Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Compensació de pèrdues econòmiques

La Conselleria d’Agricultura destina cinc milions d’euros a les pèrdues pel cotonet en cítrics i caqui

15/07/2022
La Conselleria d’Agricultura destina cinc milions d’euros a les pèrdues pel cotonet en cítrics i caqui
  • S’hi podran acollir els agricultors que acrediten l’existència, en les seues parcel·les, de pèrdues de producció superiors al 30 % de la collita mitjana de les tres campanyes anteriors
  • Les ajudes directes de la Conselleria se sumen als 5,2 milions per a sufragar les actuacions de lluita contra la plaga

La Conselleria d’Agricultura ha publicat hui la convocatòria d’ajudes directes, de cinc milions d’euros, per a compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions agrícoles de cítrics i de caqui durant la campanya 2021-2022, a conseqüència de l’afecció de la plaga del cotonet (‘Delottococcus aberiae’).

La consellera Mireia Mollà ha explicat que es tracta d’una mesura “per a atendre la demanda dels agricultors afectats, de manera rellevant, per la presència de cotonet en cítrics i caquis en determinats municipis, amb la finalitat de contribuir, en tots els fronts, a frenar l’impacte de la plaga sobre la rendibilitat de les explotacions”.

La convocatòria, publicada hui en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ (DOGV), indica que podran acollir-se a les ajudes tots aquells agricultors que acrediten l’existència, en les seues parcel·les, de pèrdues de producció superiors al 30 % de la collita, respecte a la mitjana de les tres campanyes anteriors, a conseqüència dels danys causats per la plaga esmentada.

Les ajudes directes de la conselleria de Mireia Mollà se sumen als 5,2 milions per a sufragar les actuacions de lluita contra la plaga i augmenten en un 217 % l’esforç pressupostari en la lluita contra el cotonet. El departament autonòmic ha actuat contra la plaga mitjançant la lluita biològica, amb la solta del parasitoide ‘Anagyrus aberiae’ i del depredador ‘Cryptolaemus montrouzieri’, la creació d’una xarxa d’insectaris per a contribuir a la producció d’aquests aliats i la instal·lació de paranys de feromones.

La del cotonet de Sud-àfrica és una plaga importada detectada per primera vegada a la Comunitat Valenciana l’any 2009. Causa, entre altres danys, la deformació del fruit i fruits de menys grandària, la qual cosa impedeix que aquests es comercialitzen en fresc i, en els casos més greus, també que puguen aprofitar-se industrialment.

La convocatòria, que conté la informació administrativa necessària per a sol·licitar l’ajuda, s’ha publicat en el DOGV i pot consultar-se ací.

Galeria d'imatges