Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Atenció primerenca

Igualtat duplica en set anys el nombre de centres i places d’atenció primerenca

26/09/2022
Igualtat duplica en set anys el nombre de centres i places d’atenció primerenca
  • Aitana Mas ha visitat els centres d'atenció primerenca que gestiona l'associació APSA a Alacant
  • La Comunitat Valenciana disposa en aquests moments d'una xarxa pública d'atenció primerenca amb 3.412 places

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha duplicat en set anys el nombre de centres i places d'atenció primerenca, amb l'objectiu d'atendre la demanda existent i oferir l'atenció que requereixen les xiquetes i xiquets menors de 6 anys amb trastorns en el seu desenvolupament o que tenen el risc de patir-los.  

Així ho ha destacat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, durant la visita que ha fet a alguns dels centres per a persones amb diversitat funcional que gestiona l'associació APSA a la província d'Alacant. 

Concretament, la vicepresidenta ha visitat les instal·lacions de dos dels centres d'atenció primerenca de l'associació, on ha pogut conéixer els i les professionals que hi treballen, i als qui ha felicitat per la “gran tasca que realitzen per a donar resposta, al més prompte possible, a les necessitats transitòries o permanents que presenten els xiquets i xiquetes que hi acudeixen”. 

Aitana Mas ha explicat que, en aquests moments, la Comunitat Valenciana disposa d'una xarxa pública d'atenció primerenca composta per 61 centres i 3.412 places, que ofereixen una atenció “integral, de qualitat, personalitzada i individual que potencie les capacitats de les xiquetes i xiquets que són atesos”.

Per a poder dur a terme aquesta transformació, la Conselleria ha anat incrementat any rere any el pressupost per al finançament de places i poder ampliar, d'aquesta manera, l'oferta d'aquesta mena de recurs.

Com a resultat, ha puntualitzat la vicepresidenta, s'ha passat de 35 centres en 2015 a 61 enguany, i de 1.476 places a les 3.412 actuals. Aquest increment “ha permés realitzar atencions especialitzades a 8.515 xiquetes i xiquets amb trastorns de neurodesenvolupament”.  

El tractament proporcionat per aquests centres és ambulatori, cosa que significa que els xiquets i xiquetes reben sessions de tractament de 45 minuts, amb una freqüència planificada que pot ser setmanal, quinzenal, mensual o trimestral. Compten amb un equip de professionals amb caràcter multidisciplinari perquè la intervenció puga comprendre els aspectes biològics, psicològics, educatius i socials de cada xiquet o xiqueta, del seu entorn i, especialment, de la família. 

Pel que fa al finançament, Aitana Mas ha precisat que la Conselleria va destinar l'any passat 16.745.848 euros per al manteniment de les places d'atenció primerenca, que es financen a través del concert social amb entitats sense ànim de lucre, i de la modalitat de contracte programa amb entitats locals que gestionen aquesta classe de centres. 

Centres d'APSA

La Conselleria d'Igualtat finança, a través del model de concert social, 391 places de tots els recursos per a persones amb diversitat funcional que gestiona l'associació APSA a la província d'Alacant, amb un pressupost en 2021 de 4,31 milions d'euros.

A més dels dos centres d'atenció primerenca, la vicepresidenta també ha visitat la residència i el Centre Ocupacional Sant Joan de l'entitat. 

Galeria d'imatges