Presidència

Els experts més importants del món en taurons es reuneixen per primera vegada a Europa per a frenar-ne l’extinció massiva

17/10/2022
Els experts més importants del món en taurons es reuneixen per primera vegada a Europa per a frenar-ne l’extinció massiva
  • L'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències acull el congrés internacional de l'especialitat els dies 19 i 22 d'octubre
  • Es tracta dels vertebrats més amenaçats del planeta, només per darrere dels amfibis, el minvament dels quals ja està provocant pèrdua de pesques comercials i el declivi d'esculls de coral

Taurons, rajades i quimeres són els vertebrats més amenaçats del planeta, després dels amfibis: un terç de les més de mil cinc-centes espècies que componen aquest grup es pot extingir en els pròxims anys, segons les últimes estimacions de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN). La desaparició d'aquests depredadors clau suposa la pèrdua de pesques comercials i el declivi d'ecosistemes com els esculls de coral, alerta l'organització Oceana. 

Per a parlar de la seua urgent conservació, centenars d'experts dels cinc continents se citaran en el Sharks International Congrés Internacional de Taurons que, per primera vegada en la seua història, tindrà lloc a Europa. L'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències, un agent destacat en el desenvolupament de coneixement sobre aquestes espècies, coorganitza i acull l'esdeveniment, que es desenvoluparà entre els dies 19 i 22 d'octubre.

La magnitud d'aquest esdeveniment mundial fa necessària la participació d'altres organitzacions i associacions que també actuen com a coorganitzadores de l'esdeveniment, com ara Lamna, Submon i Shark Trust.

Dels taurons s'aprofita tot, explica un dels organitzadors de la trobada, Pablo García Salinas, investigador de la Fundació Oceanogràfic, Lamna i la Universitat Politècnica de València. La seua carn és barata; amb la pell, es fa cuir; dels cartílags s'extrau col·lagen per a suplements alimentaris; els seus ossos són adorns per a joieria, i, si no hi ha altre remei, és la base de pinsos de bestiar i mascotes. I no cal parlar de les freqüents captures accidentals. L'enemic més gran dels anomenats elasmobranquis és la sobrepesca i, dins d'Europa, Espanya està al capdavant en captures, conta. 

A més del minvament pesquer, aquests peixos acusen la pèrdua d'hàbitat produïda per la pressió costanera i el canvi climàtic. Tot això serà objecte de debat entre uns 400 participants que abordaran la conservació no només des de la ciència, sinó també des de la pressió política i la comunicació, puntualitza. Els investigadors són conscients que totes les propostes s'han d'enfrontar al fet que els taurons han tingut mala fama, una cosa que va en contra de la seua preservació.  

Els ponents són els experts en elasmobranquis més citats del món, assenyala García Salinas. Entre els quals no podia faltar l'anglesa Sarah Fowler, que, amb 30 anys d'experiència en conservació de la biodiversitat, és una de les autores de Sharks of the World, el llibre més rellevant que hi ha sobre aquests animals. També hi acudirà la seua compatriota Ali Hood, experta que actua com a lobby en les votacions pesqueres de la Unió Europea per a, entre altres coses, establir quotes. 

La investigadora Brit Finucci i el seu col·lega Andrew Chin comptaran la seua visió sobre l'efecte de la pesca en aquestes espècies marines, tant en profunditat com en caladors costaners, a Nova Zelanda i Austràlia respectivament. Per la seua banda, David Jiménez comptarà la seua experiència al capdavant d'un projecte de protecció de taurons a Canàries, i per a donar la visió de com fer arribar els taurons i les rajades al gran públic, intervindrà l'escriptor i divulgador estatunidenc David Shiffman.

Aquesta és la quarta edició d'un congrés que se celebra cada quatre anys per tot el món. Les edicions passades van tindre lloc a Austràlia, Sud-àfrica i el Brasil. En aquesta ocasió, s'aprofitarà que té lloc a les instal·lacions de l'Oceanogràfic per a ensenyar les tècniques desenvolupades pel seu personal d'investigació per a una manipulació correcta de taurons en laboratori. Som generadors de coneixement, essencial per a planificar accions de conservació eficaces; també creem moltes campanyes de divulgació i sensibilització, encaminades a crear consciència entre la població, conclou Pablo García.

Galeria d'imatges