Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Transició energètica

La Ruta Valenciana del Biogàs impulsa la creació d’un nou sector industrial que crearà 6.000 llocs de treball verds

22/09/2022
La Ruta Valenciana del Biogàs impulsa la creació d’un nou sector industrial que crearà 6.000 llocs de treball verds
  • Mireia Mollà presenta un projecte que preveu la construcció d'un centenar de noves plantes de biogàs que cobriran el 6,5 % de la demanda actual de gas natural
  • L'aprofitament dels residus orgànics reduirà el 3 % de les emissions de la Comunitat Valenciana i substituirà per energia renovable el consum del 65 % de les llars valencianes

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha presentat la Ruta Valenciana del Biogàs amb l'objectiu de crear un nou sector industrial que generarà 6.000 llocs de treball verds. A més, permetrà avançar en la lluita contra el canvi climàtic, l'economia circular i la sobirania energètica en una conjuntura marcada per màxims històrics en el preu de l'energia.

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat la necessitat d'accelerar la creació d'aquest nou sector industrial, que té uns beneficis mediambientals i econòmics clars, en un context com l'actual de guerra energètica provocada per la invasió russa d'Ucraïna.

Els diversos punts de la ruta, amb la qual es pretén impulsar l'ocupació verda, s'han explicat en un acte en el qual ha participat la consellera Mireia Mollà, juntament amb la secretària autonòmica de Transició Ecològica, Paula Tuzón; els directors generals de Canvi Climàtic i de Transició Ecològica, Celsa Monrós i Pedro Fresco, respectivament, i personal tècnic de la Conselleria.

La iniciativa combina el vessant ambiental que permetrà una reducció del 3 % de les emissions globals de la Comunitat Valenciana i la valorització dels residus sòlids urbans, les depuradores, la ramaderia i la indústria agroalimentària amb els beneficis socioeconòmics que suposa crear una indústria sostenible que crearà 6.000 llocs de treball nous i reduirà les compres de gas natural a països tercers per un import superior als 300 milions d'euros.

“Tenim l'oportunitat, el potencial i la voluntat política d'accelerar la producció de biogàs per a esdevindre un territori estratègic, multiplicant per deu l'actual producció i substituint per gas renovable el consum energètic del 65 % de les llars o el de 4 vegades la indústria tèxtil valenciana”, ha subratllat Mollà.

La titular de Transició Ecològica ha valorat l'impacte mediambiental positiu de la proposta, al mateix temps que ha reconegut la necessitat d'abordar una transició energètica que retalle la factura en una conjuntura de preus disparats: “No només aspirem a reduir el rebut, sinó que ja podem quantificar un estalvi directe de 34 milions d'euros en drets d'emissions, dels quals el biogàs està exempt”.

Per a implementar la Ruta Valenciana del Biogàs, el departament que dirigeix Mireia Mollà ha sol·licitat 300 milions d'euros de fons Next Generation EU, que se sumaran als 150 que aportarà la Generalitat i 50 més procedents del sector privat.

En total, es pretén generar una inversió global de 500 milions d'euros que permetrà construir un centenar de plantes de producció, entre públiques i privades, i maximitzar les possibilitats d'una tecnologia madura però poc utilitzada a escala estatal.

La Ruta Valenciana del Biogàs compta amb l'aval dels estudis realitzats sobre el potencial de la valorització dels residus de les depuradores, les dejeccions del sector ramader, les restes herbàcies, les deixalles de la indústria agroalimentària i els residus orgànics, que estan disponibles en el web de la Conselleria.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats