Presidència

La Generalitat presenta a Europa el seu projecte de mobilitat sostenible, que preveu 60 milions en inversions l’any que ve

19/11/2022
  • El secretari autonòmic per a la Unió Europea participa a Alemanya en l’Automotive Regions Alliance, organitzada pel Comité de Regions
  • Calabuig: “La nostra autonomia ha esdevingut un dels principals pols de transformació cap al vehicle elèctric”
  • Els pressupostos destinen 12 milions a Espais Econòmics Empresarials per a la construcció d’infraestructures en Parc Sagunt II que faciliten l’arribada de Volkswagen
  • Es destinen 9 milions a inversions en R+D en Ford i 2 milions a la millora dels túnels que connecten el parc de proveïdors i la factoria

La Generalitat presenta en l’Aliança de l’Automòbil Europeu la seua estratègia de mobilitat sostenible que preveu 60 milions en inversions l’any que ve, amb l’objectiu de fer que la Comunitat Valenciana esdevinga un pol de transformació cap al vehicle elèctric.

El secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, ha detallat en el Congrés Automotive Regions Alliance, organitzat pel Comité de Regions de la Unió Europea a Leipzig (Alemanya), el projecte d’impuls de la indústria de l’automoció de la Generalitat.

Calabuig ha anunciat en aquest fòrum que la Generalitat ha reforçat en els pressupostos per a l’any que ve les seues inversions en el sector de l’automòbil amb 60 milions d’euros.

“La nostra participació en l’Aliança de les Regions de l’Automòbil Europeu ha iniciat una nova fase, ja que, si fins ara érem una regió important, ara hem esdevingut una de les veus principals en el procés de transformació cap al vehicle elèctric, que constitueix en l’actualitat el gran repte del sector”, ha indicat Joan Calabuig.

“La inversió de Volkswagen per a la gigafactoria operada per PowerCo a Sagunt, i la consolidació de la fàbrica de Ford a Almussafes, han situat la Comunitat Valenciana en un punt central de la mobilitat a Europa”, ha apuntat el secretari autonòmic.

Impuls a les pimes i a l’FP

Segons Joan Calabuig, “aquesta realitat suposarà també un gran impuls per al centenar de pimes que actuen al voltant del món de l’automòbil, que també es veuran beneficiades per les inversions que es duran a terme en mobilitat”.

“La transformació que estem vivint també ens obligarà a canvis importants i necessaris en la Formació Professional, en què haurem d’adaptar els continguts a la nova realitat”, ha assenyalat el secretari autonòmic.

Joan Calabuig ha apuntat que el grup de treball de l’Aliança de les Regions de l’Automòbil Europeu està resultant un instrument “útil” per a la Comunitat Valenciana, “ja que ens està permetent intercanviar experiències en l’àmbit de l’automòbil i fer un seguiment de les novetats i dels canvis normatius a la Unió Europea”.

Inversions de la Generalitat

El Consell preveu amb caràcter global 59,4 milions en inversions en el pressupost de 2023 per a promoure el desenvolupament de la indústria de l’automoció i impulsar-ne la transformació mediambiental.

Les inversions per a facilitar l’arribada de Volkswagen a la Comunitat Valenciana plasmades en els pressupostos de 2023 se centren, principalment, en l’adequació i la millora de les infraestructures de Parc Sagunt II, que és on se situarà la gigafactoria.

Amb aquest objectiu, la Generalitat destina en els seus comptes 12 milions a Espais Econòmics Empresarials (EEE) per a la construcció d’infraestructures en aquest parc empresarial. També es destinen 5 milions a la compra d’una parcel·la per a situar un centre de formació i 3,8 milions per a actuacions formatives.

Des de la Generalitat també es concedirà un préstec de 25 milions a EEE per a dotar-la de liquiditat en la posada en marxa de Parc Sagunt II.

Per la seua banda, en el cas de Ford, que ja està instal·lada i a ple rendiment, les inversions se centren en el finançament de projectes d’R+D, inversions productives sostenibles i millores mediambientals, per a la qual cosa es preveuen 9 milions.

Així mateix, es destinaran 2 milions a la millora dels túnels que connecten el parc de proveïdors Juan Carlos I amb la factoria, i 2 milions més per a accions formatives. També es preveuen 400.000 euros per a la platja de vies.

Amb caràcter general, es destinarà també 1 milió d’euros a l’impuls de projectes industrials estratègics d’emmagatzematge energètic i 12.000 euros a una càtedra de tecnologia de bateries.

“La Generalitat s’ha centrat en una aposta mantinguda en el temps per a transformar la Comunitat Valenciana en un referent industrial en automoció de primer ordre. Aquest compromís repercutirà en més i millors ocupacions, i en una societat amb menys desigualtat i més sostenible”, ha assenyalat Joan Calabuig.

Una indústria clau

La indústria de l’automoció constitueix un important motor de creixement, al mateix temps que actua com a impulsor dels nivells d’innovació d’un territori. A més de la seua contribució directa a l’economia, destaca per l’efecte d’arrossegament sobre altres grups d’activitat. El sector es caracteritza també per una marcada orientació exportadora, ja que més del 80 % dels vehicles fabricats a Espanya es destinen a l’exterior.

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del secretari autonòmic pera la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig