Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Reintroducció d'espècies

Transició Ecològica reintrodueix exemplars de tortuga d'estany en cinc enclavaments de l’Albufera

20/09/2022
Transició Ecològica reintrodueix exemplars de tortuga d'estany en cinc enclavaments de l’Albufera
  • El director general de Medi natural, Julio Gómez, participa en l'alliberament d'una vintena d'exemplars al Tancat de l’Illa, dins del Parc Natural de l’Albufera
  • El projecte preveu ampliar les zones de reintroducció amb quatre nous enclavaments i acostar-se als 200 exemplars alliberats a l'any

El projecte de reintroducció de la tortuga d'estany a l’Albufera promogut per la Conselleria de Transició Ecològica ha fet possible que la població d'aquesta espècie s'establisca en 5 dels 6 enclavaments d'intervenció seleccionats.

El director general de Medi Natural, Julio Gómez, ha participat en l'alliberament d'una vintena de tortugues d'estany d'entre 1 i 2 anys al tancat d'aclimatació situat al Tancat de l’Illa, dins del parc natural. Gómez ha explicat que “la restauració d'enclavaments, antigament ocupats per arrossars, possibilitaria ara la recuperació d'aquesta espècie que es va arribar a extingir el segle passat”.

La Conselleria ha alliberat fins ara 277 exemplars de tortuga d'estany i 35 de tortuga de rierol en sis zones pertanyents a cinc municipis.  Concretament es tracta del Tancat de l’Illa i l’Ullal de Baldoví, els dos a Sueca; el Tancat de la Pipa, a València; el Tancat de Mília, a Sollana; La Llacuna, a Algemesí, i la séquia Senillera, situada a Albalat de la Ribera.

“La selecció d'àrees ha anat precedida de la renaturalització ambiental per a assegurar la presència d'invertebrats aquàtics i vegetació submergida, l'absència de tortugues exòtiques i la diversitat d'ambients adequats per a la hibernació i la posta”, ha indicat el director de Medi Natural. 

Encara que les primeres experiències de reintroducció de l'espècie de tortuga d'estany daten de 2007, és en 2017 quan es decideix donar un impuls al projecte amb el Pla d'actuacions per a l'establiment d'E. orbicularis en l'àmbit del Parc Natural de l’Albufera.

Els resultats demostren que la tortuga d'estany es pot aclimatar, reproduir-se i créixer al Parc Natural de l’Albufera, No obstant això, el projecte preveu ampliar les zones d'actuació a quatre nous enclavaments -el Tancat de la Ratlla, la reserva del Racó de l’Olla, el Tancat de Malta i el tram final del barranc de Xiva- i acostar-se als 200 exemplars alliberats a l'any per a dissipar dubtes sobre l'autosuficiència de les poblacions.

Per a incrementar la cria en captivitat i l'alliberament posterior, s'augmentaran les instal·lacions d'engreixament inicial, així com d'aclimatació de juvenils en els punts d'alliberament.

Aquest projecte s'executa en col·laboració amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (Ministeri per a la Transició Ecològica), Acuamed, la Fundació Oceanogràfic i Acció Ecologista Agró.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats