Hisenda i Model Econòmic

La Generalitat impulsa l'emissió en qualitat 4K del senyal d'RTVE del Mundial de Futbol a la Comunitat Valenciana

18/11/2022
La Generalitat impulsa l'emissió en qualitat 4K del senyal d'RTVE del Mundial de Futbol a la Comunitat Valenciana
  • Arcadi España: "La Generalitat ofereix un servei públic de qualitat tecnològica màxima en les emissions de TDT a les llars valencianes"
  • L'emissió en qualitat UHDTV-4K consisteix en senyals audiovisuals amb una qualitat molt alta que quadruplica la resolució que posseeix l'estàndard de televisió actual

La societat mercantil Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació (ISTEC), operadora pública de telecomunicacions de la Generalitat, i Cellnex, operadora a escala nacional, han signat un acord per a difondre a la Comunitat Valenciana l'emissió en qualitat UHD-4K del senyal d'RTVE del Mundial de Futbol de Qatar, que comença aquest diumenge 20 de novembre.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha explicat que gràcies a aquesta iniciativa "es posa en relleu que la Generalitat disposa d'una infraestructura de xarxa per a poder difondre serveis de noves tecnologies a totes les llars valencianes, i és una mostra més del servei públic de màxima qualitat que oferim en les emissions de TDT".

En aquest sentit, Arcadi España ha apuntat que actualment l'emissió d'UHD-4K "només és possible visionar-la en plataformes de pagament, però amb aquest acord vam demostrar que la Generalitat, per mitjà d'ISTEC, està en l'avantguarda tecnològica per a millorar i acostar els serveis a la ciutadania, perquè es tracta de la primera emissió a escala mundial de TDT en UHD-4K d'un esdeveniment d'aquestes característiques".

L'emissió en qualitat UHDTV-4K consisteix en senyals audiovisuals amb una qualitat molt alta que quadruplica la resolució que posseeix l'estàndard de televisió actual i intenta reproduir el mateix marge dinàmic que és capaç de percebre la retina humana, per la qual cosa s'aconsegueix una imatge excepcional i molt realista.

Tres llicències d'emissió d'UHD-4K a la Comunitat

Les llicències per a emetre en UHD-4K són concedides a les operadores per part de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals perquè facen proves d'emissió durant un període determinat.

En l'actualitat, ISTEC té concedides les tres llicències d'emissió d'UHD-4K disponibles a la Comunitat Valenciana. Els canals d'emissió són el canal 39 a Castelló, el canal 41 a València i el canal 34 a Alacant. ISTEC i Cellnex han signat un acord de col·laboració per a emetre en UHD-4K per aquests canals en les tres capitals de província i les seues àrees metropolitanes.  Per a sintonitzar els canals indicats, només cal fer la sintonització automàtica o manual en el televisor.

D'aquesta manera, les persones que tinguen un televisor amb sintonitzador DVB-T2, una resolució de 4K i disposen d'HDR, podran gaudir de la màxima qualitat dels partits del Mundial de Futbol que emeta RTVE.

RTVE emetrà en aquest format, del 20 de novembre al 18 de desembre, tots els partits que jugue Espanya al llarg del torneig. A més, 10 partits de la fase de grups, incloent-hi el partit inaugural; 4 de huitens; 2 de quarts; les 2 semifinals i la final. També oferirà el partit pel tercer lloc, en cas que el jugue Espanya.

Actualment, les televisions emeten en Alta Definició (HD) i en Definició Estàndard (SD), però a partir de 2024 totes les televisions tindran l'obligació, per llei, d'emetre en HD, i el format o tecnologia següent que hi ha és UHD.

Galeria d'imatges