Educació, Cultura i Esport

El Centre del Carme reinventa el concepte de biblioteca amb la nova BED CCCC - Biblioteca Expandida i Deslocalitzada

28/09/2022
El Centre del Carme reinventa el concepte de biblioteca amb la nova BED CCCC - Biblioteca Expandida i Deslocalitzada
  • Un prototip de biblioteca del segle XXI en la qual tot gira al voltant de les persones i tracta de generar comunitat a través del coneixement
  • Ocuparà el claustre renaixentista del CCCC i serà un espai obert, creat amb mobiliari, que acollirà trobades i activitats

El Consorci de Museus i el Centre del Carme reinventen el concepte tradicional de biblioteca amb la seua nova Biblioteca Expandida i Deslocalitzada - BED CCCC, que esdevindrà punt de trobada, coneixement i celebració de xarrades, tallers i activitats culturals. Es tracta d'una instal·lació realitzada exclusivament amb mobiliari i situada al claustre renaixentista del Centre del Carme. 

En BED CCCC no hi ha llibres, el silenci no és obligatori i els usuaris poden moure el mobiliari segons les seues necessitats d'ús. La nova Biblioteca Expandida i Deslocalitzada del Centre del Carme és un lloc de reflexió entorn de la biblioteca del segle XXI, un banc de proves per a experimentar les noves possibilitats de la biblioteca, un espai on totes les persones estan convidades a participar en la seua definició. Un prototip nou de biblioteca en la qual tot gira al voltant de les persones i de generar comunitat a través del coneixement.

La posada en marxa del projecte ha comptat amb una cessió inicial de mobiliari de les firmes Andreu World i Actiu. Però en el primer trimestre del 2023 la instal·lació passarà a ser permanent gràcies al projecte de disseny de mobiliari posat en marxa per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la UPV, els alumnes del màster habilitant per a l'arquitectura d'aquesta escola, l'empresa Formica, l'equip BED i el mateix CCCC.

“Des del Consorci de Museus fomentem l'accés a l'art i la cultura, així com la participació ciutadana, i treballem per a qüestionar les definicions establides i proposar canvis d'usos i conceptes. BED CCCC subverteix la idea tradicional de biblioteca silenciosa, vigilada i solitària i pretén transformar-la en un lloc per a la reflexió, la trobada entre persones i la creativitat”, assegura el director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont. 

Redefinint la biblioteca del segle XXI

Com a exemples de l'ús de l'espai a través de l'aprenentatge i la creació col·lectiva, BED CCCC proposa quatre classes d'activitats. La BED CCCC convida és una iniciativa creada per a fomentar la comunitat al voltant del llenguatge i la paraula; Pictronats convida a crear comunitat al voltant de la il·lustració; Objectes insurrectes indaga sobre el disseny dels objectes, mentre que Sota i visió busca unir les persones al voltant del so i la imatge. 

Totes aquestes activitats van sorgir de les conclusions del laboratori ciutadà realitzat el juliol de 2021 al Centre del Carme, en el qual van participar agents de la cultura i de la gestió cultural de la ciutat de València.

Durant els mesos d'octubre i novembre, BED CCCC compta ja amb un complet programa de trobades que se celebraran en horari de 18.00 a 19.30 hores i amb accés gratuït. 

El 19 d'octubre i el 16 de novembre, Sota i visió comptarà amb els artistes i videògrafs Andreu Signes i Marta Negre, autors de diversos projectes reconeguts a escala internacional. El 20 d'octubre i el 19 de novembre l'activitat Pictronats estarà dirigida per la il·lustradora valenciana Virginia Lorente.

Per la seua banda, la iniciativa Objectes insurrectes portarà al CCCC, els dies 26 d'octubre i 23 de novembre, l'arquitecte Javier Molinero, expert a desenvolupar projectes que van més enllà de la disciplina arquitectònica i impliquen les persones.

Finalment, el 27 d'octubre i el 24 de novembre La BED CCCC convida comptarà amb La Documental, un projecte editorial sobre art que té la intenció principal d'analitzar el context pròxim i provocar-lo amb qüestions incòmodes.

Més informació: Consorci Museus

Galeria d'imatges