Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Projecte d'innovació

L'AVI finança el desenvolupament d'un tractament amb microorganismes per a transformar en compostos els envasos plàstics no biodegradables

20/08/2021
- LIFESEQUENCING lidera aquest projecte estratègic, en el qual també participen AIMPLAS, Global Omnium i la Universitat de València
- Aquest sistema accelerarà el procés de descomposició en els biodegradables i eliminarà els microplàstics dels llots de depuradora
- LIFESEQUENCING lidera aquest projecte estratègic, en el qual també participen AIMPLAS, Global Omnium i la Universitat de València
- Aquest sistema accelerarà el procés de descomposició en els biodegradables i eliminarà els microplàstics dels llots de depuradoraL'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) dona suport el desenvolupament d'un nou sistema de tractament d'envasos plàstics mitjançant microorganismes, que permetrà accelerar la degradació d'aquests polímers, fins i tot quan manquen de propietats biodegradables. A més, s'explorarà l'ús d'aquests processos per a l'eliminació dels microplàstics depositats en els llots que són resultat de la depuració d'aigües residuals.

La iniciativa, batejada com a CAPMAM, està liderada per l'empresa ADM LIFESEQUENCING, en col·laboració amb la Unitat d'Investigacions en Sòls, Residus i Medi Ambient de la Universitat de València; Global Omnium Medi ambient, i AIMPLAS, i compta amb el suport de l'AVI en el marc del programa d'impuls als projectes estratègics en cooperació corresponent a la convocatòria d'ajudes de 2020.

L'equip d'especialistes que treballa en aquest projecte està explorant com mitjançant la incorporació de microorganismes és possible compostar envasos plàstics no biodegradables, així com accelerar la degradació en les plantes de compostatge dels envasos biodegradables que es puguen trobar en la fracció orgànica dels residus sòlids urbans.

Precisament aquests microorganismes semblen tindre també un paper determinant en l'eliminació dels microplàstics que es troben en els llots de les depuradores, la qual cosa permetria que se'n fera un ús agrícola com a fertilitzants naturals.

Es tracta, en definitiva, d'oferir una solució ambiental des de l'economia circular a les barreres al reciclatge que presentaven fins ara aquesta classe d'envasos i potenciar, a més, el tractament orgànic i el compostatge del plàstic, en línia amb les polítiques verdes que abandera la Unió Europea.

Una biblioteca de microorganismes

D'aquesta manera, CAPMAM comprén el desenvolupament d'una metodologia per al cultiu i l'aïllament dels microorganismes capaços de degradar polímers, així com la identificació de les soques amb més capacitats metabòliques. L'objectiu és crear una biblioteca en la qual estiguen criopreservats i degudament identificats i classificats segons la capacitat de degradació que tinguen.

En una segona fase, s'avaluarà tant la rapidesa per a descompondre's (biodegradació accelerada), com també la toxicitat del compost obtingut a partir d'envasos no biodegradables. En aquest sentit es realitzaran assajos de germinació, que determinaran l'ús agrícola i de jardineria d'aquests subproductes.

En l'execució del projecte, ADM LIFESEQUENCING treballarà en la identificació microbiana dels microorganismes aïllats i en la detecció dels gens i de la ruta metabòlica implicats en el procés de degradació de plàstics. Mentre que AIMPLAS abordarà, entre altres actuacions, la creació i el desenvolupament de la biblioteca de microorganismes.

Així mateix, la Universitat de València participarà en la investigació del procés de compostatge accelerat de plàstics del sector envasament, així com la toxicitat del producte que se'n derive, en col·laboració amb Global Omnium, que, al seu torn, proveirà el compost de la seua planta de compostatge per a l'aïllament microbià i realitzarà assajos de compostatge accelerat de plàstics a escala industrial.

Cooperació per a afrontar reptes

Precisament, el vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche, ha destacat que la col·laboració entre els agents del sistema valencià d'innovació és l'única via per a fer front als grans reptes de la nostra societat, com, per exemple, el mediambiental: "El desafiament és de tal importància que només es pot resoldre amb la mobilització i la col·laboració d'empreses, universitats i instituts tecnològics".

El projecte CAPMAM està alineat amb dos dels tres eixos de l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, RIS3-CV, que coordina la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. En concret, el relatiu a la millora de la qualitat a través d'una gestió adequada dels residus i l'eix de producte innovador que, en aquest cas, afavorirà la sostenibilitat dels envasos plàstics, contribuirà a disminuir-ne l'impacte ambiental i generarà un producte que podrà aprofitar el sector agrícola.

Però, a més, aquest projecte estratègic respon a dos dels reptes identificats pel Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat (CEIE) en economia circular, que advoca pel desenvolupament de béns de consum més sostenibles i per una valorització més eficient dels residus, que contribuïsca a l'extensió en els usos de les aigües regenerades en l'entorn urbà i agrícola.

Talls de veu relacionats

- Declaracions del vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche