Presidència

La Generalitat encarrega un estudi per a conéixer el possible crebant que va suposar la privatització de les ITV i l’adjudicació del Pla eòlic que va realitzar el PP

02/07/2022
  • Un jutjat investiga alts càrrecs del Consell d’Eduardo Zaplana i de Jose Luis Olivas per frau fiscal, falsedat i blanqueig de capitals amb les comissions que suposadament van cobrar per aquestes actuacions, mitjançant adjudicacions presumptament fetes sense respectar les normes de contractació administrativa

L’Oficina de Recuperació d’Actius de la Generalitat Valenciana ha sol·licitat a la Conselleria d’Economia Sostenible que avalue el suposat crebant que va causar a la Generalitat la privatització de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) en 1997 i l’adjudicació del Pla eòlic valencià l’any 2002.

Aquestes dues actuacions del Consell estan en l’origen de la instrucció que està realitzant un jutjat de València per suposats delictes fiscals i de corrupció, en el qual estan investigats diversos alts càrrecs del Govern Valencià, entre els quals estan els expresidents Eduardo Zaplana i José Luis Olivas, entre altres.

Segons la directora general de Relacions amb les Corts i responsable de l’Oficina de Recuperació d’Actius, Ana Domínguez, amb aquest informe, la Generalitat pretén quantificar “l’impacte que van poder tindre en els comptes públics tant la privatització de les ITV com l’adjudicació del Pla eòlic, actuacions que estan en el fons de la investigació fiscal del jutjat per les suposades comissions que es van cobrar per aquestes actuacions”.

L’Oficina de Recuperació d’Actius va ser creada pel Consell del Botànic per a coordinar les accions de recuperació dels diners públics que en alguns casos es van obtindre il·legalment en els diversos casos de corrupció que van afectar la gestió de la Generalitat Valenciana en les dècades passades.

Expedients de recuperació per un màxim de 20 milions

Fins ara, s’han recuperat més de set milions i mig d’euros, en casos com les diverses peces de la trama Gürtel, les quatre peces del cas Cooperació, el cas Emarsa o les condemnes pel cas Fitur.

En total s’han obert prop de 40 expedients relacionats, la majoria, amb assumptes judicials en els quals la Generalitat ha sigut perjudicada patrimonialment, i així s’ha reconegut en les sentències corresponents. L’Oficina treballa ara en la recuperació d’un màxim de 20 milions d’euros per diversos expedients.

Abans que es privatitzaren l’any 1997, les estacions d’ITV eren gestionades per Sepiva, una empresa de la Generalitat, i els ingressos que es derivaven d’aquestes actuacions constituïen una font permanent d’ingressos públics. Després de la privatització, es van produir increments dels preus de la inspecció de vehicles i es van cobrar les segones inspeccions, que abans eren gratuïtes, la qual cosa constitueix indici que tal vegada es volgué beneficiar els nous gestors privats.