Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Participació ciutadana

Pérez Garijo presenta a Barcelona el projecte de pressupostos participatius de la Generalitat

17/11/2022
  • La consellera ha afirmat que els primers pressupostos participatius del Govern Valencià “inclouen 22 projectes en clau verda”
  • Pérez Garijo participa en la trobada "Caravana europea de pressupostos participatius per a ciutats més verdes" que es realitza a Barcelona
Barcelona.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat a Barcelona el projecte de pressupostos participatius de la Generalitat durant la trobada "Caravana europea de pressupostos participatius per a ciutats més verdes", sessió organitzada per l'Ajuntament de Barcelona en coordinació amb l'Observatori Internacional de Democràcia Participativa.

La consellera Pérez Garijo ha participat en la Taula d'experiències de pressupostos participatius verds junt amb el director de democràcia local de Grenoble, Diego Fernández; el regidor de Participació Ciutadana de Sant Cugat, Oriol Sanchez; el regidor de Drets de Ciutadania i Participació de Barcelona, Marc Serra, i la cap de secció de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de València, Virginia Martín.

Durant la seua intervenció, la consellera ha parlat del primer procés participatiu que ha desenvolupat la Generalitat “per a posar la ciutadania en el centre a l'hora de decidir les actuacions a les quals es destina una part del pressupost de la Generalitat”.

Per a Pérez Garijo els primers pressupostos participatius de la Generalitat “ens converteixen en un referent en participació perquè som l'única comunitat autònoma que ha desenvolupat uns comptes autonòmics per a donar veu a la ciutadania, amb el repte que això suposava”; un projecte pioner “que podem explicar i exportar a altres territoris per a avançar en participació ciutadana”.

Pérez Garijo ha subratllat el potencial dels primers pressupostos participatius del Govern Valencià i els ha definits “com una magnífica eina que permet obrir l'Administració pública a tots els valencians i valencianes, invertint en cada racó del nostre territori”.

La consellera de Participació ha manifestat que a través d'aquesta iniciativa pionera “hem implicat i donat veu a la ciutadania, que ha demostrat amb els projectes presentats, la qualitat i el valor de la participació, que poden enriquir la labor del Govern Valencià”.

Dels 125 milions previstos per als primers pressupostos participatius de la Generalitat d'àmbit comarcal i autonòmic, finalment la ciutadania va decidir de manera directa sobre 101 milions d'euros que engloben un total de 96 propostes viables. D'àmbit autonòmic es van destinar 34.583.000 euros que abasten 23 projectes, mentre que 67.201.548 van ser per a les diferents àrees comarcals.

Pérez Garijo ha destacat que dels 96 projectes “un total de 22 són en clau verda, relacionats amb la sostenibilitat i la regeneració urbana”, la qual cosa demostra que la ciutadania “està cada vegada més sensibilitzada amb el medi ambient i la necessitat de fer de les nostres ciutats llocs més sostenibles on viure”.

Ciutats més verdes

La "Caravana europea de pressupostos participatius per a ciutats més verdes" és un esdeveniment internacional que se celebra en diferents ciutats i que se centra en la dimensió mediambiental i climàtica dels pressupostos participatius. Així, cada ciutat compartirà pràctiques i respostes innovadores en relació amb les dimensions verda, climàtica i juvenil dels pressupostos participatius.

Aquesta jornada forma part d'una caravana que ja ha passat per Valongo a Portugal i seguirà per Edimburg, Barcelona i les ciutats franceses de Saint-Égrève i Grenoble. La trobada a Barcelona compta amb experts en participació ciutadana, l'experiència de municipis i administracions en el desplegament de pressupostos participatius i el testimoni de la ciutadania promotora de projectes de transformació ecològica en el territori.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats