Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Políticas Inclusivas

Oltra: "La constitució del Consell Valencià LGTBI és un pas més per a aconseguir la igualtat real de totes les persones"

30/06/2021
- La vicepresidenta ha presidit la reunió de constitució del Consell Valencià LGTBI de la Comunitat Valenciana
- Aquest òrgan està format per representants del Consell, però també de les entitats LGTBI, que ocuparan una de les vicepresidències
- La vicepresidenta ha presidit la reunió de constitució del Consell Valencià LGTBI de la Comunitat Valenciana
- Aquest òrgan està format per representants del Consell, però també de les entitats LGTBI, que ocuparan una de les vicepresidènciesLa vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que la constitució del Consell Valencià LGTBI suposa un pas més en el camí iniciat pel Govern Valencià per a aconseguir "una igualtat real i efectiva de totes les persones amb independència de la seua orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere o desenvolupament sexual".

Oltra és la presidenta d'aquest òrgan consultiu que ha celebrat la seua jornada constitutiva, amb la qual cosa s'ha complit amb el que estableix la Llei d'igualtat de les persones LGTBI, que diu que el Consell s'ha d'encarregar d'avaluar i fer seguiment d'aquesta norma i d'elaborar l'Estratègia valenciana per a la igualtat LGTBI.

Aquest organisme està format a parts iguals per representants de les administracions públiques i de la societat civil, amb una presència important d'entitats i persones professionals de l'àmbit LGTBI que ocuparan un total de 14 vocalies del Consell, a més de la Vicepresidència Primera. La resta de vocalies les ocuparan representants de la Generalitat, de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i agents econòmics i socials.

Aquestes 14 persones "representen la diversitat de tots els col·lectius LGTBI", ha destacat la vicepresidenta, que ha incidit en la importància que des del Consell del Botànic es dona a la participació "com a instrument per a avançar en la igualtat i per a construir una xarxa potent de cogovernança per a consolidar les polítiques socials".

Les persones presents en el Consell, que han sigut triades a proposta de les mateixes entitats, representen les diferents realitats que hi ha en l'àmbit LGTBI, des d'aquelles de caràcter més general fins a aquelles que representen les famílies o diversos camps com l'esportiu, entre altres.

Oltra ha recordat que tots els avanços en aquest àmbit, inclosa la Llei LGTBI, han sigut possibles perquè hi ha hagut un gran moviment social organitzat que els ha situat en el centre de l'agenda pública. "A la Comunitat Valenciana, les associacions LGTBI han sigut crucials per a produir aquests canvis socials", ha concretat.

Per això, ha incidit en la necessitat de continuar comptant amb "la seua contribució i participació" i els ha demanat que "no paren mai en la lluita per la igualtat i la llibertat de totes les persones i la defensa de la diversitat com un valor democràtic".

La consellera d'Igualtat ha subratllat que una de les parts "més nobles" de la tasca legislativa radica precisament en "ampliar els drets de les persones, fer més visibles determinats col·lectius, reparar injustícies o posar els fonaments d'una societat millor".

El Consell Valencià LGTBI

El Consell Valencià LGTBI és un òrgan de caràcter consultiu no vinculant, presidit per la persona titular de la Conselleria amb les competències en matèria LGTBI, i que té també dues vicepresidències, la primera de les quals serà anomenada a proposta de les diferents vocalies que el componen.

La composició d'aquest, que ha de tindre una presència mínima del 50 % de dones i de persones no vinculades a les administracions públiques, també té entre els seus membres dues persones professionals que han destacat en el seu treball i en la seua qualitat d'expertes en l'àmbit LGTBI.

Entre les seues funcions està l'elaboració de l'Estratègia valenciana per a la igualtat LGTBI, ha recordat la vicepresidenta, que ha assenyalat que un dels punts d'aquesta primera reunió ha sigut aprovar una proposta de grup de treball i de calendarització per a poder avançar en la redacció d'aquest document.

Així mateix, s'ha sol·licitat a les vocalies que presenten les seues propostes per a triar la persona que ocuparà la Vicepresidència Primera, i també s'ha informat sobre el grau d'implantació de la Llei d'igualtat de les persones LGTBI.