Detalle nota de prensa - Comunica GVA
President
Cimera bilateral
La cimera valencianobalear comença aquest dilluns amb l'objectiu d'estrényer vincles socials, econòmics i culturals entre els dos territoris
04/07/2021
- Durant els dies 5 i 6 de juliol, el Palau de Congressos de Palma acollirà la celebració de nou taules de debat en les quals participaran representants de l'àmbit empresarial, sindical, cultural o dels mitjans de comunicació
- En la trobada s'abordaran qüestions relacionades amb el model d'estat, l'aprofundiment en la cogovernança o el finançament autonòmic, entre altres aspectes
- La sessió sobre la millora d'infraestructures i vertebració territorial comptarà amb els presidents de Baleària i Air Nostrum, els CEO de Meliá i Iberostar i el comissionat per al Corredor Mediterrani
- En la trobada s'abordaran qüestions relacionades amb el model d'estat, l'aprofundiment en la cogovernança o el finançament autonòmic, entre altres aspectes
- La sessió sobre la millora d'infraestructures i vertebració territorial comptarà amb els presidents de Baleària i Air Nostrum, els CEO de Meliá i Iberostar i el comissionat per al Corredor Mediterrani
- - Durant els dies 5 i 6 de juliol, el Palau de Congressos de Palma acollirà la celebració de nou taules de debat en les quals participaran representants de l'àmbit empresarial, sindical, cultural o dels mitjans de comunicació
- En la trobada s'abordaran qüestions relacionades amb el model d'estat, l'aprofundiment en la cogovernança o el finançament autonòmic, entre altres aspectes
- La sessió sobre la millora d'infraestructures i vertebració territorial comptarà amb els presidents de Baleària i Air Nostrum, els CEO de Meliá i Iberostar i el comissionat per al Corredor Mediterrani
València. El director general de Relacions amb les Comunitats Autònomes i Representació Institucional, Jorge Alarte, ha destacat que la cimera bilateral valencianobalear, que se celebrarà a Palma els pròxims dies 5 i 6 de juliol, constitueix una trobada entre les dues societats que permetrà "estrényer vincles culturals, socials i econòmics".
Alarte ha assegurat que en la trobada participaran representants de sectors tan significatius per a les dues regions com ara el turístic i el transport, així com organitzacions empresarials i sindicals, universitats i mitjans de comunicació.
Així mateix, ha assenyalat que servirà com a fòrum de debat i reflexió sobre el futur i contribuirà a "valorar la capacitat de les dues societats per a superar aquesta etapa tan difícil i complexa generada per la pandèmia de la COVID-19".
El director general ha incidit en la conveniència de posar en comú el model seguit en la gestió de la pandèmia, i especialment l'estratègia que cal dur a terme per tal de superar la crisi econòmica, reactivar el turisme, generar ocupació i "seguir avant", apostant per un model sostenible, per la digitalització i també per aprofitar l'oportunitat que ofereixen els fons Next Generation UE.
Model d'estat i finançament
D'altra banda, Alarte ha fet referència a la necessitat de debatre sobre el model d'estat i "la necessitat que la perifèria siga el centre perquè, des de la cogovernança i el federalisme, des d'una Espanya plural i diversa, siguem capaços de construir un model de finançament diferent i molt més solidari", ha manifestat.
En aquest sentit, ha insistit que el debat sobre el finançament autonòmic és "imprescindible per al futur de les dues comunitats, perquè no es tracta únicament de parlar de diners, sinó també de mantindre uns serveis públics de qualitat".
Fons de recuperació
Per la seua part, el director general de Coordinació de l'Acció de Govern de la Generalitat, Juan Ángel Poyatos, ha destacat que, entre els àmbits de col·laboració compartida entre els dos governs autonòmics, destaquen diversos projectes en els quals estan treballant conjuntament els últims mesos, amb la finalitat que puguen obtindre finançament del fons de recuperació.
Es tracta, entre altres, de projectes vinculats a la capacitat logística, a la recuperació del sector turístic, així com al foment de la innovació, el desenvolupament tecnològic, i iniciatives vinculades a la biodiversitat marina, "amb un component mediambiental molt important com és la mar, que ens separa i ens uneix a les dues regions".
Objectius de la cimera
La inauguració de la cimera tindrà lloc al Palau de Congressos de Palma el dilluns 5 de juliol, a les 12 hores, i serà a càrrec del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i del president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas.
Els objectius de la trobada són establir una aliança estratègica comuna, social, econòmica i institucional al voltant d'oportunitats relacionades amb la innovació, la digitalització, la transició energètica i la resiliència davant del canvi climàtic.
D'aquesta manera, s'hi han programat nou taules de debat en les quals participaran tant representants de les dues administracions autonòmiques com representants de l'àmbit empresarial, d'organitzacions sindicals i empresarials, de les universitats, de l'àmbit cultural i dels mitjans de comunicació tant balears com valencians.
En concret, en les taules de treball s'abordaran propostes que permeten la reactivació econòmica i la creació d'ocupació, des del diàleg social, aprofitant l'oportunitat en comú que suposen els fons Next Generation EU, i, especialment, se centraran a compartir i enfortir les polítiques que comporten una resposta social a la crisi generada per la pandèmia.
Així mateix, s'hi abordarà com impulsar la sostenibilitat, la protecció del territori i la regeneració del Mediterrani; la reactivació immediata de la mobilitat i el turisme, a través de l'impuls i la modernització de les infraestructures com ara els ports, les connexions intermodals, i el reforç de l'eix logístic i de la connectivitat sostenible Madrid-València-Palma.
De la mateixa manera, s'hi treballarà sobre com fomentar models econòmics més diversificats i innovadors, que facen de les tecnologies, la cultura, la comunicació, la investigació i la formació els fonaments d'una autèntica societat del coneixement.
Tot això, sense oblidar la necessitat d'aconseguir un nou model de finançament autonòmic per al sosteniment i la millora dels serveis públics, i la necessitat de propiciar un horitzó d'oportunitats per als joves.
Taules de debat
La primera de les taules de debat començarà el dilluns 5 de juliol a les 12.30 hores, i se centrarà en el diàleg social amb agents socials i econòmics dels dos territoris. Entre els components de la taula, que serà moderada pel director de la Cadena Ser Comunitat Valenciana, Bernardo Guzmán, es troba el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro; el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez; el responsable de política europea i transició justa de CCOO-PV, Daniel Patiño, i la vicepresidenta de CEV, Eva Blasco.
Per la part de Balears, està prevista la participació de la presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas; el president de la Confederació de la Petita i Mitjana Empresa de Balears (PIMEB), Jordi Mora; el secretari general d'UGT Balears, Lorenzo Navarro, i la secretària d'ocupació de CCOO de Balears, Yolanda Calvo.
Transició ecològica i model productiu sostenible
La segona taula del dia, a les 16.30 hores, abordarà la transició ecològica i l'aposta per un model productiu més sostenible. El debat abordarà la necessitat de continuar afavorint sinergies en economia circular o en economia blava, així com altres qüestions com ara la gestió de l'aigua, la protecció i regeneració del Mediterrani, el foment de les energies netes i dels models de mobilitat sostenible, que contribuïsquen a una transició socialment justa i inclusiva.
En aquesta segona taula, moderada per la directora del 'Diario de Mallorca', Marisa Goñi, participaran el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i el vicepresident del GOIB i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes.
Polítiques socials i laborals i vertebració territorial
En la tercera taula, que començarà a les 17 hores i se centrarà en les polítiques socials i laborals, s'analitzarà com la gestió econòmica de la crisi ha previst la protecció dels més vulnerables, així com d'empreses i treballadors. Hi està prevista la participació de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera d'Afers Socials i Esports del GOIB, Fina Santiago, i serà moderada per la delegada d'Europa Press a la Comunitat Valenciana, Elvira Graullera.
La quarta taula de la primera jornada, a les 17.30 hores, debatrà la millora de les infraestructures i la vertebració territorial entre la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, i comptarà amb la participació del conseller portaveu del GOIB, Iago Negueruela; el president de Baleària, Adolf Utor; el president d'Air Nostrum, Carlos Bertomeu; el conseller delegat de Meliá, Gabriel Escarrer; la vicepresidenta i CEO del grup Iberostar, Sabina Fluxà, i el comissionat del Govern d'Espanya per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira. Aquesta taula serà moderada pel subdirector del diari 'Última Hora', Germà Ventanyol.
Fons Next Generation UE i societat del coneixement
Seguidament, a les 18.30 hores, tindrà lloc la cinquena taula de debat sobre l'oportunitat que brinden els fons Next Generation UE per tal de desenvolupar iniciatives com les que han presentat els dos governs, amb l'objectiu d'impulsar l'economia blava al Mediterrani.
En aquesta taula participaran el director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques del GOIB, Joan Carrió, i el director general de Coordinació de l'Acció de la Generalitat, Juan Ángel Poyatos, i serà moderada pel director general de relacions institucionals de Levante-EMV, Julio Monreal.
Un altre dels temes que s'hi abordaran serà la investigació, l'economia del coneixement, la innovació o la digitalització com a aposta per a diversificar i modernitzar l'economia. Sobre aquest tema aportaran el seu punt de vista el rector de la UIB, Jaume Jesús Carot; la rectora de la UV, Maria Vicenta Mestre; el president del Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears, Joan Perelló, i el vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche. La taula, que començarà a les 19 hores, serà moderada pel director de COPE Balears, Xavi Bonet.
Finalment, a les 19.30 hores, la primera jornada de la cimera conclourà amb la taula que analitzarà com enfortir els vincles històrics i culturals en benefici dels dos territoris en els àmbits de la llengua i la cultura, i de la promoció de la creació literària i la indústria editorial. Hi participaran els escriptors Ferran Torrent i Sebastià Alzamora, i hi intervindrà com a moderador el delegat d''El País' a la Comunitat Valenciana, Ferran Bono.
Defensa de la perifèria i més cogovernança
La segona jornada de la cimera començarà a les 9.30 hores, del dimarts 6 de juliol, amb una taula de debat sobre la importància d'oferir una visió descentralitzada de la realitat informativa dels territoris perifèrics per part dels mitjans de comunicació. La taula estarà moderada pel director general de Relacions Informatives de la Generalitat, Pere Rostoll, i el director general de Comunicació del Govern de les Illes Balears, Álvaro Gil.
En aquesta taula participaran el director del centre territorial d'RTVE a Balears, Pau Fons; la directora del diari 'Ara Balears', Maria Eugènia Quetglas; el delegat de 'La Vanguardia' a la Comunitat Valenciana, Salvador Enguix, i la cap d'informatius d'À Punt, Raquel Ejerique.
L'última taula de debat, a les 10.30 hores, se centrarà en la defensa de la perifèria i d'una cogovernança més elevada. També abordarà qüestions relacionades amb l'aprofundiment en una descentralització més gran de l'Estat, la millora del finançament autonòmic de les comunitats perjudicades pel sistema actual, la revisió del model radial d'infraestructures i la potenciació del corredor mediterrani, entre altres aspectes.
En aquest debat participaran la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors del GOIB, Rosario Sánchez; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat, Vicent Soler; el president del Cercle d'Economia de Mallorca, José María Vicens; el president de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), Vicente Boluda; el director d'investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez, i l'economista Guillem López Casasnovas, a més del director general d'IB3, Andreu Manresa, que moderarà la taula.
La cimera finalitzarà amb la posada en comú de les conclusions, a càrrec de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i del president de la Generalitat, Ximo Puig, en un acte que tindrà lloc a les 13 hores a la Llotja de Palma.
- En la trobada s'abordaran qüestions relacionades amb el model d'estat, l'aprofundiment en la cogovernança o el finançament autonòmic, entre altres aspectes
- La sessió sobre la millora d'infraestructures i vertebració territorial comptarà amb els presidents de Baleària i Air Nostrum, els CEO de Meliá i Iberostar i el comissionat per al Corredor Mediterrani
València. El director general de Relacions amb les Comunitats Autònomes i Representació Institucional, Jorge Alarte, ha destacat que la cimera bilateral valencianobalear, que se celebrarà a Palma els pròxims dies 5 i 6 de juliol, constitueix una trobada entre les dues societats que permetrà "estrényer vincles culturals, socials i econòmics".
Alarte ha assegurat que en la trobada participaran representants de sectors tan significatius per a les dues regions com ara el turístic i el transport, així com organitzacions empresarials i sindicals, universitats i mitjans de comunicació.
Així mateix, ha assenyalat que servirà com a fòrum de debat i reflexió sobre el futur i contribuirà a "valorar la capacitat de les dues societats per a superar aquesta etapa tan difícil i complexa generada per la pandèmia de la COVID-19".
El director general ha incidit en la conveniència de posar en comú el model seguit en la gestió de la pandèmia, i especialment l'estratègia que cal dur a terme per tal de superar la crisi econòmica, reactivar el turisme, generar ocupació i "seguir avant", apostant per un model sostenible, per la digitalització i també per aprofitar l'oportunitat que ofereixen els fons Next Generation UE.
Model d'estat i finançament
D'altra banda, Alarte ha fet referència a la necessitat de debatre sobre el model d'estat i "la necessitat que la perifèria siga el centre perquè, des de la cogovernança i el federalisme, des d'una Espanya plural i diversa, siguem capaços de construir un model de finançament diferent i molt més solidari", ha manifestat.
En aquest sentit, ha insistit que el debat sobre el finançament autonòmic és "imprescindible per al futur de les dues comunitats, perquè no es tracta únicament de parlar de diners, sinó també de mantindre uns serveis públics de qualitat".
Fons de recuperació
Per la seua part, el director general de Coordinació de l'Acció de Govern de la Generalitat, Juan Ángel Poyatos, ha destacat que, entre els àmbits de col·laboració compartida entre els dos governs autonòmics, destaquen diversos projectes en els quals estan treballant conjuntament els últims mesos, amb la finalitat que puguen obtindre finançament del fons de recuperació.
Es tracta, entre altres, de projectes vinculats a la capacitat logística, a la recuperació del sector turístic, així com al foment de la innovació, el desenvolupament tecnològic, i iniciatives vinculades a la biodiversitat marina, "amb un component mediambiental molt important com és la mar, que ens separa i ens uneix a les dues regions".
Objectius de la cimera
La inauguració de la cimera tindrà lloc al Palau de Congressos de Palma el dilluns 5 de juliol, a les 12 hores, i serà a càrrec del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i del president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas.
Els objectius de la trobada són establir una aliança estratègica comuna, social, econòmica i institucional al voltant d'oportunitats relacionades amb la innovació, la digitalització, la transició energètica i la resiliència davant del canvi climàtic.
D'aquesta manera, s'hi han programat nou taules de debat en les quals participaran tant representants de les dues administracions autonòmiques com representants de l'àmbit empresarial, d'organitzacions sindicals i empresarials, de les universitats, de l'àmbit cultural i dels mitjans de comunicació tant balears com valencians.
En concret, en les taules de treball s'abordaran propostes que permeten la reactivació econòmica i la creació d'ocupació, des del diàleg social, aprofitant l'oportunitat en comú que suposen els fons Next Generation EU, i, especialment, se centraran a compartir i enfortir les polítiques que comporten una resposta social a la crisi generada per la pandèmia.
Així mateix, s'hi abordarà com impulsar la sostenibilitat, la protecció del territori i la regeneració del Mediterrani; la reactivació immediata de la mobilitat i el turisme, a través de l'impuls i la modernització de les infraestructures com ara els ports, les connexions intermodals, i el reforç de l'eix logístic i de la connectivitat sostenible Madrid-València-Palma.
De la mateixa manera, s'hi treballarà sobre com fomentar models econòmics més diversificats i innovadors, que facen de les tecnologies, la cultura, la comunicació, la investigació i la formació els fonaments d'una autèntica societat del coneixement.
Tot això, sense oblidar la necessitat d'aconseguir un nou model de finançament autonòmic per al sosteniment i la millora dels serveis públics, i la necessitat de propiciar un horitzó d'oportunitats per als joves.
Taules de debat
La primera de les taules de debat començarà el dilluns 5 de juliol a les 12.30 hores, i se centrarà en el diàleg social amb agents socials i econòmics dels dos territoris. Entre els components de la taula, que serà moderada pel director de la Cadena Ser Comunitat Valenciana, Bernardo Guzmán, es troba el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro; el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez; el responsable de política europea i transició justa de CCOO-PV, Daniel Patiño, i la vicepresidenta de CEV, Eva Blasco.
Per la part de Balears, està prevista la participació de la presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas; el president de la Confederació de la Petita i Mitjana Empresa de Balears (PIMEB), Jordi Mora; el secretari general d'UGT Balears, Lorenzo Navarro, i la secretària d'ocupació de CCOO de Balears, Yolanda Calvo.
Transició ecològica i model productiu sostenible
La segona taula del dia, a les 16.30 hores, abordarà la transició ecològica i l'aposta per un model productiu més sostenible. El debat abordarà la necessitat de continuar afavorint sinergies en economia circular o en economia blava, així com altres qüestions com ara la gestió de l'aigua, la protecció i regeneració del Mediterrani, el foment de les energies netes i dels models de mobilitat sostenible, que contribuïsquen a una transició socialment justa i inclusiva.
En aquesta segona taula, moderada per la directora del 'Diario de Mallorca', Marisa Goñi, participaran el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i el vicepresident del GOIB i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes.
Polítiques socials i laborals i vertebració territorial
En la tercera taula, que començarà a les 17 hores i se centrarà en les polítiques socials i laborals, s'analitzarà com la gestió econòmica de la crisi ha previst la protecció dels més vulnerables, així com d'empreses i treballadors. Hi està prevista la participació de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera d'Afers Socials i Esports del GOIB, Fina Santiago, i serà moderada per la delegada d'Europa Press a la Comunitat Valenciana, Elvira Graullera.
La quarta taula de la primera jornada, a les 17.30 hores, debatrà la millora de les infraestructures i la vertebració territorial entre la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, i comptarà amb la participació del conseller portaveu del GOIB, Iago Negueruela; el president de Baleària, Adolf Utor; el president d'Air Nostrum, Carlos Bertomeu; el conseller delegat de Meliá, Gabriel Escarrer; la vicepresidenta i CEO del grup Iberostar, Sabina Fluxà, i el comissionat del Govern d'Espanya per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira. Aquesta taula serà moderada pel subdirector del diari 'Última Hora', Germà Ventanyol.
Fons Next Generation UE i societat del coneixement
Seguidament, a les 18.30 hores, tindrà lloc la cinquena taula de debat sobre l'oportunitat que brinden els fons Next Generation UE per tal de desenvolupar iniciatives com les que han presentat els dos governs, amb l'objectiu d'impulsar l'economia blava al Mediterrani.
En aquesta taula participaran el director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques del GOIB, Joan Carrió, i el director general de Coordinació de l'Acció de la Generalitat, Juan Ángel Poyatos, i serà moderada pel director general de relacions institucionals de Levante-EMV, Julio Monreal.
Un altre dels temes que s'hi abordaran serà la investigació, l'economia del coneixement, la innovació o la digitalització com a aposta per a diversificar i modernitzar l'economia. Sobre aquest tema aportaran el seu punt de vista el rector de la UIB, Jaume Jesús Carot; la rectora de la UV, Maria Vicenta Mestre; el president del Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears, Joan Perelló, i el vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche. La taula, que començarà a les 19 hores, serà moderada pel director de COPE Balears, Xavi Bonet.
Finalment, a les 19.30 hores, la primera jornada de la cimera conclourà amb la taula que analitzarà com enfortir els vincles històrics i culturals en benefici dels dos territoris en els àmbits de la llengua i la cultura, i de la promoció de la creació literària i la indústria editorial. Hi participaran els escriptors Ferran Torrent i Sebastià Alzamora, i hi intervindrà com a moderador el delegat d''El País' a la Comunitat Valenciana, Ferran Bono.
Defensa de la perifèria i més cogovernança
La segona jornada de la cimera començarà a les 9.30 hores, del dimarts 6 de juliol, amb una taula de debat sobre la importància d'oferir una visió descentralitzada de la realitat informativa dels territoris perifèrics per part dels mitjans de comunicació. La taula estarà moderada pel director general de Relacions Informatives de la Generalitat, Pere Rostoll, i el director general de Comunicació del Govern de les Illes Balears, Álvaro Gil.
En aquesta taula participaran el director del centre territorial d'RTVE a Balears, Pau Fons; la directora del diari 'Ara Balears', Maria Eugènia Quetglas; el delegat de 'La Vanguardia' a la Comunitat Valenciana, Salvador Enguix, i la cap d'informatius d'À Punt, Raquel Ejerique.
L'última taula de debat, a les 10.30 hores, se centrarà en la defensa de la perifèria i d'una cogovernança més elevada. També abordarà qüestions relacionades amb l'aprofundiment en una descentralització més gran de l'Estat, la millora del finançament autonòmic de les comunitats perjudicades pel sistema actual, la revisió del model radial d'infraestructures i la potenciació del corredor mediterrani, entre altres aspectes.
En aquest debat participaran la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors del GOIB, Rosario Sánchez; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat, Vicent Soler; el president del Cercle d'Economia de Mallorca, José María Vicens; el president de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), Vicente Boluda; el director d'investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez, i l'economista Guillem López Casasnovas, a més del director general d'IB3, Andreu Manresa, que moderarà la taula.
La cimera finalitzarà amb la posada en comú de les conclusions, a càrrec de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i del president de la Generalitat, Ximo Puig, en un acte que tindrà lloc a les 13 hores a la Llotja de Palma.
Talls de veu relacionats
- Declaracions del director general de Relacions amb les Comunitats Autònomes i Representació Institucional, Jorge Alarte
- Declaracions del director general de Coordinació de l'Acció de Govern de la Generalitat, Juan Ángel Poyatos