Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Participació ciutadana

La Conselleria de Participació inicia un procés participatiu per dissenyar el primer pla d’acció local de l’Aliança de Govern Obert

19/09/2022
  • Les línies de treball se centraran en actuacions relacionades amb la transparència i el dret a entendre, comunitat oberta i innovació i cultura del govern obert
  • Es realitzaran sis sessions de treball amb diferents entitats i societat civil a les tres províncies de la Comunitat Valenciana per elaborar un document de consens
  • La Comunitat Valenciana s'ha unit a la xarxa global de govern obert ‘OGP Local’ per avançar en transparència, inclusió, responsabilitat i participació en l'àmbit local

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica inicia aquesta setmana un procés participatiu per dissenyar el primer pla d'acció del programa local ‘OGP Local’ de l'Aliança de Govern Obert, després de la seua adhesió el mes de maig passat.

Les línies de treball se centraran en actuacions relacionades amb la transparència i el dret a entendre, comunitat oberta i innovació i cultura del govern obert. El pla d'acció tindrà una durada de sis mesos i es durà a terme mitjançant un procés de codisseny entre institucions i societat civil, atès que és un projecte del conjunt del territori valencià.

Per elaborar-lo, es faran sis sessions de treball, de les quals tres seran online els dies 22, 26 i 27 de setembre, i tres de caràcter presencial, el 3 d'octubre a Castelló, el 4 d'octubre a Alacant i el 5 d’octubre a València. L'objectiu és dissenyar un document de consens amb aportacions de totes les parts implicades. Posteriorment, es farà una sessió conjunta per avaluar-ne els resultats.

Aquest pla prestarà especial atenció a la joventut, la implementació de mecanismes per a la integritat pública en diferents nivells institucionals, l'impuls a l'obertura de dades, el foment de la transparència i la rendició de comptes. La Comunitat Valenciana compleix així amb el compromís d'elaborar un primer pla d'acció del Govern valencià en col·laboració amb diferents entitats i societat civil, en què quedaran reflectits els compromisos per als propers anys a les àrees de transparència, participació i govern obert.

Tot el procés és de caràcter obert i es poden fer aportacions i consultar al portal de Participació de la Generalitat 'GVA Participa'. Més informació i inscripcions: participacion@itacaasc.org.

Adhesió a ‘OGP Local’

La Comunitat Valenciana es va unir el mes de maig passat a la xarxa global de govern obert 'OGP Local' per avançar en transparència, inclusió, responsabilitat i participació en l'àmbit local, una aliança de la qual formen part més de 150 organitzacions governamentals i 3.000 organitzacions de la societat civil a nivell mundial.

La Comunitat Valenciana va ser seleccionada al costat del Principat d'Astúries per formar part d'aquesta xarxa a la qual també s'hi han sumat 28 regions i ciutats de tot el món. D'aquesta estructura internacional ja en formaven part el País Basc, Catalunya, Aragó i la ciutat de Madrid.

La integració en aquesta xarxa mundial de transparència i participació representa una bona manera de consolidar i avançar en la feina feta, atès que facilita i millora l'intercanvi de coneixements i experiències, permetrà aprofundir en un projecte de política de govern obert, a més de suposar un impuls definitiu per apuntalar la visió de govern obert de la Generalitat, a la línia de l'Agenda 2030.

De fet, entre els valors que fomenta l'’OGP’ Local destaquen l'accés a la informació, la participació ciutadana, la rendició de comptes i la tecnologia i innovació per a la transparència i la rendició de comptes.

A través de l'aliança, els diferents grups uneixen forces per crear plans d'acció amb mesures concretes a diverses àrees polítiques. Aquest model permet a les organitzacions de la societat civil i a la ciutadania exercir un paper en la definició i la supervisió dels governs. Fins hui s'han establert 4.000 compromisos a tot el món.

Alhora, la integració de la Comunitat Valenciana al programa local de l'Aliança de Govern Obert suposa aportar les diferents experiències de la Generalitat, fruit del treball col·laboratiu, en iniciatives com la transparència, la construcció d'un marc d'integritat valencià, la forta xarxa d'aliances que engloba les universitats públiques valencianes i el món local, a més de l'ambiciosa política de participació a través del primer projecte de pressupostos participatius en aliança amb la societat civil.

La candidatura de la Comunitat Valenciana per formar part de la ‘OGP Local’ va ser formulada per la Generalitat amb la participació i l'aliança entre diferents actors. La societat civil forma part d'aquest projecte, amb la implicació directa del Consell Valencià de la Joventut i el suport i col·laboració de les universitats públiques valencianes. Alhora, hi ha un marc estable de col·laboració amb diverses institucions com la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les diputacions provincials i ajuntaments.

L'entrada a l'’OGP Local’ representa un important estímul per aprofundir en el procés de construcció del Govern Obert de la Comunitat Valenciana, iniciat el 2015.

Algunes de les actuacions que han estat fonamentals perquè la Comunitat Valenciana accedira a aquest grup d'institucions són l'avantprojecte de Llei de Transparència i Bon Govern en fase de tramitació; els primers pressupostos participatius de la Generalitat; la Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme; el portal ‘GVA Participa’; el nou sistema de gestió d'accés a la informació pública ‘GVAGip’; el portal de Transparència ‘GVA Oberta’ i les diferents iniciatives de rendició de comptes; l'Oficina de Control de Conflicte d'Interessos (OCCI); la plataforma TEP; i el Registre de Transparència dels grups d'interès (REGIA); entre altres accions.

OGP Local

L'’OGP Local’ naix el 2016 amb l'objectiu de construir aliances entre els governs locals i les organitzacions de la societat civil per fer que els governs siguen més oberts, inclusius, participatius i responsables davant de la ciutadania.

Els governs locals són els més propers a la ciutadania, per la qual cosa poden generar reformes de govern obert innovadores i ambicioses. El procés d’‘OGP Local’ representa un espai únic per explorar solucions locals a reptes globals. Per exemple, molts membres d’aquesta xarxa utilitzen els seus plans d’acció per impulsar i implementar esforços globals com els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

'OGP Local' s'inclou a l'Aliança de Govern Obert, xarxa de referència mundial en transparència i participació, impulsada per l'expresident nord-americà Barack Obama i altres líders mundials el 2011, amb l'objectiu de promoure la transparència governamental, lluitar contra la corrupció i fomentar la democràcia al món.

A través d’'OGP Local' es reuneixen les parts interessades, tant a nivell nacional com local, per abordar desafiaments, teixir aliances i promoure reformes, difonent la innovació a tots els països.

Galeria d'imatges