Sanitat Universal i Salut Pública
Campanya 2022-23

Sanitat inicia aquest dilluns l’administració conjunta de la vacuna antigripal i la segona dosi de record contra la COVID-19

17/10/2022
Sanitat inicia aquest dilluns l’administració conjunta de la vacuna antigripal i la segona dosi de record contra la COVID-19
  • La doble immunització comença prioritzant les persones majors de 70 anys i les dones embarassades o que acaben de donar a llum
  • També es vacunarà les persones entre 65-69 anys i les persones que pateixen malalties de risc, amb independència de la seua edat
  • Sanitat compta amb 1.285.000 dosis de vacuna tetravalent, una formulació dissenyada per a oferir protecció contra quatre tipus diferents del virus de la grip
  • La vacuna contra la COVID que s'administrarà és la bivalent, que també protegeix contra les subvariants d'òmicron BA.4 i BA.5 

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública comença aquest dilluns, 17 d'octubre, la campanya d'immunització contra la grip; junt amb la vacuna de la grip s'administrarà de manera simultània la segona dosi de record de la vacuna del coronavirus per a tota la població a qui està indicada la doble immunització.

“Continuem protegint els col·lectius més vulnerables de cara a la tardor, contra la grip i contra la COVID”, ha explicat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, que ha comparegut per a donar els detalls de la campanya. “Amb la vacunació conjunta facilitem l'accés a la doble immunització i evitem molèsties, com ara haver de desplaçar-se diverses vegades per a vacunar-se”.

“És important recordar que la immunització és la millor protecció enfront de la grip i el coronavirus”, hi ha afegit Miguel Mínguez. “Davant d'una possible normalització de la circulació del virus de la grip aquest hivern i el previsible augment de casos de coronavirus, no podem oblidar que les vacunes continuen salvant vides”.

La campanya de vacunació contra la grip, per a la qual hi ha previst destinar 1.285.000 dosis, es dirigeix, com en anys anteriors, a majors de 65 anys, dones embarassades, o que acaben de donar a llum (puèrperes), o persones que tenen risc de patir complicacions si es contagien. En aquest grup es troben els menors i els adults amb malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, així com persones amb diabetis mellitus, obesitat mòrbida, neoplàsies, implant coclear, malaltia celíaca o malaltia inflamatòria crònica, entre altres.

La vacuna de la grip també està indicada per al personal sanitari i sociosanitari, i treballadors de serveis públics essencials.

Per a tots ells està previst destinar 1.285.000 dosis de vacuna tetravalent, una formulació dissenyada per a oferir protecció enfront de quatre tipus diferents del virus de la grip: dos de tipus A i dos de tipus B.

La segona dosi de record està indicada, segons les recomanacions de vacunació contra la COVID-19 per a la tardor a Espanya del Ministeri de Sanitat, a la població adulta de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc, els interns en residències de majors o de persones amb discapacitat funcional i el personal sanitari i sociosanitari que treballa en Atenció Primària, centres hospitalaris o residències de majors o d'atenció a la discapacitat.

En aquest cas, les dosis que s'administren són vacunes ARNm bivalents, que generen protecció contra les subvariants d'òmicron del virus de la COVID-19, incloent-hi BA.4 i BA.5, així com enfront d'altres variants que van circular amb anterioritat.

Majors de 70 anys i embarassades

La campanya d'immunització conjunta comença hui amb les persones majors de 70 anys -amb prioritat als majors de 80 anys- i les dones embarassades i puèrperes.

Cal sol·licitar cita als centres de salut per a rebre la vacuna de la grip i la segona dosi de reforç contra la COVID.  Els qui pertanguen a aquests col·lectius i no hagen acudit a vacunar-se rebran durant les pròximes setmanes una trucada de telèfon o un missatge a través d'SMS per a convidar-los que passen pel centre de salut per a rebre la vacuna. 

En aquesta primera fase també es completarà la vacunació en les persones que viuen en residències de majors o de persones amb diversitat funcional, així com els treballadors d'aquests centres i el personal sanitari i sociosanitari. Com que la vacunació contra la COVID d'aquests grups va començar el 26 de setembre passat, tots ells rebran només la vacuna de la grip, excepte els casos que no tenen la del coronavirus.

Després dels primers dies de campanya, en què es prioritzarà els majors de 70 anys, es continuarà amb les persones d'entre 65 i 69 anys i amb aquelles que, amb independència de la seua edat, patisquen patologies de risc.

La immunització també serà conjunta (vacuna antigripal i vacuna COVID, una en cada braç) i es realitzarà als centres de salut.

La persona interessada haurà de demanar cita en el seu centre de salut. Com en la franja d'edat de majors de 70 anys, es realitzarà una captació activa de totes aquelles persones que tinguen la indicació i no hagen acudit a vacunar-se.

Serveis essencials

Els treballadors dels serveis essencials (forces i cossos de seguretat de l'Estat, bombers, protecció civil, treballadors de les emergències sanitàries i personal d'institucions penitenciàries) rebran la vacuna de la grip als seus llocs de treball.

En el cas de les empreses generadores de salut, enguany també s'oferirà la vacuna de la grip perquè l'administren entre els seus treballadors com sol ser habitual.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats