Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

L'AVI i l'Institut de Neurociències es reuneixen per a impulsar el desenvolupament de projectes d'innovació en l'àmbit de la salut

17/09/2021
L'AVI i l'Institut de Neurociències es reuneixen per a impulsar el desenvolupament de projectes d'innovació en l'àmbit de la salut
- La Unitat d'Innovació treballa en un nou kit de diagnòstic de l'Alzheimer, així com tractaments més eficaços contra el Parkinson i el càncer
- La Unitat d'Innovació treballa en un nou kit de diagnòstic de l'Alzheimer, així com tractaments més eficaços contra el Parkinson i el càncer


L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha mantingut una reunió de treball amb l'Institut de Neurociències (IN), centre de titularitat mixta entre la Universitat Miguel Hernández d'Elx i el CSIC, per a analitzar el funcionament dels instruments de col·laboració entre les dues institucions, així com planificar les actuacions en matèria d'innovació i tecnologia previstes per als pròxims anys.

En aquesta reunió, que ha tingut lloc en la seu de l'IN a Sant Joan d'Alacant, s'han analitzat els projectes previstos en el conveni subscrit entre les dues entitats i liderats per la Unitat Científica d'Innovació Empresarial (UCIE), que es va constituir en aquest centre amb el suport de l'Agència.

A través d'aquesta figura, l'AVI facilita la transferència i la implantació en les empreses dels resultats dels treballs científics, al mateix temps que estimula la investigació aplicada i orientada cap al teixit productiu en centres que estan reconeguts per l'excel·lència. L'objectiu és aprofitar les actuals línies de treball de l'Institut per a desenvolupar innovacions d'interés per a les empreses del sector salut, inclosa la mateixa Administració autonòmica.

El director de l'Institut de Neurociències, Ángel Barco; el director de l'UCIE, José Manuel del Río, i l'investigador responsable d'aquesta unitat, Santiago Canals, han detallat les actuacions desenvolupades durant aquesta reunió, en la qual han participat, per part de l'AVI, el seu vicepresident executiu, Andrés García Reche; la secretària general, Olivia Estrella, i el subdirector general de Programes d'Innovació, Roberto Arnau. La vicerectora de Transferència i Intercanvi del Coneixement de la UMH, María José López, també ha assistit a aquesta trobada i ha valorat la rellevància de l'IN i de l'UCIE associada en el si d'aquesta institució acadèmica.

Per al vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche, els projectes que desenvolupa l'Institut de Neurociències reflecteixen la capacitat innovadora dels centres d'investigació bàsica. En concret, ha destacat la tasca que es desenvolupa en aquest centre mixt, referència internacional en el seu àmbit de coneixement, que ja ha fructificat en un desenvolupament tecnològic que facilitarà el diagnòstic de l'ull sec, un dels trastorns més freqüents en oftalmologia.

Per la seua banda, el director de l'Institut de Neurociències ha destacat l'efecte transformador que ha tingut per a la investigació realitzada en l'Institut el fet d'acollir una UCIE en les instal·lacions pròpies. De fet, la contínua interacció entre el personal de l'UCIE i els investigadors de l'IN ha fructificat en diversos projectes que connecten la investigació bàsica amb aplicacions tecnològiques.

Línies d'innovació

Així, en el marc d'aquest conveni, l'Institut de Neurociències ha avançat en el desenvolupament d'un kit de diagnòstic de l'Alzheimer a partir d'un nou marcador en procés de patent, al mateix temps que dissenya un model predictiu que pot detectar els pacients de Parkinson idonis per a aplicar l'estimulació cerebral profunda, una tècnica invasiva que requereix cirurgia intracranial.

Les actuacions en marxa també preveuen l'exploració de nous tractaments contra el glioblastoma multiforme, una de les formes més freqüents i agressives de càncer cerebral, així com la definició d'un sistema nou de monitoratge de pacients terminals amb la finalitat de millorar les cures pal·liatives que es proporcionen en la fase final de la malaltia.

La detecció primerenca de situacions de soledat i estrés emocional en persones majors, que permeta alertar els familiars i els Serveis Socials, és una altra de les iniciatives en procés d'execució, que es completen amb millores en els sistemes d'amortiment del calcer esportiu, gràcies a l'aplicació de compostos químics, i la investigació de nous tipus de llàgrimes artificials més efectives. En l'execució d'aquests projectes, l'IN compta amb la col·laboració d'altres agents del Sistema Valencià d'Innovació, entre els quals hi ha els instituts tecnològics de la Comunitat.

Galeria d'imatges