Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Dia Igualtat Salarial

Oltra: "Amb la futura Llei d'igualtat les empreses de més de 50 persones treballadores hauran d'aplicar el principi de transparència retributiva"

22/02/2022
Oltra: 'Amb la futura Llei d'igualtat les empreses de més de 50 persones treballadores hauran d'aplicar el principi de transparència retributiva'
- La vicepresidenta ha participat en l'acte organitzat per l'Associació d'Empresàries i Professionals de València
- Les empreses amb una desviació salarial de més del 5 % entre dones i homes hauran d'aplicar plans per a revertir la bretxa salarial
- Oltra: "A igual treball, igual salari"
- La vicepresidenta ha participat en l'acte organitzat per l'Associació d'Empresàries i Professionals de València
- Les empreses amb una desviació salarial de més del 5 % entre dones i homes hauran d'aplicar plans per a revertir la bretxa salarial
- Oltra: "A igual treball, igual salari"



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat que la futura Llei d'igualtat "tindrà un apartat específic perquè les empreses de més de 50 persones treballadores hagen d'aplicar el principi de transparència retributiva".

D'aquesta manera, les empreses "que vulguen contractar amb l'Administració, o rebre fons públics, hauran de fer públiques les seues taules salarials" i "si hi ha un desviament injustificat de més del 5 % entre el salari que perceben les dones i els homes, hauran de fer plans per a eliminar aquesta bretxa salarial" amb mesures específiques acordades amb el comité d'empresa, ha explicat Oltra.

"Amb aquesta mena de mesures -ha afirmat la vicepresidenta- continuem caminant amb pas ferm per a aconseguir la igualtat també en termes retributius entre dones i homes".

Mónica Oltra ha fet aquestes declaracions durant l'acte organitzat per l'Associació d'Empresàries i Professionals de València (EVAP) a les portes de l'Ajuntament de València, amb motiu de la celebració del Dia per la Igualtat Salarial, per a continuar "reivindicant que a igual treball, igual salari". Un acte en el qual també ha estat present l'alcalde de València, Joan Ribó.

La futura Llei d'igualtat se sustentarà en quatre pilars o eixos bàsics: redistribució i igualtat d'oportunitats; reconeixement dels drets; democràcia, paritat i representativitat, i polítiques vinculades a les masculinitats igualitàries.

Dins del primer eix, s'impulsarà la necessitat d'un canvi en el paradigma econòmic, que s'ha evidenciat especialment amb la crisi provocada per la COVID-19, amb el reconeixement de l'"economia de les 3 C" (criar, cuidar i curar) i el treball domèstic i de cures a l'hora de dissenyar les polítiques i els pressupostos públics.

En concret, en matèria de lluita contra la bretxa salarial, es promourà la transparència retributiva; es concediran incentius a les empreses amb més del 40 % dels llocs directius ocupats per dones, i es promourà la realització de campanyes contra la discriminació retributiva, entre altres accions.

També es preveuen mesures dirigides a fomentar la cura de les persones que cuiden i la conciliació laboral i familiar, amb l'ampliació de l'educació gratuïta a tota la xarxa de 0 a 3 anys, la promoció de la provisió universal i pública de les cures a través del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials o el desenvolupament de l'Estratègia de nous usos del temps i corresponsabilitat.

Drets, paritat i masculinitats paritàries

El segon eix de la llei inclou el reconeixement de drets com la coeducació a les aules i la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques de medi ambient, agricultura i habitatge. Així mateix, totes les administracions públiques de la Comunitat Valenciana hauran de destinar almenys un 1 % del seu pressupost a polítiques d'igualtat.

També es crearan organismes que garantisquen i perpetuen aquests drets, com l'Observatori de Gènere i el Centre de Polítiques Públiques per a la Igualtat de Dones i Homes a la Comunitat Valenciana.

El tercer eix se centra en la garantia de paritat i representativitat, que empararà per llei la composició paritària del Consell i les llistes electorals, i en els ens del sector públic de la Generalitat.
A més, en cas que hi haja igualtat de capacitació, es donarà prioritat a les dones en aquells cossos, nivells i categories de l'Administració en els quals la seua representació siga inferior al 40%.

Finalment, l'eix dedicat a les polítiques vinculades a les masculinitats igualitàries té com a objectiu impulsar la incorporació dels homes a les professions tradicionalment feminitzades.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra