President
Debat 'elDiario.es'

Ximo Puig reclama una reforma fiscal en profunditat “perquè aporten més els que més tenen”

23/09/2022
Ximo Puig reclama una reforma fiscal en profunditat “perquè aporten més els que més tenen”
  • Defensa una harmonització fiscal, especialment en impostos que puguen implicar deslocalització, i critica la “visió partidista” del debat obert per algunes comunitats autònomes
  • Sol·licita al president del Govern que l'esforç fiscal que realitzen les comunitats autònomes també siga considerat com a criteri en la distribució dels recursos de l'Estat
  • Considera “intolerable” que es mantinga un sistema de finançament autonòmic caduc des de fa 14 anys i reclama un nou model que garantisca la suficiència financera i la redistribució justa 
  • El president de la Generalitat ha participat en un debat sobre el model territorial, que ha organitzat elDiario.es
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat una reforma fiscal “en profunditat” per a complir amb el principi constitucional de progressivitat i “que aporten més aquells que més tenen”.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en la taula de debat Fortaleses, amenaces i oportunitats del model territorial espanyol, organitzada per elDiario.es, en la qual també han participat l'eurodiputat José Manuel García Margallo, la periodista Esther Palomera i la politòloga Carmen Lumbierres.

En el transcurs de l'acte, el president també ha defensat una harmonització fiscal, especialment en impostos que puguen implicar deslocalització, i ha criticat la “visió partidista” del debat sobre fiscalitat obert per algunes comunitats autònomes.

Ximo Puig ha advocat pel model social europeu “basat en una fiscalitat progressiva, justa, i la imposició”, i ha insistit que els recursos públics són necessaris per a enfortir l'estat de benestar, així com per a millorar la productivitat del teixit econòmic que implica invertir més en educació, tecnologia i innovació.

Pel que fa al sistema de finançament autonòmic, el president ha considerat “intolerable” que es mantinga aquest sistema caduc des de fa 14 anys i ha reiterat la necessitat de l'aprovació d'un nou model que garantisca la “suficiència financera” i una “redistribució justa” que atenga les necessitats no només de la Comunitat Valenciana, sinó de tot Espanya.

En aquest sentit, el president ha traslladat al president del Govern d'Espanya que l'esforç fiscal que realitzen les comunitats autònomes també siga considerat com a criteri en la distribució dels recursos de l'Estat.

Així mateix, el cap del Consell ha reclamat “lleialtat federal” que compatibilitze “la defensa dels interessos propis amb entendre i empatitzar els interessos dels altres i tindre una visió global de l'interés general”, ha manifestat. 

Finalment, ha exigit uns pactes autonòmics de tercera generació i la cerca de “punts de trobada que eviten obrir bretxes”, i ha considerat necessària la cohesió d'Espanya “en tots els àmbits perquè hi puga haver solidaritat fiscal i energètica”, ha conclòs.

Galeria d'imatges