Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

La Conselleria d’Habitatge aposta per la compra pública innovadora per a crear espais exteriors en els habitatges

01/08/2022
  • El primer contracte de compra impulsa la creació de solucions per a millorar la qualitat de vida dels seus habitants
  • L’adjudicatari del contracte podrà desenvolupar el seu projecte en el pilot d’habitatge públic de la ciutat de Castelló

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha formalitzat el primer contracte de compra pública d’innovació impulsat des de la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció. Amb això es pretén acompanyar el teixit innovador en la creació de solucions que permeten incorporar espais exteriors a edificis existents i democratitzar-ne així la disponibilitat, amb el consegüent impacte beneficiós en la salut física i mental que aquests llocs tenen per a les persones, especialment durant períodes de confinament.

L’adjudicatari del contracte és l’UTE conformada per l’empresa del sector de la construcció industrialitzada AVIT-A i l’estudi d’arquitectura ARQHEA. Disposarà de la col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, que serà l’encarregada d’avançar en la investigació aplicada i madurar el desenvolupament de la proposta presentada, que s’assajarà en un edifici del parc públic d’habitatge de la Generalitat.

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca,  ha destacat que “es tracta de la primera licitació sobre innovació per a la resiliència en edificis ja existents que, a més, permetrà reduir la petjada de carboni i la millora de la resposta energètica centrant-se en la millora del benestar de les persones”.

En aquest sentit, ha recordat “com el confinament va evidenciar la necessitat de tindre habitatges que ens cuiden i aquesta iniciativa se centra a fomentar una rehabilitació que contribueix a la descarbonització i posa les persones al centre”.

Per part seua, la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, ha assenyalat que l’aposta que s’ha fet des de la Direcció General d’Innovació Ecològica impulsant aquesta mena de compra “permet a l’Administració no sols el foment de la innovació, sinó la cerca de l’excel·lència i poder testar al teixit innovador de la Comunitat que ha demostrat travessar un bon moment”.

Primer contracte de compra publica

Amb aquest contracte es pretén oferir solucions perquè els habitatges que no tinguen espais exteriors a l’aire lliure en puguen gaudir en un futur pròxim. Per a fer-ho, l’Administració contracta el procés de maduració, recerca i desenvolupament, des d’una idea inicial fins que finalment es materialitze en un prototip a escala que puga ser provat en un entorn real.

El contracte aborda dues fases. En la primera, la solució plantejada per l’empresa serà desenvolupada a escala de laboratori. Després d’avaluar i confirmar un resultat satisfactori d’acord amb criteris de viabilitat tècnica, econòmica i urbanística, passarà a una segona fase en la qual aquesta solució es construirà a escala per a instal·lar-la i provar-la en un edifici del parc públic d’habitatges de la Generalitat; així, se n’avaluarà el resultat en un entorn real i l’impacte que tinga sobre el confort i benestar de les persones usuàries.

Aquest procés desenvolupat en col·laboració amb l’Agència Valenciana de la Innovació es va iniciar amb la consulta preliminar al mercat en la qual es plantejava al sector el repte ‘Descarbonització i augment de la resiliència del parc d’habitatges existent a la Comunitat Valenciana’. L’objectiu era promoure la rehabilitació del parc d’habitatge preexistent, una de les qüestions primordials en aquest moment.

La directora general d’Innovació Ecològica, Nuria Matarredona, ha indicat la importància d’apostar per nous formats de compra pública que afavorisquen la col·laboració publicoprivada i el desenvolupament del teixit innovador per a afavorir la seua competitivitat verda. De la mateixa manera, ha incidit en la necessitat d’estimular el sector i oferir la possibilitat de desenvolupar solucions tan necessàries com innovadores que a més seran testades en un entorn real per a comprovar que efectivament funcionen com s’espera; d’aquesta manera, es podran avaluar els resultats obtinguts i fomentar així l’escalabilitat de la solució.