Hisenda i Model Econòmic
Presupuestos Castellón 2023

Arcadi España: “En aquests pressupostos hem fet tot l’esforç possible per a ajudar el sector ceràmic a superar la crisi”

22/11/2022
  • ​​​​​​​Les inversions territorialitzades a la província de Castelló superen els 177,6 milions d’euros, i és la província en què més augmenta el pressupost respecte a l’últim any, un 6 %
  • El Consell injecta 100 milions al sector ceràmic en els pressupostos de 2023 per a fer front a la crisi per l’encariment dels preus energètics
  • La meitat dels recursos que el Consell inverteix a la província estan destinats a la construcció i la millora de nous centres sanitaris i educatius, amb 39,7 milions en Sanitat i 50 milions en Educació
  • El Consell reforça l’activitat econòmica a Castelló destinant a obra pública més de 32,4 milions, 13 milions a les polítiques agràries i la protecció del medi rural i 16 milions al foment del turisme

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha valorat aquest matí, durant la presentació dels pressupostos de la Generalitat per a 2023 a la província de Castelló, “l’esforç pressupostari del Consell amb un sector clau per a la província i per al conjunt de la nostra economia com és la ceràmica”, al qual, com ha insistit, “destinarem més de 100 milions d’euros en ajudes i crèdits per a garantir-los a superar aquesta crisi derivada de l’increment sense precedents dels costos energètics”.

En aquest sentit, el conseller d’Hisenda ha reiterat que el Consell garantirà “les ajudes i el suport financer necessari dins de la nostra capacitat financera” i continuarà reivindicant la necessitat que tant la Unió Europea com el Govern central “augmenten els recursos destinats al sector ceràmic, i permetre la continuïtat de les empreses i dels milers de llocs de treball que en depenen”.

Així, ha confirmat que, malgrat no estar territorialitzats com a inversions, el pressupost inclou entre les seues línies 60 milions d’ajudes per al sector gasointensiu, a la qual cosa cal sumar 50 milions d’euros per al sector del pressupost de l’IVF, així com la línia de col·laboració amb ASCER dotada amb 1 milió d’euros addicionals per al desenvolupament d’activitats formatives i divulgatives.

En conjunt, a la província de Castelló aniran destinats en els pressupostos de la Generalitat un total de 177,6 milions d’euros, l’11,6 % dels recursos territorialitzats del Consell, que assoleixen un total de 1.531 milions d’euros. “El nostre compromís amb la província sempre és el de garantir un equilibri respecte del seu pes poblacional, així com atendre les seues principals reivindicacions i necessitats socials”, ha apuntat el conseller.

A més, Arcadi España ha volgut destacar que la província de Castelló “és en la que més han augmentat proporcionalment els recursos respecte a l’últim pressupost, ja que s’han incrementat un 6 % els recursos destinats a la província”. A més, ha insistit que “aquesta xifra s’incrementarà notablement si es tenen en compte gran part de les inversions no territorialitzades en els capítols d’inversions directes (cap. VI) i indirectes (cap. VII), ja que enguany superen els 1.827 milions d’euros, i una part important estaran destinats a Castelló”.

Així, el conseller d’Hisenda ha posat com a exemple el programa de desenvolupament de nous combustibles per a la transició energètica sostenibles, no territorialitzat i destinat a BP Oil, a Castelló, per prop de 3 milions d’euros; o el suport a la indústria aeroespacial i aeronàutica de la Comunitat Valenciana, que, amb una dotació de 250.000 euros, tindrà com a destinació la seu en l’aeroport de Castelló.

Cal sumar-hi també, encara que al marge de la territorialització de les inversions, els recursos específicament destinats a Castelló d’altres capítols com els de personal (dotació de metges, professors i professionals sociosanitaris destinats a la província); els de despeses de funcionament d’hospitals, residències o centres sanitaris, etc., i, especialment, el capítol de transferències, ajudes i subvencions directes (cap. IV), que en 2023 ascendeix per al conjunt de la Comunitat Valenciana als 6.410 milions d’euros, “la qual cosa posa de manifest la gran quantitat de recursos addicionals de què gaudiran els castellonencs”.

En aquest capítol s’inclouen, per exemple, els recursos del Fons de Cooperació Municipal (amb 6 milions d’euros per a Castelló en 2022); el Fons de Turisme, que per a 2023 comptarà amb 1,1 milions per a la província, o el pla Corresponsables de la Vicepresidència Primera i Conselleria d’Igualtat.

“El nostre objectiu prioritari amb aquests pressupostos ha sigut el d’impulsar la creació d’ocupació i la reactivació econòmica de la província, que s’ha vist fortament afectada per l’increment dels preus energètics, al mateix temps que reforcem l’estat de benestar, la prestació de les polítiques socials i el dret a l’habitatge”, ha explicat España.

Així mateix, Arcadi España ha exposat que són uns comptes socials i verds que pretenen “la potenciació de polítiques d’integració i igualtat, una aposta decidida per la sostenibilitat mediambiental, l’eficiència i l’impuls de la transició energètica, la digitalització i la innovació”. “Des de l’arribada del Consell al Govern en 2015 hem aconseguit pràcticament duplicar la inversió a la província, en passar dels 97,8 milions en 2015 als 177,6 milions d’aquest exercici, cosa que reflecteix el compromís ferm del Consell amb una província que pateix especialment l’impacte del despoblament”.

Més inversions per a hospitals, col·legis i serveis socials

A més del suport al sector ceràmic, durant la seua intervenció el conseller d’Hisenda i Model Econòmic ha confirmat també que el 50,6 % dels recursos que el Consell invertirà a la província durant l’any que ve anirà destinat a la construcció i la millora de centres de salut i centres hospitalaris, així com nous col·legis i centres de Secundària.

En concret, Sanitat destinarà un total de 39,7 milions d’euros només a la construcció i la millora de les infraestructures sanitàries i els centres de llarga estada (HACLE), “a la qual cosa cal sumar els recursos d’equipaments sanitaris”. Així, destaquen els prop de 13,5 milions per a l’Hospital General de Castelló; els 7,2 milions d’euros per a l’ampliació, la nova Casa de Parts i la millora de l’eficiència energètica de l’Hospital de La Plana, o els 4,7 milions d’euros en inversions per al Consorci Hospital Provincial de Castelló.

A més, i “amb la finalitat de vertebrar l’atenció sanitària més pròxima i dotar les i els castellonencs de la millor assistència mèdica”, Sanitat també reforçarà l’Atenció Primària amb l’ampliació o la millora de centres de salut i consultoris auxiliars en municipis com Benicarló, Vinaròs, Vila-real, Moncofa, Montanejos, Forcall o Vilafamés.

“Si a tot això se suma l’equipament i la dotació d’equipament d’alta tecnologia, l’adquisició d’equips quirúrgics i sanitaris, la millora de l’eficiència energètica per a estalviar en la factura dels centres sanitaris i la posada en marxa de serveis com la telemedicina o el reforç i la dotació de les àrees de salut mental a la província, el pressupost de Sanitat a la província de Castelló superarà els 61 milions d’euros”, ha confirmat Arcadi España.

Destaca també la dotació del departament d’Educació, Cultura i Esport per a dur a terme diverses actuacions de millora, construcció i equipament de nombrosos centres educatius d’Educació Primària i Secundària al llarg de tota la província a través d’Edificant, a què es destinen prop de 50 milions d’euros. Així, està prevista la realització d’actuacions de millora i manteniment en col·legis de Primària de 43 localitats i en centres de Secundària de 10 municipis de la província de Castelló.

No obstant això, no seran les úniques inversions de la Conselleria a la província, ja que també s’han pressupostat més de 3,4 milions per a la construcció del Centre d’Innovació Educativa i Tecnologies Digitals; la reforma i la rehabilitació del Complex Socioeducatiu Penyeta Roja, que comptarà amb una partida d’un milió; el finançament del Palau de la Festa de Castelló (693.000 euros), o els projectes dels nous conservatoris amb 347.000 euros.

Per al pròxim curs també es garantirà la gratuïtat del menjador escolar a l’alumnat dels municipis afectats pels incendis d’aquest estiu, com Bejís o les Useres, i es continuarà potenciant la cultura “com a motor econòmic, difusora de les tradicions i bé essencial”. Destaca la rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa (1,38 milions); la cartoixa de Valldecrist d’Altura (385.000 euros), o el campanar de les Llàstimes de Sant Mateu (160.000 euros).

A més, s’adquirirà per a rehabilitar-lo el molí de la Cova de Villores amb 180.000 euros, així com la torre de Benizahat de la Vall d’Uixó (170.000 euros). En total, les inversions de la Conselleria s’eleven en 2023 als 59,4 milions d’euros.

A més, cal sumar-hi la resta de polítiques que la Conselleria posarà en marxa a Castelló al marge de les inversions previstes, entre les quals destaquen els recursos destinats a la gratuïtat dels llibres de text de Batxillerat a través de Xarxa Llibres, de la qual es beneficiaran més de 12.000 alumnes de la província que cursen Educació Secundària no obligatòria.

Per la seua banda, la Vicepresidència Primera i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives continuarà en 2023 amb les obres de la residència de Sant Mateu amb un import de 8 milions, al mateix temps que iniciarà les obres de la residència de Castelló de la Plana, que tindrà una dotació total de 15,3 milions d’euros, i es licitarà el projecte per a la reforma integral del centre especial d’atenció a les persones majors (CEAM) de Segorbe, que comptarà amb un pressupost d’1,2 milions d’euros.

A més, en defensa de l’equitat territorial i la lluita contra el despoblament s’inclou en els pressupostos de 2023 el finançament d’un nou recurs, com ho són els nous punts d’atenció a persones majors (PAM), que a la província de Castelló estaran situats a Castellnovo i Teresa i que “contribuiran a facilitar l’autonomia personal en l’entorn efectiu vinculat al territori”.

En matèria de justícia, es reforcen les dotacions destinades a emergències i a l’extinció d’incendis, que superaran en el pressupost de 2023 per al conjunt de la Comunitat Valenciana els 160 milions d’euros, dels quals destaca la dotació específica de 3,5 milions per al Consorci de Bombers de la província. A més, es reforçaran els serveis de mediació de proximitat (Mediaprop) amb un màxim de 220.000 euros.

A més, en matèria d’inversions directes destaca la fi de les obres de la seu judicial de Vinaròs, que conclouran en 2023 amb una dotació econòmica de 246.000 euros.

Finalment, la protecció de les polítiques de foment de l’habitatge assequible i de protecció del dret a un habitatge digne que impulsa la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica estarà dotada amb 5,6 milions d’euros en el pressupost territorialitzat per a Castelló, en què destaca la rehabilitació de 35 habitatges a Castelló per import de 3,5 milions d’euros, així com la rehabilitació d’un edifici pilot compost per habitatges sostenibles a l’avinguda Caputxins de la capital, per 1,4 milions.

Igualment, destaca la reforma integral dels serveis territorials del departament a Castelló, que “garanteix una millora de l’atenció de la ciutadania i més agilitat dels expedients”, i la dotació de les obres de regeneració del centre històric protegit (ARRU) d’Onda.

S’incrementa la dotació contra el despoblament

Durant la presentació dels pressupostos per a la província de Castelló, Arcadi España ha exposat que, de nou, una de les prioritats d’aquest Consell “és fer front al despoblament dels nostres municipis rurals d’interior, perquè té greus conseqüències socials i mediambientals”.

Així, ha subratllat que els comptes de la Generalitat per a 2023 compten amb un pressupost de 9,3 milions d’euros per a la realització del programa de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), gran part del qual anirà destinat a la província de Castelló. Aquesta xifra suposa un augment del 12,45 % respecte a l’any anterior. A més, es preveu el reforç del foment d’activitats per a la captació de nous residents amb una partida que es duplica i passa a 250.000 euros.

De la mateixa manera, es destinaran 2 milions d’euros per al manteniment dels 135 caixers automàtics que la Generalitat ha instal·lat en 124 municipis, en la lluita que du a terme contra l’exclusió financera, 53 dels quals a la província de Castelló, cosa que beneficia un total de 13.000 persones.

A més, es continuarà amb el projecte Xarxa Punts Nets Avant, que comptarà amb 500.000 euros en el conjunt de la Comunitat Valenciana per a millorar les infraestructures i impulsar l’activitat econòmica, mediambiental i turística de les comarques i els municipis de l’interior afectats pel despoblament. El Consell també reforçarà i donarà suport a l’activitat econòmica de Bejís després de l’incendi de l’estiu passat, amb un milió d’euros.

Finalment, en 2023 es destinaran també 4,4 milions d’euros per al Fons de Cooperació Municipal contra el despoblament. En l’últim any, un total d’1,7 milions d’euros es van destinar a poblacions de Castelló, on un 80 % del territori es troba en risc de despoblament. Així mateix, es tornaran a editar les dues línies d’actuació per a la gestió i la reforestació de boscos amb un import total de 800.000 euros, de les quals, en 2022, es van beneficiar un total de 84 municipis castellonencs.

Destaca també, en aquest sentit, “per la seua rellevància per a la reactivació de les zones despoblades i d’interior a través del turisme rural”, el pressupost de Turisme per a la província de Castelló, que ascendeix als 16,3 milions d’euros en 2023, als quals cal afegir 7,6 milions procedents dels Fons Next Generation a la província.

De fet, a través d’aquests pressupostos de 2023 “es fomentaran huit plans de dinamització i governança turística amb un import total de 560.000 euros” i ha destacat especialment el pla de dinamització de la Mancomunitat Intermunicipal de l’Alt Palància, que comptarà en 2023 amb 200.000 euros “per a impulsar accions en les zones afectades per l’incendi de l’estiu a Bejís”.

L’any que ve també s’invertiran 500.000 euros per a iniciar el projecte amb el qual es transformarà l’actual recinte de festivals de Benicàssim en un referent de sostenibilitat, descarbonització i transformació digital.

Aposta per la millora de la mobilitat i la lluita contra la inflació

En matèria de reactivació de l’economia de la província, Arcadi España també ha remarcat en la seua intervenció els recursos destinats a la millora de les connexions i el reforç de l’obra pública a través de la Conselleria de Política Territorial i Mobilitat, que té un pressupost provincial de 32,2 milions d’euros, “entre els quals destaquen els 21,8 milions destinats a adequació i manteniment de totes les infraestructures de transport terrestre, cosa que millora la seguretat viària i els ferms i traçats”.

Amb aquesta inversió, “enfocada a afavorir la intercomunicació municipal”, el Govern Valencià “reafirma la seua aposta per la millora de la mobilitat sostenible, la seguretat viària i la connectivitat a la província de Castelló”, ha assenyalat el conseller, que ha destacat entre aquestes inversions els 3,9 milions per a la rehabilitació del ferm de la CV-10 en diversos trams.

Igualment, es dotarà amb 940.000 euros la construcció del pont de la Vall d’Uixó, i amb 300.000 euros el carril de vianants i ciclistes de connexió amb la platja de Xilxes. També es dotarà amb 287.280 euros l’elaboració de plans d’acció territorial de l’Alt Millars, mentre que l’itinerari de vianants i ciclistes del camí Caminàs de Castelló i la ronda oest comptaran amb 200.000 i 50.000 euros respectivament. D’altra banda, en matèria de ports destaquen els 1,3 milions per a les obres del passeig marítim de Benicarló i la inversió superior a 1,2 milions del port de Borriana.

Cal sumar-hi, igualment, les inversions del Consell en l’Aeroport de Castelló, ja que l’entitat escometrà inversions de millora en l’exercici 2023 per import de 4,5 milions d’euros, entre les quals destaquen les obres en la zona d’activitats complementàries (ZAC) per a fomentar l’activitat industrial i empresarial al voltant de l’aeroport (3,4 milions d’euros).

Arcadi España també ha valorat l’aposta del Consell pel transport a demanda “especialment rellevant als municipis més xicotets”, que garantirà “que gran part dels municipis de la província tinguen garantit el dret a la mobilitat, el transport públic i l’assistència a una població majoritàriament envellida sense possibilitat d’utilitzar transport privat per als seus desplaçaments”. En concret, el Consell destinarà a la província 1,5 milions d’euros per a atendre les necessitats d’un total de 110 municipis.

El Consell també reforçarà el sector primari de Castelló i el suport a l’agricultura i al medi rural des de la Conselleria d’Agricultura, amb una dotació que superarà els 13,5 milions d’euros, en què destaca la restauració ambiental de muntanyes de la zona de Segorbe, amb 1,75 milions d’euros, i el manteniment de les infraestructures de prevenció d’incendis amb 500.000 euros. Igualment es milloraran les instal·lacions de gestió de residus de la província, per import superior als 3,5 milions d’euros, i es rehabilitarà la xarxa de camins rurals de la comarca dels Ports (1,76 milions d’euros).

La Llei de protecció i benestar animal estarà dotada amb 130.000 euros i es donarà suport al reg a pressió de les oliveres amb 796.360 euros, mentre que en matèria de gestió de l’aigua i de les infraestructures hidràuliques es duran a terme obres de modernització dels regadius (486.810 euros), es millorarà el proveïment de Soneja i Sot de Ferrer (100.000 euros) i es duran a terme les obres per a les connexions de les depuradores de Vora Riu, Onda i Almassora (2,8 milions d’euros).

Des de la Conselleria d’Economia Sostenible, amb més de 8 milions d’euros en inversions específiques destinades per a la província, es reforçarà el sector de la ceràmica, que es podrà acollir a les ajudes de la 6a fase del Pla estratègic de la indústria valenciana, amb una dotació econòmica total que en 2023 s’incrementa als 46,5 milions d’euros, mentre que la ciutadania es beneficiarà de les polítiques d’ocupació posades en marxa a través de Labora i dotades amb més de 300 milions d’euros per a tota la Comunitat Valenciana.

Quant a projectes concrets, per a aquest exercici s’impulsarà l’AICE, Associació d’Investigació de la Indústria Ceràmica, amb 2,1 milions d’euros; es construirà una nova estació d’ITV a Alcalà de Xivert (1,5 milions), després de la reversió pública del servei, i es donarà suport a l’emprenedoria innovadora a la Comunitat Valenciana amb 500.000 euros per al Centre Europeu d’Empreses i Innovació. A més, s’escometran obres d’ampliació del sòl industrial d’Argelita i Forcall per import de 165.000 euros.

Per la seua banda, el pressupost de la Conselleria d’Innovació i Universitats s’elevarà als 4,6 milions d’euros a la província “per a avançar en la reducció de la bretxa digital, el foment de la investigació i l’aplicació del desenvolupament en l’economia castellonenca”. En aquest sentit, destaquen els 2,5 milions per a la construcció del nou Centre d’Experimentació per a Instituts i Grups d’Excel·lència de la Universitat Jaume I (UJI), així com 1,4 milions per a la remodelació de l’antic edifici de Correus de Castelló de la Plana, com a seu de la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Investigació i l’Excel·lència, ValER.

En matèria d’eficiència energètica, es millorarà el condicionament de l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora (71.000 euros) i de l’Escola d’Art Superior de Disseny de Castelló (56.000 euros), i es dotarà amb 200.000 euros l’UJI per a la promoció de doctorats en empreses. Igualment, la universitat castellonenca rebrà un total de 191.000 euros per a la investigació i la innovació de materials avançats, mentre que l’AVI destinarà 350.000 euros al foment de l’emprenedoria innovadora a la província. Finalment, la Societat de Projectes per a la Transformació Digital invertirà un total de 400.000 euros en obres d’adequació a la província.

Fi de les obres de reforma de l’edifici Borrull

Entre les principals actuacions a desenvolupar per la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España ha indicat que durant 2023 es destinaran 10 milions d’euros “per a concloure la rehabilitació de l’emblemàtic edifici de Borrull a Castelló de Plana”.

“D’aquesta manera —hi ha afegit el conseller— recuperem un edifici històric per a posar-lo al servei de la ciutadania. A més, és un exemple d’eficiència energètica en el qual estarà molt present la ceràmica com a suport a aquesta indústria tan important a la província de Castelló”.

Així mateix, cal destacar que el projecte patrimonial de la casa museu de l’escultor i pintor Vicente Llorens Poy de Vila-real comptarà amb 2 milions per a adquirir-la i fer-la  valdre, i es destinaran 995.000 euros a la rehabilitació integral de l’edifici Centre d’Estudis de Peníscola per a usos administratius.

El responsable d’Hisenda també ha informat que en 2023 s’augmentaran els recursos destinats al sector empresarial a través de les línies de finançament de l’Institut Valencià de Finances, i a més dels 50 milions d’euros específics destinats al suport al sector ceràmic, Arcadi España ha insistit en el fet que en 2023 l’IVF centrarà l’actuació a “garantir liquiditat a les empreses i les persones autònomes de la província per a ajudar-los a fer front a l’increment dels costos energètics i de producció, així com a potenciar l’emprenedoria i el teixit innovador i les empreses emergents”.

De fet, com ha apuntat el responsable d’Hisenda, des de l’inici de l’any, i fins al 31 d’octubre, a la província de Castelló s’han aprovat ja 132 operacions de finançament per valor de 28,4 milions d’euros, la major part de les quals destinades a préstecs ordinaris per al finançament de liquiditat i circulant (123 operacions de les 132) per un import de 21,6 milions.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats