Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Pressupostos 2023

Economia i les seues entitats sumen 1.018 milions de pressupost per a 2023, amb l’ocupació, la indústria i l’energia com a grans prioritats

07/11/2022
Economia i les seues entitats sumen 1.018 milions de pressupost per a 2023, amb l’ocupació, la indústria i l’energia com a grans prioritats
  • Suposa 115,6 milions d'euros més que en 2022, la qual cosa representa un 12,8 % d'increment
  • El conseller destaca que “amb aquest pressupost fem un esforç per continuar estant a l'altura d'aquest moment transcendental per al futur de la nostra societat”

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball amb les seues entitats adscrites (Ivace, Labora, Invassat i IVE) sumen 1.018 milions de pressupost per a 2023, que se centraran en el treball, la indústria i l'energia com a grans prioritats.

El pressupost suposa 115,6 milions d'euros més que en 2022, la qual cosa representa un 12,8 % d'increment. Entre les entitats adscrites, destaca l'increment del 40 % del pressupost d'Ivace, que assolirà els 236,1 milions.

El conseller d'Economia, Rafa Climent, ha destacat que “el treball, la indústria i l'energia són tres prioritats per al futur de la nostra societat, per a caminar junts i arrelats a les necessitats del poble valencià i de les nostres empreses, i amb aquest pressupost fem un esforç per continuar estant a l'altura d'aquest moment transcendental”.

D'una banda, el treball és prioritari, perquè “volem treballs dignes, amb millors condicions, sense precarietat, i en això la reforma laboral ha anat pel bon camí. Però hem d'anar a més. Les polítiques actives d'ocupació són bàsiques en la nostra estratègia contra la precarietat i en favor de crear llocs de treball”, ha explicat Climent.

D'altra banda, “també considerem una prioritat el nostre ferm compromís irrenunciable amb la transició energètica i amb una reindustrialització, que té quatre potes: modernitzar la indústria, impulsar la innovació, la internacionalització i un sòl industrial de qualitat”.

El conseller ha definit els pressupostos de la Conselleria com una aposta clara per localitzar i relocalitzar: “produir ací és clau per a reindustrialitzar i generar treball de qualitat i tot el necessari per a les nostres vides. On abans s'incentivava la deslocalització, ara hi ha un govern que aposta decididament per la relocalització. Aquest és el nostre camí”.

Climent ha subratllat que “per cada euro que invertim des de la Conselleria, en dinamitzem dos més. Dinamitzem l'economia. Movem la societat”, i recordant que “sobre el pressupost de 2022, quan encara falten dos mesos per a acabar l'any, tenim un 93,5 % d'execució”.

Treball digne

El pressupost de Labora augmenta als 552,9 milions, respecte dels quals, els diners per a ajudes assoleixen els 411,4 milions, un 182,2 % més que en 2014. “L'objectiu és oferir oportunitats d'inserció, formació i contractació a les persones, especialment els col·lectius més vulnerables: els joves, els aturats de llarga duració i les dones”, ha destacat el conseller.

Així, s'incrementen les polítiques per al foment de l'ocupació un 19,8 %, per a arribar als 219,1 milions.

Per a la formació i la qualificació professional es destinen 225,5 milions, la qual cosa suposa un 35 % d'increment respecte a l'any anterior. Com a novetats, Climent ha anunciat la participació en el Programa integral de qualificació i ocupació (PICE) del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, amb 1,5 milions; un total de 8,7 milions per a l'oferta integrada de Formació Professional en els instituts d'Educació Secundària de la Generalitat, i 8 milions més per a millorar les competències professionals de la població activa en sectors emergents i de futur.

Quant a la inserció laboral mitjançant les tasques d'orientació i atenció integrada, es destinen 77,7 milions.

Les polítiques per a millorar les condicions de treball i el benestar laboral compten amb 24,2 milions amb la finalitat de combatre la precarietat laboral, l'economia submergida, la desigualtat i la sinistralitat laboral, a través d'una sèrie d'ajudes per a un model de relacions laborals basat en el diàleg social i el treball digne.

Entre altres, cal destacar les ajudes per al foment del treball autònom, els incentius per a les empreses que vulguen implantar la jornada laboral dels 4 dies o les 32 hores, o les ajudes per als plans d'igualtat en les empreses i la prevenció de riscos laborals amb perspectiva de gènere.

A més, s'augmenta un 7 % el pressupost de l’Invassat, que assoleix els 13 milions, per a la millora de la prevenció de la sinistralitat laboral i la promoció de la seguretat i la salut en el treball.

Dins de l'àmbit del treball, el conseller ha destacat que “el cooperativisme i l'emprenedoria tenen un paper essencial. El cooperativisme com a economia social, o econovida, i l'emprenedoria com a eina per a generar nous negocis, noves innovacions. Acompanyarem i farem costat a les persones emprenedores per a no deixar-les a la seua sort”.

En total es destinaran 19,1 milions en 2023 a aquestes dues partides, entre les quals destaca un important increment per al finançament de projectes estratègics d'economia social i el reforç del programa Llamp, així com els seus programes d'acompanyament Llamp Tech Transfer i Llamp Consolida.

També en l'àmbit del treball, el conseller ha destacat el paper fonamental del comerç per a generar activitat econòmica, ocupació i cohesió als pobles i les ciutats, reiterant “el compromís de la Conselleria amb el comerç de proximitat”.

Climent ha explicat que “hem incrementat el pressupost un 33,8 % fins als 45,9 milions, amb l'objectiu de potenciar el comerç de proximitat per a tindre un comerç viu i sostenible”.

Entre les línies d'actuació previstes, destaquen el Pla d'impuls a la digitalització del comerç 2018-2023, amb prop de 16 milions; les ajudes per a petits comerços (programa Avalem Comerç), que augmenta un 45,4 %, fins als 8 milions, i el programa de millora de l'entorn urbà i les infraestructures en equipament comercial, amb 6 milions.

També es preveuen les despeses de capital de 3,5 milions per a Fira València i 2,5 milions per a la d'Alacant, que també són elements de dinamització econòmica i generació d'ocupació.

Indústria

El pressupost per a ajudes i incentius per a política industrial és de 298,5 milions d'euros, cosa que suposa un augment del 33,4 % dels fons per a continuar donant suport a la indústria valenciana.

Així, per sisé any consecutiu se segueix amb el Pla estratègic de la indústria valenciana, que per a 2023 ascendeix a 46,5 milions d'euros, la qual cosa suma un total de 231,1 milions de recursos pressupostaris en el període 2017-2023.

“En el nostre model d'indústria, la innovació és la punta de llança per a realitzar una indústria més competitiva, sostenible i adaptada a les necessitats del segle XXI, i per això la dotació en polítiques d'innovació s'ha triplicat respecte a 2014”, ha recalcat Climent.

En aquest sentit, en 2023 destaquen els 60,7 milions per als instituts tecnològics, que exerceixen un paper essencial per a fer realitat la transferència tecnològica i transformar el model productiu, el suport als projectes d'R+D+I empresarial amb 26 milions, el suport als centres europeus d'empreses innovadores, la creació d'un nou fons per al suport a les empreses d'innovació social i/o tecnològica i una nova línia per a finançar les infraestructures necessàries per a la formació en indústria 4.0.

Energia

En matèria d'energia i mines, el compromís per una transició energètica justa eleva el pressupost als 72,6 milions, la qual cosa representa un 224 % més que l'any anterior.

Entre les mesures, cal destacar els 5 milions per a comunitats energètiques locals. “Apostem per democratitzar el sistema energètic a través de les comunitats energètiques locals. Volem l'energia en mans de la gent. Volem una gestió distribuïda i de proximitat”, ha subratllat el conseller.

També destaquen els plans d'acció en matèria d'estalvi i eficiència energètica en la indústria i l'edificació, que passen d'11,4 a 54,7 milions, un 380 % d'increment.

Climent ha anunciat noves mesures com un programa per a desenvolupar nous combustibles per a la transició energètica sostenible, un nou pla verd del biometà per a la seua injecció en la xarxa de gas natural i un nou programa d'ajudes per a rehabilitar espais afectats per activitats mineres.

També ha volgut fer valdre els 129 milions d'euros addicionals a gestionar en 2023 corresponents al pla Moves III, el programa per a impulsar l'eficiència energètica en la indústria, el fons per a impulsar l'autoconsum i l'emmagatzematge darrere del comptador, el Programa per a la rehabilitació energètica d'edificis (PREE) i el fons d'ajudes per a instal·lacions d'autoconsum en infraestructures de la Generalitat.

A més d'aquestes prioritats, el conseller ha recordat que “comptem amb un instrument essencial per al nostre autogovern, que hem recuperat i que està plenament operatiu al servei de la societat valenciana: l'Institut Valencià d'Estadística”.

Així, l'IVE incrementa un 17,6 % el seu pressupost per a arribar als 3,6 milions d'euros, amb l'objectiu de “poder fer polítiques rigoroses des del coneixement de la realitat de cap a cap del nostre territori”.

Galeria d'imatges