els àmbits de la vida, des del sanitari fins a l'educatiu o el laboral, entre molts altres.

Oltra ha explicat que aquest procés de consulta pública anirà acompanyat d'un procés participatiu de debat per mitjà de diversos grups de treball, que aniran avançant en la construcció del text legislatiu i en els quals estaran presents entitats i sectors relacionats amb les famílies des de diverses realitats i necessitats.

Aquests grups treballaran sobre quatre eixos: el primer, el reconeixement de la diversitat familiar; el segon, la corresponsabilitat, la protecció a la maternitat i la paternitat i el temps per a les famílies; el tercer, les famílies en situació de vulnerabilitat o especial protecció, i, finalment, els drets per a les famílies en l'àmbit de l'educació, la sanitat, l'habitatge o el consum.

"La realitat de les famílies, en una societat oberta com la nostra, s'ha d'abordar des d'una visió àmplia que en tinga en compte la pluralitat i diversitat", ha insistit la vicepresidenta. Les famílies "són un element fonamental de cohesió social, per aquest motiu és important protegir-les des dels poders públics i garantir els seus drets", objectiu últim d'aquesta llei, hi ha afegit.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra