Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Antidespoblación

El Consell i l'FVMP afavoreixen l'accés digital als municipis afectats pel despoblament

20/09/2021
- La consellera d'Innovació aposta per "la formació com a estratègia imprescindible per a la lluita contra la bretxa digital"
- El president de l'FVMP destaca la importància de la signatura del conveni per a "avançar en la inclusió digital de les poblacions valencianes afectades pel despoblament"
- La consellera d'Innovació aposta per "la formació com a estratègia imprescindible per a la lluita contra la bretxa digital"
- El president de l'FVMP destaca la importància de la signatura del conveni per a "avançar en la inclusió digital de les poblacions valencianes afectades pel despoblament"La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha donat a conéixer un conveni amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a la posada en marxa d'accions formatives en competències digitals en municipis de la Comunitat Valenciana afectats pel despoblament, per a afavorir l'accés digital de persones i col·lectius en risc d'exclusió social.

El conveni té per objecte formar en competències digitals persones que residisquen en municipis amb el risc de despoblament, que, a causa de l'evolució de la societat digital i que no disposen de les competències digitals oportunes, es puguen trobar dins de la bretxa digital que això genera.

Entre les activitats que ha desenvolupat la Direcció General de Lluita contra la Bretxa Digital destaquen l'alfabetització digital, la formació en xarxes socials, la comunicació electrònica amb l'Administració o les qüestions relacionades amb els negocis. Totes es duran a terme durant l'any 2021 i formen part del programa de ciutadania digital que ha posat en marxa la Direcció General de Lluita contra la Bretxa Digital.

Durant la signatura del conveni, la consellera d'Innovació, Carolina Pascual, ha assegurat que "la formació és una estratègia imprescindible per a la lluita contra la bretxa digital, perquè la falta de competències digitals pot ser un motiu d'exclusió, tant laboral com social".

Així mateix, Pascual ha recordat "el compromís del Consell amb una innovació inclusiva, que no deixe ningú arrere: Aquest govern té molt present la importància que té la posada en marxa d'aquestes accions formatives en competències digitals, en municipis de la Comunitat Valenciana afectats pel despoblament".

Per la seua banda, el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, ha agraït la implicació de la Conselleria d'Innovació en aquest projecte, "que suposa per a nosaltres un gran avanç per a la inclusió digital de les poblacions valencianes afectades pel despoblament".

Actuacions previstes

Carolina Pascual ha avançat que "seran més de 100 cursos, en els quals es formaran al voltant d'un miler de persones que resideixen en municipis amb el risc de despoblament", per a la qual cosa es comptarà amb la col·laboració de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Agenda Avant) per a donar suport i assessorament als municipis en l'execució de les accions formatives.

"Des del Consell volem millorar la qualitat de vida d'aquests municipis i, d'altra banda, millorar les competències digitals dels seus veïns, per a afavorir-ne la inclusió digital i la promoció de la seua inclusió social", ha apuntat Carolina Pascual.

Les activitats de formació es dirigeixen a persones amb perfils diferents i s'estableix com a principal grup el de persones que resideixen en municipis amb el risc de despoblament i que manquen de competències digitals que els faciliten la inclusió digital. Les accions formatives que preveu aquest conveni s'impartiran tant en modalitat presencial com en línia i es realitzaran en grups reduïts per a poder assegurar el suport a l'alumnat.

Per a concloure, Pascual ha destacat que "el treball de formació que s'està duent a terme amb diversos cursos és fonamental en la necessitat d'integrar tota la societat valenciana en la transformació digital i s'aposta per aquesta formació en competències tecnològiques de tota la ciutadania, perquè de res serveix un progrés tecnològic si les persones es queden arrere".

Les matèries que formen part del contingut formatiu de les accions a impartir tenen com a referència el Marc Valencià de Competències Digitals (DIGCOMP-CV) i "pretenen donar a conéixer les utilitats més pràctiques que es poden desenvolupar a través del món digital, des de la gestió i l'administració de xarxes socials, personals o de negocis fins a la realització de tràmits amb l'Administració local", ha apuntat Rubén Alfaro.

Galeria d'imatges