Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Societat digital

El Consell formarà personal de més de 100 municipis perquè facen un diagnòstic i lideren la transformació digital dels seus territoris

22/09/2022
  • Les pròximes jornades tindran lloc els dies 23, 28 i 30 de setembre a Godella, Ontinyent i Alacant

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través de la Direcció General d'Innovació, junt amb l'Associació Valenciana del Sector de l'Energia (Avaesen) i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), ha programat noves sessions de formació, en les quals es preveu que participen representants de més de 100 municipis de la Comunitat Valenciana, dirigides al personal tècnic dels ajuntaments, alcaldes/esses i regidors/ores amb la finalitat d'ajudar els ajuntaments a mesurar el grau d'innovació dels seus municipis i establir reptes en temes relacionats amb la transició verda, la sostenibilitat, la qualitat de vida o l'economia intel·ligent, que els permeta liderar la transformació digital dels seus territoris.

Aquest mes de setembre es desenvoluparan quatre jornades de formació en municipis valencians, en les quals s'ensenyarà els assistents a utilitzar l'índex Smart City per a identificar de manera àgil i efectiva els seus reptes en matèria d'innovació.

En concret, el Centre Municipal de Cultura La Mercé de Borriana va acollir el 21 de setembre passat la primera jornada en la qual van participar representants d'ajuntaments de la província de Castelló. El dia 23 tindrà lloc una altra jornada a Godella, a la qual està convidat el personal dels ajuntaments de les comarques de la meitat nord de la província de València. El dia 28 estan convidats a la jornada que s'impartirà a Ontinyent representants de municipis de la meitat sud de la província de València i de l'interior de la d'Alacant.

Finalment, el dia 30 tindrà lloc l'última jornada del mes de setembre a la Universitat d'Alacant, en la qual participaran representants dels ajuntaments del sud i l'est de la província d'Alacant.

Amb la celebració d'aquestes sessions formatives es pretén fer que més d'un centenar de municipis s'autodiagnostiquen quant a les seues capacitats innovadores, alhora que es va generant un arxiu que en permetrà mesurar l'evolució en el camp de la innovació.

Aquesta eina ja recull dades de 30 ajuntaments de tota la Comunitat Valenciana, que es van actualitzant segons n'avança l'evolució, cosa que permet comparacions entre municipis de grandària similar amb la finalitat de buscar sinergies i compartir aprenentatges entre si.

Aquestes accions s'emmarquen dins del programa Territoris Innovadors, desenvolupat per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i dotat amb 2,8 milions d'euros. La directora general d'Innovació, Sonia Tirado, ha manifestat: “Des del Botànic treballem junt amb els nostres municipis per a acompanyar-los, des de la innovació, en la triple transició digital, verda i social que vivim. Amb el programa Territoris Innovadors aconseguirem oferir serveis més eficients a la ciutadania, potenciar el nostre teixit econòmic i fer que els nostres pobles i ciutats siguen més sostenibles i més inclusius”.

A més, els municipis que usen aquesta eina entren a formar part de la xarxa de municipis del Think Tank Smart Cities d'Avaesen, que actualment aglutina més de 100 ajuntaments de totes les grandàries, cosa que permet crear sinergies entre si, així com compartir i integrar solucions en els diversos àmbits que comprenen les Smart Cities.

L'intens treball del Think Tank ha propiciat que s'elaboren guies Smart City per a mig centenar d'ajuntaments de la Comunitat Valenciana en els últims anys, en què els municipis tracen el seu full de ruta i identifiquen els reptes clau per al seu procés de smartització.

Per a Bianca Dragomir, CEO d'Avaesen, “en l'escenari actual d'emergència climàtica, les ciutats són els motors de la transició energètica i digital. L'índex Smart City és una eina singular que hem dissenyat amb i per als responsables de les ciutats, que acurtarà el seu camí cap a la innovació amb independència de la seua grandària”.