Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

Oltra: "El nou Consell de les Dones naix amb la vocació d'escoltar les diverses veus i respectar-les totes"

22/02/2022
- El Consell de les Dones inclou per primera vegada entitats de dones amb diversitat funcional i dels col·lectius LGTBI i poble gitano
- La vicepresidenta ha destacat la importància que els interessos de totes les dones valencianes compten amb una representació
- El Consell de les Dones inclou per primera vegada entitats de dones amb diversitat funcional i dels col·lectius LGTBI i poble gitano
- La vicepresidenta ha destacat la importància que els interessos de totes les dones valencianes compten amb una representació



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el nou Consell Valencià de les Dones "naix amb l'esperit de fer visible la pluralitat, poder escoltar les diverses veus i respectar-les totes".

Oltra ha presidit la sessió constitutiva del Consell Valencià de les Dones, en la qual s'ha reunit el nou organisme, que està compost per dues vicepresidències i 35 vocalies en què estan representades les entitats de dones que, per primera vegada des de la seua creació, compten amb àmbits tan variats com la diversitat funcional, el poble gitano o el moviment LGTBI.

La vicepresidenta ha insistit en la importància que s'òbriga aquest organisme a col·lectius que fins ara "no tenien una presència específica en el Consell", i entre els quals també es troben representants de famílies monoparentals femenines, l'àmbit rural, dones empresàries i professionals, supervivents víctimes de violència de gènere i de la cura i la criança responsable.

Així mateix, en les vocalies hi ha representació del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana; la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; les cinc universitats públiques valencianes, i les organitzacions sindicals més representatives, així com entitats de l'àmbit autonòmic, comarcal i local.

"La finalitat d'aquest consell és aprofundir en la realitat social de tot el territori per a impulsar la igualtat des de les diverses realitats", ha manifestat la vicepresidenta, que ha sostingut que aquest organisme "ha de reflectir aquesta complexitat i ha de treballar-hi fent-la present, per a fer de la representativitat i la diversitat el seu símbol".

La vicepresidenta ha reivindicat la capacitat del feminisme de tindre "aquesta mirada àmplia i diversa en què totes les persones caben".

Coincidència amb el Dia per la Igualtat Salarial

D'altra banda, ha destacat el fet que la constitució del Consell haja coincidit amb el Dia per la Igualtat Salarial i ha assenyalat que en un "món capitalista" com l'actual, "les desigualtats econòmiques són molt rellevants en la lluita per la igualtat".

En aquest sentit, ha destacat la tasca que des del Consell s'està realitzant en la lluita contra la bretxa salarial i ha esmentat iniciatives com el programa EMDONA, impulsat des de Labora, que té com a objectiu la contractació de dones desocupades, en col·laboració amb les corporacions locals, i que aquest any passat ha donat treball a 589 dones.

Així mateix, ha recordat que a la fi de 2021 es va posar en marxa el programa de suport a dones en els àmbits rural i urbà, dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència, amb una dotació pressupostària de més de 5 milions d'euros per a l'any 2022 i amb el qual es preveu atendre 1.961 dones.

Enguany, ha informat, també està prevista una nova convocatòria de subvencions dirigida a la contractació de dones en sectors o llocs de treball en els quals es troben subrepresentades, que comptarà amb una dotació inicial de 2 milions d'euros.

Per la seua banda, Labora també ha subscrit un conveni amb l'associació Alanna, per al desenvolupament d'un programa de formació i inserció per a les dones víctimes de violència de gènere o de tràfic i explotació sexual, amb compromís de contractació, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat amb fons europeus.

Nova composició del Consell

El decret que regula el nou Consell Valencià de les Dones preveu una ampliació de la composició d'aquest organisme, que ara l'integra una presidència, que és ostentada per la titular del departament d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i dues vicepresidències, una de les quals es tria entre les 35 vocalies que assumeixen les entitats de dones i que completen la composició del Ple.

Una vegada constituït el Consell, es podrà reunir en ple, que s'haurà de convocar almenys una vegada a l'any de manera ordinària i en sessió extraordinària, als quals es podrà convidar fins a un màxim de dues persones de prestigi reconegut amb la finalitat de prestar assessorament, atesa la seua experiència i coneixement d'algunes de les qüestions a tractar.

Les persones expertes també podran ser convidades als grups de treball, que és l'altra de les fórmules amb les quals podrà funcionar el Consell. Els grups hauran de ser constituïts pel Ple per a aquells assumptes que per la seua importància requerisquen un seguiment especial, i tindran sempre caràcter temporal.