Presidència
AVANT

El Consell presenta al secretari d’Estat per al Repte Demogràfic les polítiques pioneres de la Generalitat contra el despoblament amb una inversió en ajudes directes als municipis de més de 16 milions

17/10/2022
El Consell presenta al secretari d’Estat per al Repte Demogràfic les polítiques pioneres de la Generalitat contra el despoblament amb una inversió ...
  • La directora general d’AVANT, Jeannette Segarra, acompanya el secretari d'Estat per al Repte Demogràfic, Francesc Xavier Boya, en la seua visita a Cervera del Maestre, que ha augmentat la seua població un 27 % en l'últim any i mig
  • El secretari d'Estat per al Repte Demogràfic destaca l'Estratègia AVANT de la Generalitat com a exemple de lluita contra el despoblament

La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, ha acompanyat el secretari d'Estat per al Repte Demogràfic, Francesc Xavier Boya, en la seua visita al municipi castellonenc de Cervera del Maestre, per a conéixer, segons Segarra, “de primera mà”, algunes de les polítiques “pioneres” desenvolupades per la Generalitat en la seua lluita contra el despoblament.

La directora d’AVANT ha assenyalat que la Comunitat “ha sigut pionera en el desenvolupament de programes específics que han servit de model per a altres comunitats”, com ara la implantació de més de 128 caixers automàtics en 118 localitats i nuclis de població de la Comunitat. El programa desenvolupat mitjançant un acord amb CaixaBank ha comptat amb una inversió de 7,8 milions d'euros per part de la Generalitat.

Així mateix, Segarra ha assenyalat la creació de la Xarxa Punts Nets AVANT que ha sigut reconeguda pel Ministeri com a projecte singular, “la qual cosa ha permés ampliar el projecte i incrementar-ne el pressupost per a 2022 als 815.000 euros”.

Segarra ha recordat que “no és la primera vegada que les polítiques contra el despoblament de la Comunitat desperten l'interés tant per part de l'Estat espanyol com d'altres comunitats”. Recentment la Generalitat va presentar l'Estratègia AVANT 20-30 en la Comissió per al Repte Demogràfic del Senat i comunitats com la d'Aragó “s'han interessat pel programa Itinerant per a garantir serveis essencials als territoris en risc”.

Boya ha fet valdre la col·laboració entre el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic amb les comunitats autònomes i ha valorat “especialment” la tasca de la Generalitat Valenciana en l'Estratègia AVANT 20-30, amb “plans específics, polítiques fiscals, suport als emprenedors i als ajuntaments”, aquests últims amb la creació del fons de cooperació que ofereix ajudes directes als municipis i en què el Consell ha invertit més de 16 milions d'euros en els últims quatre anys.

Cervera del Maestre

Durant la seua visita a Cervera del Maestre, Jeannette Segarra i Francesc Xavier Boya han sigut rebuts per l'alcalde, Adolf Sanmartín, que els ha traslladat les iniciatives de l'Ajuntament per a facilitar la integració de nous residents.

Cervera ha esdevingut un cas d'èxit. La localitat ha augmentat la seua població un 27 % en l'últim any i mig i tancarà 2022 amb 640 veïns i veïnes, xifres que no registrava des de fa quasi una dècada. Tot això gràcies a un gran nombre de població estrangera que ha instal·lat la seua residència a Cervera, des d'on desenvolupen la seua tasca professional. Des de l'Ajuntament s'han desenvolupat diversos projectes per a facilitar l'habitatge, programes d'alfabetització en castellà i valencià i la creació d'una comunitat energètica per a l'autoconsum energètic compartit, entre altres iniciatives.

Segarra i Boya han aprofitat la visita per a mantindre una trobada amb alcaldes i alcaldesses de les poblacions de les comarques dels Ports, el Baix i l'Alt Maestrat.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra