Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovación

Carolina Pascual aposta per un pacte per la ciència per a incrementar les inversions en investigació i innovació

15/09/2021
Carolina Pascual aposta per un pacte per la ciència per a incrementar les inversions en investigació i innovació
- La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital defensa un acord "per damunt de les possibles diferències polítiques"
- "Des del Consell s'està fent una aposta decidida per la ciència i la investigació que es veu reflectida en actuacions i pressupost", assegura la consellera
- La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital defensa un acord "per damunt de les possibles diferències polítiques"
- "Des del Consell s'està fent una aposta decidida per la ciència i la investigació que es veu reflectida en actuacions i pressupost", assegura la conselleraLa consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, s'ha mostrat partidària de desenvolupar un pacte per la ciència i la investigació perquè s'incremente la inversió en R+D+I a la Comunitat Valenciana.

La consellera ha defensat la necessitat d'aquest acord "per damunt de les possibles diferències polítiques" i que genere consens i col·laboració per a assolir un sistema científic i d'innovació "potent", que al seu torn "consolide una societat del coneixement inclusiva", en què l'excel·lència, el talent, la tecnologia i els sectors productius siguen part imprescindible d'una mateixa realitat.

Segons la titular de l'àrea, "és fonamental un pacte per la ciència i la investigació perquè es mantinga i s'incremente la inversió en R+D+I i poder arribar a l'objectiu del 3 % del PIB".

El gasto en R+D a la Comunitat Valenciana és de l'1,1 % del PIB (últimes dades de 2019), per davall de la mitjana espanyola. En aquest sentit, el 0,57 % de la inversió prové del sector públic (per damunt de la mitjana espanyola, 0,54 %) i el 0,48 %, del sector privat (molt per davall de la mitjana espanyola, 0,70 %).

La consellera, que ha participat en el desdejuni col·loqui 'Fem futur' a La Marina de València, ha destacat que la inversió en ciència i el manteniment d'aquesta inversió en el temps és fonamental.

Des del Consell s'està fent una aposta decidida per la ciència i la investigació en el nostre territori i aquesta aposta es veu reflectida en actuacions i pressupost.

Atracció i retenció de talent

La Comunitat Valenciana disposa d'un teixit empresarial dinàmic i compromés que es caracteritza, entre altres coses, pel nombre elevat de sectors productius com la ceràmica, el calcer, el joguet, el tèxtil, el moble, el disseny, l'alimentació, la logística i, per descomptat, el turisme. La qual cosa és un avantatge, ja que aquesta varietat de sectors fa que la nostra economia siga més forta, perquè no depén exclusivament d'un sector.

D'altra banda, el teixit productiu valencià es caracteritza per estar compost, la gran majoria, per pimes i micropimes (més del 96 %), cosa que complica l'accés d'aquestes petites empreses a processos de digitalització i transformació dels processos productius.

Tal com ha precisat la consellera, "en el Consell som conscients de la necessitat de digitalització de les nostres empreses i de la necessària transformació dels processos productius per a ser més eficients i competitius. Aquests processos han d'estar basats en la col·laboració entre el món de la ciència i la innovació i el món empresarial".

Carolina Pascual ha destacat dues accions específiques promogudes per la Conselleria d'Innovació, com ara el Pla de digitalització de pimes de la Comunitat.

Es tracta d'un pla en què s'està treballant, junt amb la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, per a fer arribar al nombre més gran d'empreses de la Comunitat les ajudes que ofereix el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital a través del seu pla Digital Toolkit, i assegurar l'èxit d'aquestes ajudes.

D'altra banda, la segona acció és l'aliança Inndromeda, que agrupa tots els agents implicats en la transformació del model productiu de la Comunitat Valenciana, l'objectiu de la qual és promoure l'ús de les tecnologies habilitadores que defineixen la nova economia.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual