Educació, Cultura i Esport

OtraDanza arriba a Sagunt amb el seu primer espectacle de carrer

06/08/2022
OtraDanza arriba a Sagunt amb el seu primer espectacle de carrer
  • Asun Noales i Lucas Escobedo s’alien per a mostrar la importància de les relacions personals i la col·laboració
  • Dansa i circ es donen la mà en l’espectacle protagonista de la jornada del festival

El festival Sagunt a Escena, organitzat per la Generalitat a través de l’Institut Valencià de Cultura, presenta aquest diumenge, a les 20.00 hores, a la Glorieta de Sagunt, ‘La banda’, un espectacle que diu molt sobre com estan de prop la dansa i el circ. En les dues disciplines el cos manifesta al màxim la seua expressivitat i les habilitats. 

La directora artística del festival, Inma Expósito, ha declarat en aquest sentit: “El circ i la dansa comparteixen origen en els rituals d’imitació forjats en les societats primitives. Evolucionen de maneres diferents en l’expressió dels moviments, però troben connexions en alguns elements tècnics. L’acrobàcia i la coreografia conjuguen en ‘La banda’ l’expressivitat i el virtuosisme de les dues disciplines”.

Estrenat la passada tardor, l’espectacle és una aliança entre Asun Noales i Lucas Escobedo, dos dels creadors més assentats de la Comunitat. La coreògrafa i directora escènica porta al capdavant de la seua companyia OtraDanza des de 2007, impulsant la creació des del seu Elx natal. Primer, ballarina per a destacades companyies nacionals, Noales va començar a coreografiar junt amb Arantxa Sagardoy en la formació Patas Arriba abans de centrar-se en el seu propi projecte artístic. 

Amb OtraDanza ha produït 14 espectacles de diversos formats, ha col·laborat amb altres artistes i ha implantat projectes formatius com ara GoOD, per a la inserció de joves ballarins. Ha mantingut un elevat nivell de creació amb el suport d’entitats com l’Escorxador Centre Cultura Contemporània d’Elx, on prepara els seus muntatges. 

Artistes guardonats

‘La mort i la donzella’, producció de l’IVC coreografiada i dirigida per Noales, ha sigut l’últim dels seus espectacles de gran format. L’obra va aconseguir el Premi Max al millor espectacle de dansa, la millor coreografia i el millor disseny d’il·luminació en l’última edició.

Lucas Escobedo, amb una formació variada en tècniques com ara malabars, pantomima, cant, dansa o teatre d’objectes, ha dirigit companyies com La Trócola, La Gata Japonesa o La Finestra Nou Circ. Des de fa uns anys lidera la seua pròpia companyia i ha dirigit produccions per al Teatre Escalante o el mateix IVC (‘Adeu!’, producció de 2021). Ha rebut diversos premis amb el seu espectacle de 2019, ‘YOLO’, entre els quals està el de millor espectacle de circ dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes.

La unió fa la força

Amb direcció escènica dels dos artistes, la coreografia la signa Noales i la dramatúrgia, Escobedo. Els cinc personatges de l’obra són un grup col·laboratiu que comparteix experiències, que troba en el col·lectiu una fortalesa que no impedeix respectar la individualitat.

En el primer espectacle de carrer de la seua companyia, Noales ha comptat amb el seu col·laborador habitual, Luis Crespo, per al disseny d’un artefacte mòbil que serveix perquè els personatges es moguen entre el públic. La dramatúrgia coral està envoltada per la música de Raquel Molano i el vestuari és a càrrec d’Ana Esteban. 

Galeria d'imatges