Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Participació ciutadana

La Generalitat concedeix els Premis Participa-Acció a sis projectes que fomenten la participació ciutadana i l'associacionisme

03/03/2022
La Generalitat concedeix els Premis Participa-Acció a sis projectes que fomenten la participació ciutadana i l'associacionisme
- Els premis consisteixen en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica d'entre 1.000 i 4.000 euros
Els premis consisteixen en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica d'entre 1.000 i 4.000 euros


La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha publicat la concessió de premis de la primera edició dels Premis Participa-Acció 2021, que han destacat sis projectes en matèria de participació ciutadana i foment de l'associacionisme.

El 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV) ha publicat la resolució per la qual es concedeixen aquests guardons que premien tres iniciatives en la modalitat de participació ciutadana i tres propostes més en la categoria d'educació per a la participació, desenvolupades per entitats locals, entitats ciutadanes i ciutadania per a aportar valor i innovació en aquestes àrees. Els premis consisteixen en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica d'entre 1.000 i 4.000 euros.

Projectes premiats

En matèria de participació ciutadana, els guardonats han sigut l'associació Somllar pel projecte 'Consell de participació infantil', que ha aconseguit el primer premi, dotat amb 4.000 euros; l'associació Nautae amb el segon premi, per la proposta 'Un pati per a tots', proveït amb 2.500 euros, mentre que la Fundació Juan Ignacio Muñoz Bastide ha aconseguit el tercer premi per 'Patraix al carrer', amb una quantia de 1.000 euros.

Somllar és una organització aconfessional, apartidista i sense ànim de lucre que naix en 2001, la missió de la qual és atendre el col·lectiu de xiquets, xiquetes, adolescents i joves en risc d'exclusió social. El projecte guanyador, 'Consell de participació infantil', està funcionant activament des de l'any 2017 com una iniciativa innovadora que modifica i crea un canal amb més poder participatiu, a fi de consolidar i potenciar un procés real de participació infantil, i facilita estratègies que empoderen els xiquets i xiquetes que es troben acollits en llars Somllar.

La proposta de l'associació per a la promoció de la salut integral Nautae, 'Un pati per a tots', busca assolir la transformació i la millora dels espais de recreació del Col·legi Santiago Apòstol de València a través d'un procés participatiu. La intervenció s'ha dut a terme entre 2020 i 2021, amb la participació de persones amb problemes de salut mental contractades i acompanyades per l'associació i per l'alumnat d'ESO del centre educatiu, amb l'acompanyament d'un equip d'experts en construcció i disseny.

'Patraix al carrer' de la Fundació Juan Ignacio Muñoz Bastide, entitat sense ànim de lucre divulgadora de la realitat i les necessitats de persones amb dany cerebral adquirit, amb alteracions neurològiques o neurodegeneratives, o que pateixen trastorns del neurodesenvolupament, ha aconseguit el tercer lloc dels Premis Participa-Acció. La seua proposta s'ha desenvolupat amb la creació d'una xarxa associativa al barri de Patraix a València en 2020 i l'organització d'una sèrie de tallers dirigits al foment de la participació de les persones usuàries de les entitats.

Quant a la modalitat de projectes d'educació en la participació, han estat premiats l'associació Catxirulo Lab per la proposta 'La figuera de Benimaclet', que ha aconseguit el primer premi, que ascendeix a 4.000 euros; el segon premi ha sigut per a la Federació d'Associacions d'Estudiants per la iniciativa 'Alumnat implicat en la societat', dotat amb 2.500 euros, mentre que el tercer lloc l'ocupa l'Ajuntament d'Almassora, que rebrà 1.000 euros per al projecte 'Darremur orgànic'.

'La figuera de Benimaclet' s'ha alçat amb el primer premi d'aquesta categoria, un projecte que sorgeix en 2019 a través de l'associació Catxirulo Lab, que aposta per la creació d'un espai comunitari de participació i educació en la participació en el context de l'espai Escola Meme al barri de Benimaclet de València.

El segon premi ha sigut per a la Federació d'Associacions d'Estudiants per la iniciativa 'Alumnat implicat en la societat', un projecte que se centra en les necessitats que es detecten en l'actualitat en persones joves, principalment entre 12 i 17 anys, per a fer front de manera col·lectiva a factors que han afectat substancialment les persones joves i la visió del seu present i el seu futur, com ara l'assetjament escolar, l'homofòbia, la violència de gènere en l'adolescència, l'augment de la interculturalitat, la falta de participació de l'alumnat, la desafecció política o l'impacte de la COVID-19, entre altres.

La proposta 'Darrermur orgànic' de l'Ajuntament d'Almassora ha aconseguit el tercer premi per aquesta iniciativa, que va començar en 2015 i ha continuat fins ara, i ofereix una oportunitat a la ciutadania de donar vida a un espai en desús (solar municipal), mitjançant una estratègia d'urbanisme participatiu en què s'ha pretés que els veïns i les famílies de la localitat s'impliquen directament i puguen decidir sobre la destinació d'un emplaçament per al seu gaudi.

Més informació: consulteu ací.

Galeria d'imatges