Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Programa ThinkInAzul

Innovació convoca línies d'interés d'investigació per a economia blava i preservació dels oceans

03/08/2021
- Estan alineades amb ThinkInAzul, l'Estratègia conjunta d'investigació i innovació en ciències marines aprovada pel Ministeri de Ciència i Innovació
- L'objectiu és preservar la qualitat ambiental dels mars amb tecnologies innovadores, potenciar l'aqüicultura sostenible i millorar l'economia lligada al medi marítim
- Estan alineades amb ThinkInAzul, l'Estratègia conjunta d'investigació i innovació en ciències marines aprovada pel Ministeri de Ciència i Innovació
- L'objectiu és preservar la qualitat ambiental dels mars amb tecnologies innovadores, potenciar l'aqüicultura sostenible i millorar l'economia lligada al medi marítim



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha animat el sistema investigador de la Comunitat Valenciana a participar en la convocatòria d'expressions d'interés per a identificar grups o línies d'investigació de ciències marines que contribuïsquen a l'estratègia del programa ThinkInAzul.

Carolina Pascual s'ha reunit aquest dimarts amb el director general de Coordinació de l'Acció de Govern, Juan Ángel Poyatos, també coordinador de l'Oficina Valenciana per a la Recuperació.

Després de la reunió, la consellera ha indicat que els projectes que se seleccionen per a integrar-se en el programa podran rebre 100.000 euros a l'any, amb un màxim de tres anys, i, segons ha dit, "contribuiran a optimitzar la qualitat ambiental dels mars amb tecnologies innovadores i a millorar l'economia lligada al medi marítim, especialment a través d'una aqüicultura digital, de precisió i sostenible".

El programa ThinkInAzul s'emmarca dins dels plans complementaris d'R+D+I; del Pla de recuperació, transformació i resiliència, integrat en el Pla estatal d'investigació científica, tècnica i d'innovació 2021-2023, i en l'Estratègia espanyola de ciència, tecnologia i innovació 2021-2027.

Els plans complementaris d'R+D+I sorgeixen com a mesura per a millorar la coordinació entre els diversos àmbits de l'Administració regional, nacional i europea en la consecució de sinergies i la convergència de plans i programes d'R+D+I dins de huit àrees cientificotècniques d'actuació i col·laboració: comunicació quàntica, agroalimentació, astrofísica i física d'altes tecnologies, materials avançats, energia i hidrogen verd, biodiversitat, ciències marines i biotecnologia aplicada a la salut.

En aquest sentit, Juan Ángel Poyatos ha destacat "la importància d'aquests plans per a una recuperació econòmica que millore la competitivitat i el grau d'especialització de sectors tradicionals de la Comunitat Valenciana", alhora que ha destacat que "totes les accions que duem a terme de cara a la recuperació estan marcades per la sostenibilitat mediambiental i alineades sempre amb l'estratègia europea".

La Comunitat Valenciana, junt amb Andalusia, Cantàbria, Galícia i Múrcia, ha presentat una proposta de programa de capacitats d'R+D+I en el marc de les ciències marines, amb la proposta ThinkInAzul.

ThinkInAzul és l'Estratègia conjunta d'investigació i innovació en ciències marines per a abordar, de manera sostenible, els nous desafiaments en el monitoratge i l'observació marina i marítima, el canvi climàtic, l'aqüicultura i altres sectors de l'economia blava.

El director general de Ciència i Investigació, Ángel Carbonell, ha explicat que aquest programa pretén integrar i potenciar tota la investigació marina i crear una xarxa de centres d'excel·lència per a abordar de manera cooperativa reptes en la investigació marina, l'aqüicultura, l'economia blava i els impactes ambientals en el mar.

Carbonell ha indicat que el programa té tres eixos centrats en el medi marí. El primer dels quals és "el desenvolupament de noves tecnologies de plataformes i sensors d'adquisició de dades i com digitalitzar-les, que permeta avaluar i reduir l'impacte de l'acció humana en els mars, que permeta la conservació dels mars i que garantisca la conservació dels recursos naturals i la lluita contra el canvi climàtic".

El segon eix, segons ha assenyalat, és "l'aqüicultura de precisió, sostenible i intel·ligent, que, d'una banda, pretén augmentar l'eficàcia productiva i la capacitat d'adaptació sense danyar l'ecosistema, a més de crear un sistema de col·laboració publicoprivat per al desenvolupament de productes i serveis orientats al mercat, que permeta la innovació i la transferència de resultats d'investigació".

Així mateix, el tercer eix és el de l'anomenada economia blava, que pretén "contribuir al desenvolupament econòmic i a la creació d'ocupació, mitjançant l'aplicació de la innovació als sectors marítims, la potenciació de línies d'investigació emergents i el foment de la participació de la societat i la col·laboració publicoprivada per a sostindre les activitats relacionades amb l'economia marítima".

Convocatòria

Des de la Direcció General de Ciència i Investigació s'ha llançat aquesta convocatòria d'expressions d'interés dirigida als centres d'investigació de la Comunitat Valenciana, a fi de treballar conjuntament per a assolir els objectius i les línies del programa ThinkInAzul.

L'import màxim que es podrà sol·licitar per a cada un dels projectes d'investigació no podrà superar els 100.000 euros/any, amb un màxim de tres anys, és a dir, un màxim de 300.000 euros per projecte.

Aquesta quantitat es destinarà a subvencionar despeses de personal de nova contractació, despeses d'execució i equipament i altres despeses d'execució del projecte que siguen estrictament necessàries per a implementar-lo de manera correcta.

Les propostes presentades les avaluarà científicament i estratègicament un comité d'especialistes externs a través de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva (AVAP), basant-se en criteris de qualitat; alineació del projecte amb les sublínies del programa ThinkInAzul; impacte econòmic i social esperat, derivat del desenvolupament del projecte, i coordinació amb altres grups d'investigació de la Comunitat Valenciana.

El termini per a presentar propostes conclou el dia 13 de setembre de 2021, les quals s'enviaran a través de l'adreça electrònica dgcii@gva.es, junt amb el formulari que hi ha en l'enllaç següent: consulteu ací.