Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell aprova quatre convenis amb instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana en el marc de l'especialització intel·ligent

09/07/2021
- La Generalitat finança projectes dels instituts de Biomecànica, Energia, Informàtica i Metalmecànic amb 300.000 euros cada un
- Aquests acords tenen com a objectiu el desenvolupament d'iniciatives d'R+I per a aconseguir la transformació del model productiu valencià
- La Generalitat finança projectes dels instituts de Biomecànica, Energia, Informàtica i Metalmecànic amb 300.000 euros cada un
- Aquests acords tenen com a objectiu el desenvolupament d'iniciatives d'R+I per a aconseguir la transformació del model productiu valenciàEl Ple del Consell ha aprovat quatre convenis de col·laboració de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital amb els instituts tecnològics d'Energia (ITE), Metalmecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins (AIDIMME); Informàtica (ITI) i l'Institut de Biomecànica de València (IBV) per a finançar projectes d'innovació en el marc de l'especialització intel·ligent durant 2021.

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital preveu entre els seus objectius bàsics d'especialització intel·ligent l'impuls d'espais de treball i cooperació en R+I.

Per a aconseguir aquest objectiu, s'ha creat una línia de col·laboració amb els centres tecnològics per al desenvolupament de projectes d'R+D+I de caràcter no econòmic, a fi d'aconseguir la transformació del model productiu de la Comunitat Valenciana, de manera que permeta afrontar amb garanties els reptes als quals s'enfrontarà la nostra societat en el futur.

En aquest marc, el Consell ha aprovat l'aportació d'1,2 milions d'euros per a finançar, amb 300.000 euros cada un, els projectes d'aquests quatre instituts tecnològics.

En concret, la Generalitat col·labora en el projecte SINCLAIR de l'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE), que consisteix en el desenvolupament d'ànodes de Sí/C sostenibles per tècniques serigràfiques, integració de cel·les amb components comercials i models de comportament electroquímic, tèrmic i elèctric per a bateries de liti.

Les despeses subvencionables per aquest conveni inclouen els recursos humans necessaris per al desenvolupament del projecte, despeses en la contractació de serveis externs, despeses indirectes de funcionament i personal, inversions necessàries per a l'exercici d'activitats financeres i despeses d'auditoria.

Quant a l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI), la Generalitat dona suport al disseny, la creació i la posada en marxa d'un prototip d'espai de dades per al teixit industrial de la Comunitat Valenciana. Aquest prototip permetrà l'explotació de dades del sector i en tota la cadena de valor.

De manera controlada, l'espai de dades contribueix a l'evolució de la digitalització de les operacions de les empreses i, per tant, a una millora de les oportunitats comercials de les empreses, amb la finalitat d'afavorir una transició cap a una economia circular.

L'objectiu és crear un espai confiable perquè les dades siguen utilitzades per les empreses basant-se en acords voluntaris. Aquest procés d'integració dels agents en aquest espai serà de manera evolutiva i progressiva. Es començarà per les empreses industrials i, posteriorment, amb altres organitzacions.

Projectes d'IBV i AIDIMME

Així mateix, la Generalitat aportarà 300.000 euros al projecte PRESOST de l'Institut Tecnològic Metalmecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins (AIDIMME), que consisteix en el desenvolupament d'elements constructius prefabricats i d'alta sostenibilitat, destinats al revestiment de façanes verticals exteriors i partició-vertical d'interior, amb la qual cosa es minimitzen els costos, riscos i residus.

Aquests elements tenen una alta durabilitat, reciclabilitat, sostenibilitat i prestacions específiques i amb una qualitat uniforme, ja que són productes industrialitzats als quals es poden aplicar controls de producció. A més, exigeixen menys temps d'obra i comporten menys molèsties.

Finalment, l'acord amb l'Institut de Biomecànica de València (IBV), dependent de la Universitat Politècnica de València, permetrà protegir el desenvolupament del projecte DEMOCRATIOP, democratització de la metodologia d'innovació orientada per les persones (IOP) per al disseny de productes i serveis innovadors.