Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

La Generalitat publica les bases reguladores per a la concessió d’ajudes del Pla Corresponsables als ajuntaments de la Comunitat Valenciana

21/09/2022
  • Igualtat destina aquest any 15.950.000 euros perquè els municipis menors puguen habilitar serveis que faciliten la conciliació de les famílies amb fills i filles menors de 16 anys
  • María Such destaca que és “una aposta ferma per afavorir la conciliació i, al mateix temps, per la creació d'ocupació de qualitat, estable i no deslocalitzada en el sector de les cures”

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha publicat hui en el DOGV les bases reguladores per a la concessió d'ajudes econòmiques destinades a ajuntaments per al desenvolupament a la Comunitat Valenciana del Pla Corresponsables del Ministeri d'Igualtat, al qual es destinen aquest any 15.950.000 euros per a la creació de borses de cura professional per a famílies amb filles i fills de setze anys com a màxim.

La directora general de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, ha destacat que amb aquest pla la Generalitat “fa una aposta ferma per afavorir la conciliació de les famílies, fent passos cap a la garantia de les cures com un dret”.

Al mateix temps hi ha afegit “es contribueix a crear ocupació de qualitat, estable i no deslocalitzada en aquest sector; s'afavoreix la contractació de persones joves i també de dones majors de 45 anys, que són els col·lectius més afectats en termes de desocupació per la crisi econòmica i sanitària, a causa de la pandèmia per la COVID-19, i es visibilitzen i es reconeixen les tasques de les persones cuidadores”.

Podran accedir a aquestes ajudes els ajuntaments i les entitats locals menors de la Comunitat Valenciana que tinguen empadronades persones menors nascudes a partir de l'any 2006.

En concret, les ajudes es destinaran a subvencionar el desenvolupament de serveis i actuacions que contribuïsquen a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral d'acord amb les necessitats laborals de la zona en la qual es desenvolupen, garantint així les cures com un dret.

Aquests serveis podran consistir en l'habilitació de serveis d'atenció i cura professional de qualitat de menors de setze anys com a màxim, que es puguen prestar en dependències públiques convenientment habilitades (escoles, centres municipals, biblioteques, poliesportius, entre altres), incloent-hi el servei de cangur.

Les ajudes també es podran destinar a l'organització d'activitats d'oci i temps lliure, sempre que es desenvolupen en horaris no escolars i períodes no lectius, com ara escoles d'estiu, d'hivern i similars.

En tots dos casos, s'ha de fomentar la cultura, la coeducació, la participació, l'educació ambiental, l'educació emocional i la interculturalitat.

Cal assenyalar que les entitats beneficiàries han d'establir sistemes d'adjudicació que atorguen caràcter prioritari a l'atenció de famílies monoparentals, víctimes de violència de gènere i d'altres formes de violència contra les dones, dones en situació de desocupació de llarga duració, dones majors de 45 anys o unitats familiars en què hi haja altres responsabilitats relacionades amb les cures.

El termini de presentació de les sol·licituds conclou el pròxim 13 d'octubre. Tota la informació està disponible en el DOGV.