Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Sector cooperatiu

Agricultura destina 1,8 milions d’euros a la integració de cooperatives agroalimentàries

02/08/2022
  • L’ajuda augmenta un 12,5 % respecte a la quantia de 2021
  • L’objectiu de la dotació és el de potenciar-ne el nivell de competitivitat, modernització i vertebració, a més d’afavorir el desenvolupament econòmic i social

La Conselleria d’Agricultura ha destinat un total d’1,8 milions d’euros a la integració de cooperatives agroalimentàries valencianes, la qual cosa representa un increment del 12,5 % respecte a la dotació del 2021.

La concessió es resol favorablement per a set societats, cooperatives de segon grau o conjunt de cooperatives, cinc de les quals es dediquen al sector citrícola, una al de la comercialització de vi a granel i una altra al dels olis d’oliva prèmium.

La consellera Mireia Mollà ha indicat que aquestes ajudes “renoven el suport del departament autonòmic a la competitivitat i la modernització de les cooperatives agroalimentàries, per a promoure i consolidar el desenvolupament econòmic i social del teixit cooperatiu a la Comunitat Valenciana”.

La dotació destinada a la integració cooperativa pretén incrementar la dimensió i la intercooperació d’aquests models de gestió per a enfortir-ne l’activitat, essencial en la vertebració del medi rural i en la rendibilitat de les explotacions.

En concret, els conceptes subvencionables s’emmarquen en dos grups principals. D’una banda, inclouen les despeses corrents de funcionament anual, com ara lloguers d’oficines; subministraments; assessorament fiscal, jurídic i laboral; retribucions del personal tècnic, i administració i direcció, entre altres. Les ajudes d’aquest primer bloc s’atorguen a les entitats creades o resultants de la fusió, la constitució o la integració.

D’altra banda, les inversions materials, com ara construcció, adquisició i millora de béns immobles; maquinària nova, o la seua adaptació, i béns d’equip, elements mòbils, programes informàtics, despeses de constitució i preparació del projecte. Aquestes van destinades a les entitats anteriors, però també als membres que conformen els possibles grups.

Actualment, la Comunitat Valenciana compta amb més de 300 cooperatives agràries de primer grau, amb prop de 192.000 socis i sòcies.