Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Pleno del Consell

El Consell aprova una rebaixa del 10 % en les taxes educatives durant el curs 2022-23 per a fer front a l’impacte de la inflació

05/08/2022
El Consell aprova una rebaixa del 10 % en les taxes educatives durant el curs 2022-23 per a fer front a l’impacte de la inflació
  • Pérez Garijo informa que el Consell aplicarà un descompte del 30 % en els abonaments multiviatge del transport públic per carretera fins que acabe aquest any
  • El Ple ha autoritzat també la contractació del servei aeri d’extinció d’incendis fins a 2024 per un total de 25,4 milions d’euros

El Ple del Consell ha aprovat la bonificació temporal d’un 10 % de l’import de les taxes pròpies i els preus públics dependents de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport fins que acabe el curs escolar 2022-2023, amb la finalitat de fer front a l’impacte de la inflació.

Així ho ha indicat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que ha exercit com a portaveu després de la reunió del Ple del Consell que ha tingut lloc a València.

Aquesta rebaixa és una de les mesures recollides en el decret llei aprovat pel Ple, mitjançant el qual es modifica la Llei de pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2022, i el decret llei per a la reducció temporal de l’import de taxes pròpies i preus públics de la Generalitat.

Pérez Garijo ha explicat que aquesta modificació té com a objectiu, a més de la reducció de les taxes, la rebaixa, quant a l’obligació dels centres que impartisquen l’Educació Secundària Obligatòria completa de comptar amb una persona que preste els serveis d’Orientació, s’estableix l’obligació per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, d’acord amb les organitzacions sindicals i empresarials del sector, de dotar d’hores necessàries l’especialitat d’Orientació educativa en la resta d’etapes.

Una altra de les novetats introduïdes és l’increment de l’import dels mòduls econòmics per a fer front a l’obligació de l’increment d’hores lectives en l’ESO, que s’ha de traslladar al mòdul de concerts perquè el professorat puga percebre la retribució de manera adequada.

Descomptes transport públic

Així mateix, el Consell ha aprovat hui també un decret llei pel qual es reduirà un 30 % el preu dels abonaments de transport i títols multiviatge, excloent-hi el bitllet d’anada i tornada, dels serveis de transport terrestres per carretera que són competència de la Generalitat, i es fixen les obligacions en els operadors de transport públic col·lectiu terrestre per a l’aplicació d’aquests descomptes, en aplicació del Reial decret llei 11/2022, de 25 de juny, aprovat pel Govern d’Espanya.

Pérez Garijo ha recordat que l’augment dels costos de l’energia “està afectant de manera particular la renda disponible de les llars, especialment les més vulnerables. Per tant, es fa necessari incentivar el paper del transport públic col·lectiu per a afrontar l’escenari actual de preus elevats de l’energia”.

Mitjançant el decret llei aprovat aquest divendres pel Consell, els concessionaris de transport regular de persones per carretera competència de la Generalitat, qualsevol que siga la situació administrativa de la concessió, hauran d’implantar una reducció del preu en un percentatge d’un 30 % dels abonaments de transport i títols multiviatge, excloent-hi el bitllet d’anada i tornada.

La Generalitat, per la seua banda, haurà de compensar-los amb caràcter indemnitzatori, almenys pels mínims ingressos obtinguts durant els quatre mesos d’aplicació del descompte, els costos d’implementació de la mesura i els costos financers en què podien haver incorregut.

Lluita contra els incendis

D’altra banda, entre els assumptes tractats en el Ple del Consell, també s’ha autoritzat la signatura per part de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) del contracte mixt, per un valor de 25,4 milions d’euros, per al servei d’avions destinats a tasques d’extinció d’incendis forestals a la Comunitat Valenciana 2022-2024.

Pérez Garijo ha insistit que la utilització d’avions amb capacitat de llançament d’aigua “és una necessitat en la lluita contra els incendis forestals, i són els únics mitjans aeris que actualment s’utilitzen a la Comunitat Valenciana”.

En concret, aquest contracte té per objecte la prestació del servei de set avions de càrrega en terra, destinats en la lluita contra incendis forestals, per al període de l’1 de novembre de 2022 al 30 d’octubre de 2024, prorrogable per un període màxim de tres anys.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de de Participació, Rosa Pérez Garijo